GÜNCEL
Giriş Tarihi : 11-05-2022 18:15   Güncelleme : 11-05-2022 19:05

AİLE ŞİRKETLERİNİN KURUMSALLAŞMASI EĞİTİMİ

Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) ve Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) işbirliği ile “Aile Şirketlerinin Kurumsallaşması” Projesi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclis Salonu’ nda gerçekleşti.

AİLE ŞİRKETLERİNİN KURUMSALLAŞMASI EĞİTİMİ

Toplantıya MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, MTSO Meclis Üyesi Ahmet Akın, , MESİAD YİK Başkanı Adnan Gündoğdu, önceki dönem MESİAD Başkanı Mehmet Deniz ile MESİAD Yönetim Kurulu üyeleriyle çok sayıda konuğun katıldığı toplantı; proje yürütücüsü Maestro Danışmanlık A.Ş. YK Başkanı Ferudun Gündüz’ ün moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Doç. Dr. Osman Yılmaz toplantının açılış konuşmasında Aile Şirketleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Sabah ki oturumda MTSO Yönetim Kurulu  Başkanı Ayhan Kızıltan, MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin konuştu.

Programın moderatörü MAESYRO DANIŞMANLIK A.Ş. ve AYDD Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Gündüz, Kurumsallaşmanın önemine dikkat çekerek kurulan şirketlerin kurumsallaşamadıkları için % 802nin kapandığını belirtti. Gündüz, Araştırmalar sonucunda aile şirketlerinde  on yılını doldurmadan kapanan şirketlerin oranının % 90 olduğunun altını çizerek, "Bu konuları nedenleriyle toplantıda konuşup tartışacağız" dedi. Gündüz, Aile Şirletlerinde mutlaka Aile Anayasası olması şartına vurgu  yaptı. Değişen ekonomik modellere uyum şartinı dile getiren Gündüz,yeni kuşakla gelenekçi kuşağın barışık yaşaması  gerektiğini ifade ettiği açıklamasında, gençlere bilgi, birikim ve deneyimlerin iyi anlatılması gerektiğini dile getirdi.

MESİAD Başkanı Hasan Engin konuşmasında; pandemi döneminin durağanlığında bu proje için çalışmalara başlandığını ve Çukurova Kalkınma Ajansı ile projenin geliştirildiğini dile getirdi. Çukurova Kalkınma Ajansı’ nın ilk defa bir Sivil Toplum Kuruluşu’ na proje verdiğini vurgulayan Başkan Engin konuşmasında; “Aile şirketlerinin anayasası olması gerekir. Anayasası olmayan bir aile şirketi başarıya ulaşamaz. Şirketlerin kurumsallaşması ve belli kurallar çerçevesinde faaliyetlerini sürdürmesiyle başarı elde edilebilir. Aile şirketlerinde; sınırların korunarak çalışmaların geçekleştiği bir yapılanma olmalıdır” İfadelerini kullandı.

Sözü daha sonra MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan aldı ve aile şirketlerinde çalışan, çok iyi yerlerde eğitim alan çocukların öncelikli olarak farklı sektörlerde, farklı iş yerlerinde çalışması gerektiğini vurguladı. Başkan Kızıltan: ”Aile şirketlerinin uzun yıllar var olabilmesi, faaliyetlerine devam edebilmesi için zihniyetler sonraki kuşaklara aktarılmalıdır ” dedi.

Projenin tanıtım ve eğitim toplantısında ülkemizdeki aile şirketlerinin nasıl yapılandığı, kurumsallaşmanın öncelikle aileden başlanması gerektiği ve kurumsallaşma kavramının tamamen özümsenmesi gibi konulara değinildi.

Toplantının ikinici oturumu öğleden sonra  Doç. Dr.Mustafa Aslan "Aile İşletmelerinde Kurumsallaşma Süreci" ,Doç. Dr. Gökben Bayramoğlu "Aile İşetmelerine Karar Alma Süreçlerine Etkisi", Yönetim Danışmanı Hakan Çalışkantürk "Yaşanan Olumsuzluklar ve İflas Örnekleri" ve Dr. Öğretim Üyesi Didem Demir " Aile Şirketlerinin Dijital Pazarlamaya Adaptasyonu" konusunda katıulımcıları bilgilendirdi.

MERSİN KENT HABER

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala