KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 27-01-2021 11:56   Güncelleme : 27-01-2021 11:56

ARATOS DERGİSİ'NİN 102. SAYISI ÇIKTI

Tarsus’ta yayınlanan Aratos felsefe, kültür ve sanat dergisinin 102. sayısı çıktı.

ARATOS DERGİSİ'NİN 102. SAYISI ÇIKTI

Gazeteci Uğur Pişmanlık’ın yayınladığı ve adını Antik Çağ’da yaşamış Tarsuslu filozoftan Aratos alan derginin, 102. sayısının konu ve yazarları şöyle: “Yaşanabilir bir dünya yaratma zorunluluğunu anlamak…” Prof. Dr. Zehragül Aşkın, “Artin” Hasan Kaplan, “Orhan Kemal: Çukurova, Adana ve İnsan…” Işık Öğütçü,

“Kent ve Çevre Yönetiminde Etiğin Önemine Dair” Prof. Dr. Ruşen Keleş”, “Felsefe ve Siyaset İlişkisi Üzerinden Anadolu’da Yeni Bir Aydınlanma Hareketi Üzerine” Uğur Pişmanlık, “Ara Güler’den İzmir’e Merhaba!” Seval Deniz Karahaliloğlu, “Yalnızca Şehir Değil; Ölümsüz Şehirdir Tarsus…,” Hüseyin Adıbelli, “2022’nin ‘Aratos Yılı’ Olması İçin Görüş Bildiren Yazar, Sanatçı ve Akademisyenler (2)”, “Antik Dünyanın Kader ve Çehresini Değiştiren İskender Anadolu ve Çukurova’da (1)” Ahmet Ünal, “Kent Belleği/Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF) Şubesi Tarsus’ta Kuruluyor”, Uğur Pişmanlık.

Yayın Kurulu Başkanı Prof. Dr. Zehragül Aşkın “Yaşanabilir bir dünya yaratma zorunluluğunu anlamak” başlıklı sunuş yazısında, “Felsefe, soru ve sorunlarını yaşamın içerisinden seçer. Tanıklık ettiğimiz 21. yüz yılın ilk çeyreğine damgasını vuran Pandemi, içinde yaşadığımız çağın global bir kriz dönemi olduğu olgusuna karşılık geliyor. Bu bağlamda Pandemiye felsefi bakış, virüs'ün ortaya bir tahribat mı çıkardığı yoksa varolan tahribat ve yıkımı görünür mü kıldığı sorusunu da beraberinde getiriyor. Pandemi, Kant'ın "Yargı Gücünün Eleştirisi"nde genişletilmiş düşünce formu olarak nitelendirdiği ve kendisini ötekileştirdiği her şeyin yerine koyarak eylemeyi açığa çıkarır mı?  Bu bağlamda insanlığın ortak aklı, İçinde daha az bencilik ve daha çok cömertliğin bulunduğu bir düşünme tarzına evrilebilir mi? sorularını açığa çıkarıyor. Virüs, doğanın sahibi olmadığımızı bize hatırlatmak istercesine ekosistemsel sorunları açığa çıkarmakla kalmıyor aynı zamanda bu ekosistemsel sorunların tıpkı açlık, ırkçılık, eşitsiz gelir dağılımı gibi insan eliyle gerçekleştirilen sorunlar olduğunu da gözler önüne seriyor”.

Aratos Felsefe Dergisi Yayın Yönetmeni gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık ise yaptığı açıklamada Aratos dergisinin cumhuriyet tarihi boyunca Tarsus’un en uzun süreli dergisi olduğunu belirterek, “Aratos dergisi yola çıktığı 17 yıl öncesinden bu yana Tarsus’un kültür sanat yaşamına kazandırılmış entelektüel bir yayındır. Hem kültür sanat alanındaki yazıları hem de bu kentin tarihsel değerleri ve geçmişteki felsefi yapısını yansıtan ve özellikle felsefeyi merkeze koyan bir dergidir. Aratos Felsefe Dergisi Tarsus’ta bir aydınlanma çabasıdır. Tarsus’u yeniden bir felsefe kenti yapma yönündeki çabalarımız devam etmektedir. Bu çaba dergiyle sınırlı değildir” diye konuştu.

MERSİN KENT

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala