YAŞAM
Giriş Tarihi : 21-01-2023 17:01   Güncelleme : 01-02-2023 11:46

Amerika Mühendis Vizesi Seçenekleri ve 2023'te Başvuru İşlemleri

ACT Sanat Haftası kapsamında 25, 27 ve 28 Ocak haftasında 3 oyun birden sanat severlerle buluşuyor.

Amerika Mühendis Vizesi Seçenekleri ve 2023'te Başvuru İşlemleri

Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etmek söz konusu olduğunda, meslek deneyimi olan bireyler için çok sayıda özel seçenek mevcuttur ve ABD'deki en revaçta olan mesleklerden biri mühendisliktir. ABD İşçi İstatistikleri Bürosu (BLS), sağlık sektöründen sonra ülkedeki en fazla işçi aranan sektörün mühendislik olduğunu belirtmiştir.

Mühendis olarak ABD’de alabileceğiniz çeşitli vize türleri vardır ve hangileri için başvuracağınız eğitiminize, uyruğunuza ve özel koşullara bağlıdır ancak genel anlamda ABD mühendis vizesi alabilmek için öncelikle bir iş teklifi almanız gerekir.

Amerika vize ve göçmenlik başvurularında akredite danışmanlık hizmeti sunan VZM Grup danışmanlık şirketi vize danışmanı Esra Karataş'tan mühendisler için Amerika vizesi seçeneklerini öğrendik.                                                                                                                          

Mühendislerin Alabileceği Amerika Çalışma Vizeleri Nelerdir?

Mühendis olarak Amerika'da çalışmak amacıyla Türkiye'den alabileceğiniz başlıca vize türleri şunlardır.

  • Amerika uzman meslek (H1B) vizesi
  • Amerika şirket içi transfer (L1) vizesi
  • Amerika üstün yetenek (O1) vizesi

Amerika Uzman Meslek (H1B) Vizesi Kimlere Verilir?

Amerika H1B vizesi, en az lisans derecesinde üniversite mezunu olan kişilere Amerika Birleşik Devletleri'nde geçici süreyle çalışma izni almak isteyen kişilere verilmektedir. ABD'li işverenlerin uzmanlık gerektiren pozisyonlar için yüksek vasıflı yabancı işçileri istihdam etmesine olanak veren H-1B vizesi aynı zamanda uzman meslek vizesi ve nitelikli işçi vizesi olarak da bilinir.

Amerika H-1B vizesi almak isteyen mühendislerin öncelikle Amerika'da bulunan bir işveren tarafından işe alınmış olmaları ve çalışma izni başvurusunun işverenin sponsorluğunda Amerika'da başlatılması gerekir.

 

Amerika Şirket İçi Transfer (L1) Vizesi Kimlere Verilir?

Amerika şirket için transfer (L1) vizesi ülkenizdeki şirketten ABD şubesine, yan kuruluşuna veya ana şirketine geçiş yapmanıza izin veren bir ABD geçici çalışma vizesidir. L1 vizesini almak için uzmanlık bilgisi gerektiren bir yönetici pozisyonu almanız gerekir.

Amerika Üstün Yetenek (O1) Vizesi Kimlere Verilir?

Amerika O1 üstün yetenek vizesi, sanat, bilim ve spor gibi alanlarda ayrıcalıklı bir başarı elde etmiş kişilere, Amerika Birleşik Devletleri'nde kendi uzmanlık alanında geçici bir süre için çalışma olanağı veren bir vize türüdür. Çalıştığı alanda üne sahip, hatırı sayılır başarılar elde etmiş mühendislerin O1 vizesi alma imkanı bulunmaktadır.

ABD üstün yetenek vizesi, göçmen olmayan Amerika çalışma vizesi türlerinden biridir. Mühendisler için Amerika O vizesi başvurularının Amerika'daki bir işveren veya temsilci tarafından ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik İdaresi'ne (USCIS) başvurarak başlatılması gerekmektedir.

 

ABD Mühendis Vizesi Nasıl Alınır?

