12 Haziran Uluslararası Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü'ne Dikkat Çekildi

MERSİN Çocuk Hakları Derneği 12 Haziran Uluslararası Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü nedeniyle yayınladığı bildiride Çocuk işçiliği, emek sömürüsünün en vahşi biçimidir açıklamasında bulunuldu.

GÜNDEM - 11-06-2017 16:16

Mersin Çocuk Hakları Derneği Başkanı Sabahat Aslan yayınladığı bildiride "Bugün 12 Haziran Uluslararası Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günüdür. Çocuk işçiliği, emek sömürüsünün en vahşi biçimidir."dedi.

Aslan,"Dünyada ve Ülkemizde uygulanan neoliberal politikaların sonucunda artan işsizliğin, yoksulluğun, eğitimsizliğin, gelir dağılımındaki adaletsizliğin ve dengesizliğin, göçün toplumun geleneksel bakış açısı, sosyal devletin tasfiye edilmesi, yasal düzenlemelerin yetersizliği, hızlı nüfus artışı son yıllarda çocuk işçi sayısının artmasına neden olmuştur.

Emek sömürüsünün en vahşi biçimi olan çocuk işçiliği, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün 12 Haziran 2002 tarih ve 182 sayılı konvansiyonuyla yasaklanmıştır. Ülkemizde Çocuk Koruma Kanunu ve çocuk çalıştırılmasına karşı yükümlülüklerin ve imzalanmış olan ILO’nun temel sözleşmelerinden olan 138 ve 182 sayılı sözleşmelerin mevcut olmasına rağmen bugün milyonlarca çocuk, sokakta, tarımda ve sanayide tehlikeli ve ağır işlerde, fuhuş, porno kaset üretimi, uyuşturucu üretimi ve satışı gibi ahlaki gelişimlerine zararlı, yasadışı işlerde sağlıklarını ve can güvenliklerini tehlikeye atarak çalıştırılmaktadır.

Çocuk işçiliği; çocuğun eğitimini aksatmasına, gelişimini olumsuz etkilemesine, çocuğun akranlarından akademik yönden geri kalmasına, çocuğun ailesinden uzaklaşmasına, zararlı alışkanlıklara bulaşmasının yanında Günümüzde ekonomik krizin, açlığın, eğitimsizliğin, şiddetin, savaşların her türlü ihmalin ve istismarın bedelini çocuklar ödemektedir.

Çocuk işçiliği Ülkemizde önemli bir toplumsal sorun haline gelmiştir.

Dünyada ve Türkiye de çalışan çocuk sayısı her geçen gün artmaktadır. Dünya genelinde 306 milyona ulaşan çocuk işçi sayısı mevcut iken Türkiye’de ise 1 milyona yaklaştı. Türkiye’de her iki çocuktan birisi çalışıyor.

Ülkemizde Çalışan Çocuk sorunları her geçen gün ağırlaşmakta olup bu soruna Suriyeli mültecilerinin çalışan çocuklarının sorunu da eklenmiştir. Kentimizde sokakta çalışan Suriyeli çocukların yarattığı sorunlar da her geçen gün artmaktadır.

Ülkemiz imzalamış olduğu, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirisinin 9. İlkesine göre; çocuklar her türlü istismar, ihmal ve sömürüye karşı korunmalı ve hiçbir şekilde ticaret konusu olmamalıdır ve çocuk uygun bir asgari yaştan önce çalıştırılmayacak, sağlığını ve eğitimini tehlikeye sokacak fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişmesini engelleyecek bir işe girmeye zorlanmayacak ve izin verilmeyecek olan hükümleri acilen yerine getirmelidir." açıklamasında bulundu.

Mersin Çocuk Hakları Derneği Başkanı Sabahat rslan,Ülkemizi yönetenler, çocukları özel olarak korumak, güvenceye almak, eğitim olanaklarından yararlanmalarını ve fırsat eşitliğini sağlamak, temel eğitimlerini ücretsiz karşılamak, fiziksel, duygusal ve ruhsal sağlıklarını korumak, ekonomik amaçlı etkinliklerde her türlü sömürüye karşı korunmaları doğrultusunda gerekli her türlü önlemi almak zorundadır. Çocuklarımızın, çocukluklarını yaşayamadan, ucuz işgücü olarak, her türlü sosyal hak ve güvenceden yoksun bir şekilde çalıştırılmasını engellemek için herkesi göreve davet ediyoruz. " çağrısı yaptı.

Aslan,"Çünkü Çocuklar bizim geleceğimizdir" sözleriyle tamamladı.

Salih Pala

MERSİN KENT HABER

Günün Diğer Haberleri