KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 30-11-2018 21:50   Güncelleme : 30-11-2018 21:50

ARATOS FELSEFE OKULU DERSLERE BAŞLADI

Antik Çağ’da başlayan felsefe okulu geleneği Tarsus’ta sürüyor. Aratos Felsefe Okulu’nun dersleri Türkiye Felsefe Kurumu (TFK) ile ortak yapılıyor. Aratos Felsefe Okulu’nun 8. döneminde 10 üniversiteden 24 akademisyen ders verilecek.

ARATOS FELSEFE OKULU DERSLERE BAŞLADI

Adını Antik Çağ’da Tarsuslu filozof Aratos’tan alan ve 2004 yılından bu yana Tarsus’ta yayın Aratos dergisi 2011 yılında başlattığı Aratos Felsefe Okulu’na bu yılda devam ediyor. Geçmişi bir bilim ve felsefe kenti olan Tarsus’ta Aratos Felsefe Okulu 7. yılına girdi.

Aratos Felsefe Okulu’nda, 8. dönemde 10 üniversiteden 24 akademisyen tarafından felsefesever öğrencilere ders verilecek.

Felsefe etkinliklerinin, Aratos Dergisi Kültür Sanatevi ile Türkiye Felsefe Kurumu (TFK) ile ortak gerçekleştirileceği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, Aratos Felsefe Okulu’nda Kasım’dan Nisan sonuna kadar sürecek olan altı aylık dönemin 24 dersinde felsefe, sosyoloji, tarih, resim-heykel, edebiyat, tıp ile ekoloji konuları işlenecek.

Mersin Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zehragül Aşkın’ın yürütücülüğündeki Aratos Felsefe Okulu’nda, sürecek olan eğitim seminerlerine Mersin Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Mimarsinan Üniversitesi, Dokuzeylül Üniversitesi, Maltepe Ünversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Toros Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi ile Kocaeli Üniversitesi’nden hocaların vereceği derslerle devam edeceği bildirildi.

Aratos dergisi kurucusu ve yayın yönetmeni gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık’ın “Aratos Felsefe Okulu 8. yılına girdi ve geçen yıllarda oldukça ilgi gördü. Bu dönem yeni deneyimlerle yolumuza devam ediyor. Aratos Felsefe Okulu’nda Felsefe, Sosyoloji, Tarih, Edebiyat, resim, heykel, mimarlık, müzik, çevre ve tıp gibi branşlarda verilmektedir. Bu yıl toplamı 20 ders verilecektir” dedi.

Uğur Pişmanlık konuya ilişkin olarak şunları söyledi, “Bir zamanlar Antik Çağın önde gelen kentleri arasında yer alan ve geçmişinde bilim, felsefe gibi konuların önemli bir yer tuttuğu Tarsus, yeniden felsefe ile yoğrulacak. Tarsus’ta felsefe okulları geleneğini sürdürüyoruz. Aratos Felsefe Okulu 6. Dönem derslerine başladı. Aydınlanmacı bir ilkeyle yola çıkan okulumuzda amacımız, Tarsus’un zengin tarihsel, kültürel birikiminden de yararlanarak felsefe üzerine bir eğitim çalışması üzerinden yeniden düşünsel üretimin gerçekleşmesine katkı koymaktır” diye konuştu.

Aratos Felsefe Okulu’nun bu yıl ki ders programında yer alan konu başlıkları ise şöyle:

“Gezmenin Felsefesi ve Doğaya Uygun Yaşam” Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu (Toros Üniversitesi Felsefe Bölümü),  Türk Felsefesinde Prof. Dr. Uluğ Nutku” (Yard. Doç. Dr. Mustafa Günay Çukurova Üniversitesi Felsefe)Felsefenin Öyküsü: Nedir Bu Ontoloji?” Prof. Dr. Zehragül Aşkın (Mersin Üniversitesi Felsefe Bölümü) “İnsanın ‘öte’ yüzü: Özgürlük” Celal Gürbüz (Çukurova Üniversitesi Felsefe ABD),"Kültürlerarası İlişkinin Gücü: Dil" Müslüm Kabadayı (Öğretmen-Yazar), “Çalışma Hayatında Seslilik ya da Sessizlik” Prof. Dr. Ayşehan Çakıcı (Mersin Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi), “Çevre, Gıda ve Sağlık: Türkiye Nereye Doğru Gidiyor?” Prof. Dr. Zuhal Okuyan (Dokuz Eylül Tıp Fak/İzmir Ekonomi Üniv.),“Faust’ta İyilik Kötülük Problemi” Prof. Dr. Cemal Sakallı (Mersin Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü), “Ekonomik Krizler ve Toplumsal Cinsiyet”Doç. Dr. Yasemin Uğurlu (MEÜ İ. İ. Bilimler Fakültesi/Mali İktisat Ana B. D.) “Bir Tavır Olarak Felsefe” Doç. Dr. Metin Becermen (Uludağ Üniversitesi Felsefe Bölümü),Haçlı Seferlerinin Geçmişten Günümüze Yansımasının Tarihsel ve Toplumsal Analizi”Tolgahan Karaimamoğlu (MEÜ Tarih), “Antik Felsefe Erdem ve Erdemlilik Üzerine” Nezih Başgelen (Arkeoloji ve Sanat Yayınları Kurucusu“Marx ve Din”Prof. Dr. Sinan Özbek (Kocaeli Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı). “Nedir Bu Tarih Felsefesi?” Prof. Dr. Zehragül Aşkın (Mersin Üniversitesi Felsefe Bölümü),"Antropontoloji Nedir?" Prof. Dr. Betül Çotuksöken (Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölümü), “Kent Kültürü ve Heykel”Prof. Dr. Suat Karaaslan (Çukurova Üniversitesi Resim Heykel Bölümü)“Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliğinde Kadın Ruh Sağlığı” Doç. Dr. Mualla Yılmaz (Mersin Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi),“Arthur Schopenhauer” Prof. Dr. Doğan Göçmen (Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümü), “Antik Dünyada Tanrılar ve Tapınaklar” Prof. Dr. Aslı Özyar (Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü) , “Etik ve Hukuk Felsefesi” Doç. Dr. Kurtul Gülenç (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Felsefe Bölümü) “Toplum ve Edebiyat” Ali Özenç Çağlar.

MERSİN KENT HABER

PalaPala