Türk Kadınlarının Milletvekili Seçme ve Seçilme hakkının elde ettiği 87 yılın değerlendirildiği Mersin Tenis Kulubü'nde gerçekleşen toplantıda "O Koltukların Yarısı Bizim" çağrıları yapılarak fermuar sisteminin öncelikle hayata geçirilmesi talebinde bulunuldu.
Toplantıya toplantıya KA.DER Danışma Kurulu Üyesi İlksen Sorguş Dinçer, KA.DER Mersin Şube Başkanı Aysun Zeka, Yönetim Kurulu Üyeleri'nin yanı sıra siyasi partilerin kadın komİsyonu temsilcileri katıldı.
KA.DER Danışma Kurulu Üyesi Dinçer, KA.DER'in kuruluş gerekçesini dile getirirken, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün büyük çabasıyla 5 Aralık 1934'te çıkarılan Türk Kadınlarının Milletvekili Seçme ve Seçilme hakkının kazandığı yasanın üzerinden uzunca süre geçmesine rağmen seçimlerde kadın adayların seçilebilir yerlerde yer almadığını ifade ettiği konuşmasında "Erkek egemenliğinin tavrının etkili oldu." dedi. Bu nedenle Genel Merkezi İstanbul'da olan 1997'de Kadın Adayları Destekleme Derneği KA.DER, Kadın adayların desteklemek için kurlduğunu bekirten Dinçer, " 1999'da da Mersin'de" kuruldu.
Muhtar seçimlerinde kadın adayların nispeten başarılı olduğunu, ancak milletvekili seçimlerinde git gide azaldığına dikkat çeken Dinçer, kadınların temsili son seçimde TBMM'nde % 17'lerde olduğunu, Türkiye'nin dünyada kadın temsil oranıyla 137. sırada olduklarını ifade etti.
Yasal olarak kadınların seçme, seçilme konusunda hiçbir yasal engel olmadığını belirten Dinçer "Devlet bu eşitliği sağlamakla yükümlüdür" hükmüne rağmen 87 yıl geçmesine rağmen temsil eşitliğinin sağlanamadığını, bu yaşanan durumun erkek egemenliğinin sonucu olduğuna vurgu yaptı. Ülkemizde kadınların ülke nüfusunun % 51'ni oluşturmasına rağmen, kadınlar TBMM'nde yeterince tensil edilmediğinin altını çizen Dinçer, "Kadınların eşit temsil edilmesinin yolu "Fermuar Sistemi" ile 1 kadın bir erkek şeklinde sıralanarak uygulanmalıdır" çağrısında bulundu.
KA.DER Mersin Şube Başkanı Aysun Zeka, Türk kadınının seçme, eçilme hakkının dünyanın diğer ülkereine göre daha önce kazanmasına rağmen seçme seçilme mücadelesinde yeterince temsil edilememesinin nedenlerinin iyi sorgulanması gerektiğine işaret ederek, bu hakkı uzun mücadelelerle elde eden dünya kadınları, bu kazanımlar için açlığı, ölümü göze alarak yıllar süren eylemlerle elde ettiklerini belirtti.
Zeka, 1935'teki seçimlerde % 4,5 ile başlayan seçilme oaranının hiçbir zaman % 20'ye ulaşamadığını, 1997'de KA.DER'in kurulmasıyla etkin çalışmaların sonucunda 2007'de bu oranın % 9.1'e ulaştığını, TBMM'nde bugünkü oranın % 17,3 ile temsil edildiğini, bu gün dünya sıralamasında 156 ülke arasında 133. sırada olduğunu ifade etti. 5 Aralık 1934'te Kadınların Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı yasasının çıkmasından bu güne 20 ilde kadın milletvekili seçilmediğine dikkat çekti.
Kadınların yeterince temsil edilemeyişiyle ilgili olarak çok farklı engellerle karşılaştığına dikkat çeken Zeka, finans kaynaklara erişim, çıkar ve rant ilişkisi, geleneksel siyaset anlayışı, sosyal ilişkiler, eril zihniyetin baskısı altında olduğunu ifade ederek, kadının her alanda adalet,ekonomi,enerji, sağlık, eğitim alanlarındaki yetkinliklerini ortaya koyduğunu, topluma rol model olarak toplumun büyük takdirini kazandığını herkesin bilgiğini belirtti.
Milletvekiller ve siyasi partiler, kadınların milletvekili seçimlerinde hak ettiği yer alamamalarını tek sorumlusu olarak gördüklerini belirten Zeka, kadınların yeterince temsil edilmediği bu durum ve uygulamalar,meclisin belirli bir cinsiyet tarafından tahakkümü altına alınması demek olduğuna ifade ettiği konuşmasında, siyasi partilerin kendi tüzük ve uygulamalarla eşitlik üzerine sahip çıkmalarını isteyerek bir kadın bir erkek sıralamasıyla oluşan, "fermuar sistemi" ile eşitsizliğin giderileceği önerisinde bulundu.
Başkan Aysu Zeka,Tüm bariyer ve zorluklara rağmen kadınların seslerini, sözlerini ve sözlerin duyurulması için asla mücadelerden vaz geçmeyeceklerini, geleceğe dair umutlarının daha da arttığına dikkat çekerek " Her alanda var olma ve eşitlik mücadelemiz sürerken, hayatımızı belirleyen siyasetin kadınsız olması düşünülemez.O Koltukların Yarısı Bizim" sözüye basın açıklamasını tamamladı.
Salih Pala
MERSİN KENT HABER