Amerika mühendis vizesi almak için işveren ve çalışan tarafından aşağıdaki adımların tamamlanması gerekir.

  • ABD Çalışma Bakanlığı'na işveren tarafından LCA başvurusunda bulunulur. (Sadece H1B vizesi için)
  • I-129 formu onay başvurusu için işveren USCIS’e müracaat eder.
  • Vize başvuru sahibi çevrimiçi olarak DS-160 başvuru formunu doldurur.
  • Gereken belgeler hazırlanır.
  • Vize harcı ödendikten sonra ABD Konsolosluğundan randevu tarihi alınır.
  • Randevuda vize mülakatı gerçekleştirilerek ve parmak izi işlemleri tamamlanarak başvuru aşaması biter.

 

Mühendis Vizesi İle ABD'de Kaç Yıl Çalışılabilir?

Uzman meslek (H1B) vizesi alan mühendisler ABD'de en fazla 6 yıl çalışabilmektedir. Mühendisler 6. yılın sonunda Amerika kalıcı oturum izni, yaygın bilinen adıyla Green Card başvurusu yapabilirler.

Şirket içi transfer vizesi alan mühendisler, mevcut bir şirketin şubesinde çalışacaklarsa vize 3 yıllık verilirken ABD'ye şirket şubesi açmak için gidiyorlarsa vize 1 yıllık verilir. Yönetici pozisyonunda çalışan mühendisler için vize süresi ikişer yıllık uzatmalarla 7 yıla kadar verilir ve uzmanlık pozisyonunda çalışanlar için vize 5 yıla kadar uzatılabilmektedir.

Üstün yetenek vizesi ile Amerika'ya giden mühendislerin en başta verilen vize süresi en fazla 3 yıldır ve birer yıllık uzatmalarla ABD'de daha uzun süre kalmaları mümkündür. Mühendis vize sahibinin ABD'de aynı pozisyonda çalışmaya devam etmesi koşuluyla, O1 vize süresini uzatma sayısı için bir limit söz konusu değildir.

 

ABD'li Mühendislik Şirketlerinden Sponsorluk Almak Zor Mudur?

Mühendislikle uğraşan şirketlerin çoğu eğer maddi güçleri yetiyorsa, vize sponsorluğu yapmaktadır. Bir vize, şirketlere sponsor olmak için ve USCIS ücretlerinde 2.500 ila 10.000 USD arasında bir maliyete neden olabilir ve bir mühendisin maaşı ile karşılaştırıldığında, bu miktar genellikle şirketler için bir problem oluşturmaz.

 

Amerika'da En Çok Aranan Mühendislik Dalları Nelerdir?

Amerika’da en çok aranan mühendislik dalları inşaat mühendisliği, petrol ve gaz, imalat mühendisliği, elektronik mühendisliği, telekomünikasyon ve şebeke mühendisliğidir. Bölgedeki petrol ve gaz endüstrisi nedeniyle mühendislik için en iyi işlerin şu anda Teksas'ta yoğunlaştığı bilinmektedir.

 

Amerika'da Mühendis Maaşları Ne Kadardır?

Talent.com web sitesinin verilerine göre 2023 yılında Amerika’da ortalama mühendis maaşı yılda 106.874 USD veya saatte 51.38 USD’dir. Mühendis maaşları beceri düzeyine, konuma ve deneyimine göre değişmekle birlikte giriş seviyesi pozisyonlar yılda 82.131 USD’den başlarken, deneyimli çalışanların çoğu yılda 150.012 USD kazanır.

Amerika Birleşik Devletleri'nde ortalama mühendis maaşlarının en yüksek olduğu eyaletler ise California ($132,623), Maryland ($129,760), Virginia ($128,296), New Mexico ($125,517) ve New York ($122,452) olmaktadır.

 

Amerika Vize Danışmanı Esra Karataş Kimdir?

Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimin onur öğrencisi olaraki tamamladı. Mezun olduktan sonra kendi alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev yaptı. 2021 yılından beri vizem.net bünyesi Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı olarak görev alıyor.

 

EditörEditör