ALİ. F BİLİR İLE MERSİN KİTAP FUARI'NDA BİR SÖYLEŞİ

Şair, öykücü roman yazarı Ali F. Bilir, yazın yolculuğu, Mersin Kitap Fuarı'nı değerlendirdiğimiz söyleşide okurlarına ve Mersin'e iki kitabın müjdesini verdi.

KÜLTÜR - SANAT - 29-11-2021 22:02

CNR 6. Mersin Kitap Fuarı'nın son gününde kitap standında  şair yazar Ali F. Bilir, "Önce şiirle başladım yola çıktım." sözleriyle başlayan yazın yolculuğunu söyleşimizde değerlendirdi.

Bilir, "Üniversite yıllarımda ben bazı  içimde geçen düşünceleri şiirle ifade edemediğimi anladım ve  öykü yazmaya başladım. O dönemde pekçok yazar tanıdım. Türkiye'de Sebahattin Ali, Sait Faik Abasıyanık gibi, Orhan Kemal gibi tüm onların etkisiyle yolumu buldum. Ama 68 kuşağındanım, sonunda 68 kuşağının romanı olan "Döngüde Bir Yusuf" adlı kitabımı yazdım.Yazma yolculuğum devam ediyor, yaşam yolculuğu gibi. Bu yolculukta pekçok engellerle karşılaşıyorsun ama o engelleri aşıyorsun. Yazmak kendini ifade etmektir. Evrensel anlamda düşünüyorum. Şiirlerimi abim Mehmet Ali Sulutaş İngilizceye çevirdi. Amerika'da yayınlandı.Amerika Şairler Derneği üyesi oldum. İlk şiir kitabım "Göç Türküsü" Kültür Bakanlığı'nca yayınlandı.Yazma yolculuğum devam ediyor." ifadesinde bulundu.

Kitabı "uyuyan güzele" benzeten Ali F. Bilir, "Kitap okunmadıkça uyumaya devam eder. Nasıl ki okunursa uyanır ve mutluluğu yaşar.  Çünkü okumak yeniden yaratmaktır." sözleriye okumanın önemine dikkat çekiyor.

Kitap fuarlarını değerlendirirken Bilir, "Bu nedenle kitap fuarlarını önemsiyorum buna destek verilmesini söylerim. Bu çerçevede bakıyorum. Okurlarımı çok seviyorum duygularıma ortak oluyorlar. Yazma dürtümü yeniden uyandırıyorlar." sözleriyle yazma aşkını canlı tutuğunu dile getirirken, önceliğinin "yazmak" olduğuna dikkat çekiyor. Bilir, "Yazarın, şairin, sanatçının, edebiyatçının ilk yapacağı şey yazmaktır, var etmektir. Okunmasa bile zamanın belleğine bırakıyorum. Onu zaman değerlendirir, ben buna inanıyorum. Yazmaya devam ediyorum." sözleriyle ürettiğini ifade etti.

Bilir, "Öykü, şiir, romanın yanı sıra günce tutuyorum. Günce yazmaya üniversite yıllarında başladım. Yurtdışı, yurtiçi gezilerimde de günce tutuyorum. Günce kitabı hazırlığım var. Bu şekilde yeriyle tarihiyle  zamanın belleğine  not düşüyorum. O anki duygularımı ifade ediyorum. Bunun hazırlığı var. Bir de Mehmet Ali Sulutaş'ın bir kitabını hazırlıyorum. Yakında yayınlanacak. Kendisini yitirmiştik, çok değerli bir abimizdi. Mersin'e de çok değer katmıştı. Çok çalışkan bir insandı. Onun kitabını hazırlıyorum." sözleriyle yeni çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

 Bilir,  "Yazma yolculuğum devam ediyor."  tümcesiyle söyleşimizi tamamladı. Yazar Bilir, yurtdışı ve yurt içinde pekçok ödül kazandı. "Denize Varınca" adlı öykü kitabını imzalayarak armağan etmesinden okur olarak çok mutlu oldum.

Salih Pala

MERSİN KENT HABER

Günün Diğer Haberleri