Ali Uysal'ın Anıları Yayınlandı

Egitimci Ali Uysal'ın anıların anlatıldığı "İnsancık'tan İnsan'a " Bir Köy Enstitüsü Gerçeği,M.Nihat Taner tarafından kaleme alınan anı kitabı, İçel Sanat Kulübü'nde tanıtım söyleşisi yapıldı.

KÜLTÜR - SANAT - 30-09-2018 11:45

İçel Sanat Külübü’nde gerçekleşen kitap tanıtım söyleşisine Mersin eğitim dünyasının ünlü adı Ali Uysal ve Eşi,,MESİAD Yönetim Kurulu Üyesi Bedrettin Gündeş,Yenişehir CHP Belediye Başkan Adayı Dr. Galip Kırıcı,Köy Enstitülerin efsanevi eğitimcisi,sendikadıcısı,örgütçüsü,şair Mehmet Babacan,Araştırmacı Nihat Taner,TURSAB önceki dönem Başkanı İbrahim Kırmızıer,İSK önceki dönem Başkanlarından Fatih Alkar,STK Temsilcileri ve sanatseverler katıldı.

İnsancık'tan İnsan'a Bir Köy Enstitüsü Gerçeği Ali Uysal adlı kitabı yayına hazırlayan M.Nihat Taner imzalı.Kitabın önsözünde Köy Enstitüleri Genel Müdürü Mahmut Makal'a ayrı bir yer alırken,Hayrettin Özer,Durmuş Ali Uğur,Veli Demiröz,Mehmet Ünver Ali Uysal ile ilgili duygu ve düşünceleri yer almakta 

Ali Uysal, "İnsancık'tan İnsan'a” adlı kitabı araştırmacı Nihat Taner, anılarımdan yola çıkılarak Bir Köy Enstitüsü Gerçeği’nin  ortaya konulması amaçlandığını belirtti.

 

 

 

 

Uysal,bu toplantıda insancık kavramı üzerinde dururken,çocuk yaşta yaşadığı köyden çıkarak köy enstitüsüne gidişinindeki sıra dışı değişimlere işarettiği konuşmasını “Ben böyle doğmuşum.Böyle başlamış Aksu Köy Enstitüsü yolculuğum.Adım adım insanlaştırdı beni.Köy enstitüsü  önceki yaşantımız ile köy enstitüsünün kattığı yaşantımız ortadadır. Bu farkı anlamak için yaşamak lazım.Köy enstitüsünün değerini yaşamasan anlayamazsın.İnsandan insana çok farklılık gösterir.Kutupyıldızı kayıp giderse 49 yıl göremezsiniz.

 

Yeniden görmek için uzun yıllar beklemek gerekli.İnsanla insan arasında bu kadar bir uzak mesafe var.İnsandan insana,geçmişten geleceğe düşünceler çok farklı.” Sözleriyle düşüncelerini paylaşan Uysal,”İnsanlar iddialarını kabul ettirmek için kafalarından senaryolar uyduruyor.Ben anlattıklarımı,yaşadıklarımı uyurmadım” dedi. Uysal,Hasan Ali Yücel’in “Anadolu’nun ,ovasında,dağında,yaylasında,bozkırında kendi kendine açan bu çiçekler solmayacak” sözüyle köy çocuklarına verilen değer,onların eğitimine verilen önemin altını çizdiğini,iyi insan yetiştirmenin önemine parmak basarken d “Her makama insan oturmalı,iyi insan bu makamlarda olursa insan oturmuş olur. İnsanca bir düzen sürer” sözüyle,ülkeyi eğitimli iyi insanların yönetmesi gerektiğine vurgu yaptı.

 

 

 

 

Ali Uysal,Nazım Hikmet’i anmadan geçemeyeceğini dile getirirken,Nazım’ın yeterince iyi anlatılmadığını,hakkında yazılan kitaplarında  çok yeterli olmadığına değindiği açıklamasında,Uysal,Nazım’ın Vasiyet adlı şiirini dillendirdi.

Yoldaşlar, nasip olmazsa görmek o günü, 
ölürsem kurtuluştan önce yani, 
alıp götürün 
Anadolu'da bir köy mezarlığına gömün beni.

Hasan beyin vurdurduğu 
            ırgat Osman yatsın bir yanımda 
ve çavdarın dibinde toprağa çocuklayıp 
kırkı çıkmadan ölen şehit Ayşe öbür yanımda.

Traktörlerle türküler geçsin altbaşından mezarlığın, 
seher aydınlığında taze insan, yanık benzin kokusu, 
tarlalar orta malı, kanallarda su, 
ne kuraklık, ne candarma korkusu.

Biz bu türküleri elbette işitecek değiliz, 
toprağın altında yatar upuzun, 
            çürür kara dallar gibi ölüler, 
toprağın altında sağır, kör, dilsiz.

Ama bu türküleri söylemişim ben 
                     daha onlar düzülmeden, 
duymuşum yanık benzin kokusunu 
traktörlerin resmi bile çizilmeden.

Benim sessiz komşulara gelince, 
şehit Ayşe'yle ırgat Osman 
çektiler büyük hasreti sağlıklarında 
belki de farkında bile olmadan.

Yoldaşlar, ölürsem o günden önce yani, 
- öyle gibi de görünüyor - 
Anadolu'da bir köy mezarlığına gömün beni 
ve de uyarına gelirse, 
tepemde bir de çınar olursa 
taş maş da istemez hani…Nazım Hikmet

Ali Uysal,Nazımdan bir şiirle konuşmasını tamamlamasının ardından Eğitimci-şair-yazar Mehmet Babacan,Köy enstitündeki anısının etkiniğe katılanlarla paylaştı.

Konuklar arasında bulunan Dr. Galip Kırıcı da Ali Uysal’ı yeni tanıdığını ancak bir edebiyat sever olarak O’nu tanımaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Konuşmaların ardından Ali Uysal,anılarını anlatan “İnsancık'tan İnsan'a” eseri imzaladı.

Salih Pala

MERSİN KENT HABER

Günün Diğer Haberleri