Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Mersin İl Başkanı Ertuğrul Yıldız, yeni eğitim öğretim yılının yalnızca başlangıç döneminde sorunların gündeme getirildiği bir süreç olmaması gerektiğini belirterek, eğitim çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesini ve eğitimin temel sorunlarına kalıcı çözümler üretilmesini istedi.
Yıldız, PISA 2025 sonuçlarında Türkiye’nin fen bilimleri, okuma becerileri ve matematik alanlarında elde ettiği başarının, eğitime yapılan yatırımların yanı sıra öğretmenlerin emek ve fedakârlığının da sonucu olduğunu ifade etti. Ancak bölgeler ve okul türleri arasındaki başarı farklarına dikkat çekerek eğitimde fırsat eşitliğinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Mülakat mağduru öğretmenlerin PIKTES üzerinden istihdam edilmesini, iller arası mazerete bağlı yer değişikliğinde ikinci hak verilmesini ve 2023 yılında atanan sözleşmeli öğretmenlere yer değişikliği imkânı sağlanmasını olumlu adımlar olarak değerlendiren Yıldız, buna karşın öğretmen açığı, ücretli ve sözleşmeli öğretmenlik, yer değiştirme sorunları, norm kadro fazlası personel, ek ders ücretleri, okul yöneticiliği, güvenlik ve yardımcı personel eksikliği gibi çok sayıda sorunun devam ettiğini belirtti.
“4+4+4 sistemi yeniden ele alınmalı”
Eğitim-Bir-Sen’in zorunlu eğitim sistemine yönelik saha araştırmasına da değinen Yıldız, “4+4+4” sisteminin tüm yönleriyle ele alınması gerektiğini belirterek, bu konuda özel bir Millî Eğitim Şûrası toplanması çağrısında bulundu. Zorunlu eğitim süresinin toplumun beklentileri ve hayatın gerçekleriyle uyumlu hale getirilmesini isteyen Yıldız, daha esnek ve modüler ortaöğretim modelleri üzerinde çalışılması gerektiğini söyledi.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin uygulanması sırasında karşılaşılabilecek sorunların giderilmesi gerektiğini de ifade eden Yıldız, öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitimlerin artırılmasını ve modeli destekleyecek yardımcı araçların geliştirilmesini istedi.
“Eğitim çalışanlarının alım gücü artırılmalı”
Ekonomik koşulların eğitim çalışanları ve kamu görevlilerinin alım gücünü olumsuz etkilediğini belirten Yıldız, maaş kayıplarının telafi edilmesi çağrısında bulundu. Yıldız, öğretmen, memur ve emeklilerin enflasyon yükünün seyyanen zamla giderilmesini, gelir vergisi oranlarının düşürülmesini ve aile dostu vergi politikalarının uygulanmasını talep etti.
Okullarda şiddet ve personel eksikliği
Okullarda artan şiddetin artık bir iş güvenliği sorunu haline geldiğini savunan Yıldız, eğitimde şiddetle mücadelede yalnızca olay sonrası müdahalenin değil, önleyici ve erken müdahale yaklaşımının esas alınması gerektiğini söyledi.
Okul, sosyal hizmetler, sağlık ve güvenlik birimlerinin koordineli çalışacağı erken uyarı sistemlerinin kurulmasını isteyen Yıldız, öğretmenlerin kriz ve sınıf yönetimi konusunda desteklenmesi gerektiğini belirtti.
Her okulda rehber öğretmen bulunması gerektiğini de vurgulayan Yıldız, öğretmen açığının kadrolu istihdamla giderilmesini, ücretli öğretmenlik uygulamasının kaldırılmasını ve sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesini istedi.
“Resen atamalar kaldırılmalı”
Öğretmenlerin yer değiştirme süreçlerinde yaşanan sorunlara da dikkat çeken Yıldız, özellikle norm kadro fazlası öğretmenlerin resen atanmasının sosyal ve ekonomik mağduriyetlere yol açtığını savundu. İstihdam güçlüğü çekilen bölgelerde öğretmen açığının kapatılması için zorunluluk yerine teşvik edici yöntemlerin uygulanmasını isteyen Yıldız, bu bölgelere görev yapan eğitim çalışanlarına ilave özel hizmet tazminatı verilmesi önerisini yineledi.
Eğitim kurumu yöneticiliğinin profesyonel bir meslek olarak yapılandırılması gerektiğini belirten Yıldız, ek ders ücretlerinin artırılmasını, öğretim yılına hazırlık ödeneğinin tüm eğitim çalışanlarına ödenmesini ve görevde yükselme ile unvan değişikliği sınavlarının düzenli aralıklarla yapılmasını talep etti.
Yardımcı personel ve hizmetli sorunu
Okulların temizlik ve güvenlik başta olmak üzere yardımcı personel ihtiyacının geçici programlarla değil, kadrolu istihdamla karşılanması gerektiğini belirten Yıldız, her okula ihtiyaçları doğrultusunda özel ödenek tahsis edilmesi çağrısında bulundu.
Hizmetli ve memurların görev tanımlarının netleştirilmesini, çalışma saatlerinin belirlenmesini ve fazla mesailerin karşılığının verilmesini isteyen Yıldız, şube müdürü ve şeflerin özlük haklarının da sorumluluklarıyla uyumlu hale getirilmesini istedi.
Yıldız ayrıca proje okullarında öğretmen ve yönetici görevlendirmelerinin mağduriyet oluşturmayacak, objektif ve şeffaf kriterlere dayalı şekilde yapılması gerektiğini ifade etti.
Ertuğrul Yıldız, yeni eğitim öğretim yılında eğitim çalışanlarının sorunlarının çözülmesinin aynı zamanda eğitimin sorunlarının çözülmesi anlamına geldiğini belirterek, yetkililere “kalıcı, kararlı, yapıcı ve çözüm odaklı adımlar” atılması çağrısında bulundu.