Mersin'in ünlü opera bestecisi , eğitimci, devlet sanatçısı Mehmet Nevid Kodallı, (12 Ocak 1925, Mersin - 1 Eylül 2009, Mersin), . Mustafa Kemal Atatürk'e adanan bestesi Atatürk Oratoryosu ile hafızalara kazındı.
Akdeniz'in zamanın ötesine taşıyan eşsiz bestecisi Nevit Kodallı'nın eşsiz mirası 21. Mersin Nevit Kodallı Çoksesli Korolar Festivali'nde bir kez daha yankılandı. Festivalin bu yıl ki teması denizlerimizde nesli tükenmekte olan Akdeniz Foku, Orfoz Balığı, Deniz Çayırı ve Caretta Caretta Deniz Kaplumbağasına dikkat çekildi.
Programın sunuculuğunu Aysun Tor ile Murat Cengiz Durmaz yaptı.
21. Mersin Nevit Kodallı Çoksesli Korolar Festivali'nde Türkiye Polifonik Korolar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Onursal Başkanı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Apaydın, Gazi Üniversitesi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Polifonik Korolar Derneği Başkan Yardımcısı Doç Dr. İlknur Özal Göncü, Mersin Devlet Opera ve Bale (MDOB) Çocuk Korosu Şefi Reyhan Bezdüz, MDOB Sanay ve Şan Pedogogu Ayşe Pınar Balay, MDOB Koro Şefi Anıl Aydın, MDOB Opera Sanatçısı ve Yenişehir Belediyesi Nevit Kodallı Çoksesli Koro Şefi Mehmet Erkoç jüri üyesi olarak görev aldı.
Mersin Nevit Kodallı Çoksesli Korolar Festivali Yürütme Kurulu Başkanı Selma Merzeci Yağcı, Nevit Kodallı'nın doğumunun 100. yılında gerçekleştirdikleri bu festivalle sanatın iyileştirici gücünü yaşatmaya devam ettiklerini dile getirdi. Ünlü sanatçı Nevit Kodallı'ya 32 yıl önce bu koro kurulması önerisinde bulunduğunu ifade eden Selma Yağcı, bu önerinin meşakkatli ve çok zor bir öneri olduğunu ancak her türlü zorluğuna rağmen bu koroyu kurduklarını , bugünlere gelindiğini ifade etti. Umut Işığı Korosu'nun dezavantajlı kesimlerin ayağına sanatı götürmek olduğunu dile getirdiği konuşmasında bu mahallelerde yaşayan minikleri sanatla buluşturarak sanatın birleştirici gücünü kente ve ülkemize snat ile umut olduğunu, bugüne kadar başarılı konserleriyle yaşama değer katmaya devam ettiğinine dikkat çeken Yağcı, onursal başkanlığını yaptığı Yenişehir Nevit Kodallı Çok Sesli Polifonik Korosu iile ülke içinde pekçok kentte festivallere katıldıklarını, yurtdışında da pekçok ülkede konserler verdiklerini söyledi. Yağcı, "30 yıldır Mersin Uluslararası Müzik Festivali içinde bulunuyorum. Kente Değer Katıyoruz. Müziksiz yaşayamıyorum" sözleriyle konuşmasını tamamladı. Yağcı, Umut Işığı Çocuk Korosu ile aynı sahneyi paylaştı.
Yenişehir Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 21. Mersin Nevit Kodallı Çoksesli Korolar Festivali üç gün sürecek.
İlk gün Yenişehir ATM'nde öğleden sonra düzenlenen törenle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan Mersin Nevit Kodallı Çoksesli Korolar Festivali'ne sanat severler büyük ilgi gösterdi.
Akdeniz Foku Seansı'nda ilk sahneye Toros Koleji Çocuk Korosu çıktı. Büyük alkış alan minik koristlerin ardından Erdemli MEM Çoksesli Korosu, Medine Balkar Yönetiminde YKKED Cumhuriyetimizin 2. Yüzyılı Çocuk Korosu, Ata Müzik Akademi Çocuk Korosu, TOKİ Köprülü Anadolu Lisesi Çoksesli Korosu, Mersin Üç Kuşak Korosu Öğretmenim Çalar Ben Söylerim Ukulele Grubu Mersin Mandolin Topluluğu birlikte yer aldığı koro ilgiyle izlendi.
Festivalin ilk gün ikinci senansı Orfoz Seansı'nda ise koro şefliğini Esra Kaya'nın yaptığı Mersin Büyükşehir Belediyesi Bilim ve Sanat Merkezi Çocuk Korosu, Mersin Büyükşehir Belediyesi Umut Işığı Çoksesli Çocuk Korosu, Reyhan Bezdüz'ün yönettiği Mersin Devlet Opera ve Balesi Çocuk Korosu, Duygu Deniz Demirel'in yönettiği Sivil Toplumun Sesi Çok Sesli Korosu, koro şefi Mehmet Erkoç'un yönetiminde Mersin Oda Korosu ve Mersin Yenişehir Belediyesi Müfit Kodallı Polifonik Korosu sahne aldı. Başarılı bir mini konser verdi.
Bugün festival Deniz Çayırı ve Caretta Caretta Seanslarına yer alan korolar ile devam edecek. Konserler de ilk seans 15.00'te başlıyor . Yarın festival sona erecek.
Salih Pala
MERSİN KENT HABER