KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 23-12-2019 09:53   Güncelleme : 23-12-2019 09:53

2019 ARATOS ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Bu yıl 8. kez gerçekleşen “Aratos Ödülleri” kültür sanat ve emek olmak üzere iki ayrı kategoride verildi. Ödüller, Aratos Felsefe Okulu derslerinden sonra sahiplerine takdim edildi. Aratos Kültür Sanat Ödülü Mersin’e, Emek Ödülü Adana’ya gitti.

2019 ARATOS ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Adını Antik Çağ’dan yaşamış Tarsuslu filozoftan alan Aratos dergisi 16. yılını geride bırakırken 2019 “Aratos Ödülleri” de sahiplerini buldu.

“Kültür-sanat” ve “Emek” olmak üzere iki dalda verilen ödül töreni Aratos Kültür Sanatevi’nde gerçekleşti.

 Tarsus’ta 2004 yılında yayın hayatına başlayan Aratos Dergisi, 16 yılda 95 sayı yayınlandı, Aratos Yayınları adıyla 43 kitap çıkardı. 2015 yılından bünyesinde felsefe okulundan, tiyatro akademisine, sergilerden, yazar imza günü ve söyleşilerine, sinemadan tarih-doğa gezilerine kadar pek çok etkinliğin gerçekleştirildiği bir sanatevine dönüştü.

Edinilen bilgiye göre, Seçici Kurulun, yapılan değerlendirme sonucu 2019 Aratos Ödülleri için, “Aratos Kültür Sanat Ödülü”, Mersin’den eğitimci, Heykeltıraş ve ressam Hasan Canel’e “Aratos Emek Ödülü” ise Adana’da çıraklığından bu yana binlerce sinema afişi, yüzlerce film biriktirerek bir Sinema Evi oluşturan Sabri Şenevi’ne verilmesini uygun gördüğü vurgulandı.

Tören öncesinde, Aratos Felsefe Okulu’nda Çukurova Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Sofu “Dil Felsefesi”, Mersin Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Candan Ülkü’nün sunduğu “Sanatın Felsefesi: Resim ve Heykele Bakış” konulu dersler yapıldı.

Sanatevinde yapılan iki felsefe dersinden sonra derginin, 2011’de başlattığı ödül geleneğini sürdürerek 2019 yılı Aratos Ödülleri verildi. Aratos Ödülleri töreninde, “Aratos Kültür Sanat” ödülünü Prof. Dr. Hatice Sofu, Mersinli Heykeltıraş Hasan Canel’e takdim etti. Sinema emekçisi Sabri Şenevi de “Aratos Emek” ödülünü Prof. Dr. Candan Ülkü’nün elinden aldı.

2019 Aratos öÖdüllerini alan Hasan Canel ve Sabri Şenevi, yaptıkları kısa konuşmada ödüle layık görülmelerinden dolayı Aratos Kültür Sanatevi’ne teşekkür ettiler.

Ödül töreninde Aratos dergisi Yayın Yönetmeni gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık yaptığı konuşmada, “Tarsuslu filozof Aratos’un ışığı, doğduğu topraklara iki bin yıl aradan sonra bir kez daha düştü. Tarsuslu bir bilgenin adıyla çıktık yola. Aratos dedik adına. Aratos’un adını taşıyan dergimiz ilerici, aydınlanmacı ilkeleriyle 16 yaşındadır şimdi. Aratos dergisi, aydınlanma çabasıyla üretti, paylaştı ve çoğaldı. Yönümüz belli yolumuz açıktır. Kültür yaşamımıza Aratos’u kazandırmaktan ve toplum için güzel şeyler yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Aratos Ödülleri de bu topraklarda kültür ve sanata emek vermiş insanlara bir vefadır. Ödül alan bu güzel insanları kutluyorum.” dedi.

MERSİN KENT HABER

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala