KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 03-06-2023 15:52   Güncelleme : 04-06-2023 13:01

ARNİCA ARTLAND SANAT ÇALIŞTAYI SERGİSİ'NDE MERSİNLİ SANATSEVERLER BULUŞTU

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Arnica Artland Çalıştayı Sergisine katıldı. Proje kapsamında Mersin Borcak Yaylası’nda bir araya gelen 32 sanatçının ürettiği eserler, sanatseverlerle buluştu.

ARNİCA ARTLAND SANAT ÇALIŞTAYI SERGİSİ'NDE MERSİNLİ SANATSEVERLER BULUŞTU

Arnica Art Land Çağdaş Sanat Çalıştayı Sergisi Sanatseverlerle Buluştu

Küçük ev aletleri sektöründe, tasarım odaklı yaklaşımıyla birçok yeniliğe imza atan Arnica, sanata verdiği desteği özel bir proje ile pekiştirdi. Sanatın büyük kentlere sıkışmasını önlerken, Mersin’i çağdaş sanat merkezlerinden birisi haline getirmek için hayata geçirilen Arnica Art Land Sanat Çalıştayı, ilk fazını bir sergiyle tamamladı. Proje kapsamında Mersin Borcak Yaylası’nda bir araya gelen 32 sanatçının ürettiği eserler, 2 Haziran’da Mersin Güzel Sanatlar Galerisi’nde açılan sergiyle sanatseverlerle buluştu.

Arnica tarafından geçen yıl Mersin Borcak Yaylası’nda düzenlenen 1. Arnica Art Land Sanat Çalıştayı’nda ortaya çıkan eserler, Mersin Güzel Sanatlar Galerisi’nde açılan sergide sanatseverlerle buluşuyor. Serginin açılışı, 2 Haziran’nda Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, ressam Ahmet Yeşil ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi. Açılışta konuşan Arnica Yönetim Kurulu Başkanı, Arnica Art Land Kurucusu ve Danışma Kurulu Başkanı Senur Akın Biçer, Mersin’in adını çağdaş sanatla güçlendirecek bu projeyi hayata geçirmekten büyük mutluluk duyduklarını, sanatı desteklemeyi sürdüreceklerini belirtti. Sergi, 30 Haziran’a kadar devam edecek.

Arnica tarafından başlatılan Arnica Art Land Sanat Çalıştayı, ilk yılında Azerbaycan’dan katılan bir sanatçının yanı sıra Türkiye’nin farklı illerinden ressamların bir araya geldiği bir çağdaş sanat projesi olarak hayata geçirildi. Mersin Borcak Yaylası’nda 23-30 Ağustos 2022 tarihleri arasında doğayla iç içe 30 dönüm ormanlık alanda Denizhan Özer’in küratörlüğünde gerçekleştirilen çalıştaya 32 sanatçı katıldı. Sanatçıların çalıştay sürecinde ortaya koyduğu eserler önce Arnica'nın Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikasında sergilendi.

Ülkemizin önde gelen çağdaş sanat platformlarından biri olma hedefiyle yola çıkan Arnica Art Land, Mersin’i bir çağdaş sanat merkezi haline getirirken, ülkemizin adını uluslararası sanat çevrelerinde daha bilinir kılmak ve Mersin’e bir çağdaş sanat müzesi kazandırmak amacıyla uzun vadeli bir proje olarak tasarlandı. Türk resminin usta kuşak, orta kuşak ve genç kuşak sanatçılarını bir araya getiren çalıştay, ayrıca Türkiye’nin birçok kentinden, farklı üsluplarda eserler üreten sanatçıların buluşmasını sağladı.

Sanatı ve sanatçıyı desteklemeye devam edeceğiz

Sergi açılışında bir konuşma yapan Arnica Yönetim Kurulu Başkanı, Arnica Art Land Kurucusu ve Danışma Kurulu Başkanı Senur Akın Biçer, konuyla ilgili şunları söyledi: “Sanat, hayatı güzelleştiriyor,

iyileştiriyor, bizlerin birbirini anlamasını kolaylaştırıyor... Arnica olarak kurulduğumuz günden bu yana sanatı destekliyoruz, desteklemeye de devam edeceğiz. Çünkü bu bakış açısı bize babamız merhum Hasan Akın’ın mirası. Mersin’in adını çağdaş sanatla bütünleştirmek, Türkiye’mize uluslararası sanat çevrelerinde daha önemli bir yer kazandırmak amacıyla başladığımız projedeki her bir eser, benim ve ailemin kişisel tarihinde önemli anılara götürdü beni. Eminim sizler de sergiyi gezerken kendinize dair pek çok anı bulacaksınız. Arnica Art Land Sanat Çalıştayı’nın bundan sonraki süreçlerinde de yeni hikayeler anlatılacak. Biz de o hikayeleri aktarmaktan büyük mutluluk duyacağız.”

Arnica Art Land Artistik Direktörü ve Küratör-Sanatçı Denizhan Özer de “Bu çalıştay, sanatın İstanbul aksı üzerinden çıkarılıp Anadolu’ya yayılması için atılmış önemli adımlardan birisidir. Türkiye’ye getirdiğimiz sanat enerjisini daha sonraki dönemlerde Türk sanatını tanıtmak amacıyla yurt dışına da taşımayı planlıyoruz” dedi. Özer, Arnica Art Land Sanat Çalıştayı’nın ikincisinin, temmuz ayında, birer haftalık üç dönem halinde yaklaşık 50 sanatçının katılımıyla gerçekleştirileceğini belirtti.

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, açılışta yaptığı konuşmada, sanat eserlerinin toplumların devamlılığı açısından önem arz ettiğini belirterek şunları söyledi: “Borcak Yaylası en güzel yaylalarımızdan biri. Sadece şehir merkezlerinde değil, yaylalarımızda bile sanatsal faaliyetler yapılabiliyor. Biz de ailecek sanatın içinde olmaya gayret gösteriyoruz. Bunlar aslında hayatı renklendiren, tat katan olgular. Bundan sonra da kurum kuruluşlarımızda, sergi salonlarımızda, sanat faaliyeti yapılabilecek ortamlarda bugün olduğu gibi vatandaşlarımızın yanlarında olmaya devam edeceğiz.”

Açılışın ardından sergiyi gezen davetliler, 1. Arnica Art Land Sanat Çalıştayı sürecini özetleyen belgeseli de izledi. Mersin Güzel Sanatlar Galerisi’nde 30 Haziran’a kadar açık kalan sergi, haftanın her günü 08.00-17.00 saatleri arasında gezilebilir.

Çalıştaya katılan sanatçılar

1. Arnica Art Land Sanat Çalıştayı’na Ahmet Özel, Ayfer Akbaşoğlu, Ayşenur Köksal, Burak Boyraz, Burak Erim, Bülent Bakan, Cihan Atıcı, Eda Çığırlı, Fehim Güler, Hülya Küpçüoğlu, Işıl Gönen Albayrak, Işıl Güleçyüz, İbrahim Karlıca, İsmet Xbilen, Joel Menemşe, Kader Öztürkmen, Lütfü Kaplanoğlu, Meltem Akkaya, Mine Alkan, Murat Havan, Müfid İşler, Nur Sultan Yıldırım, Özgür Eryılmaz, Serap Özergin, Serdar Dartar, Serina Haratoka Tara, Süleyman Erdal, Tolga Boztoprak, Turan Büyükkahraman, Vahid Novruzov, Yeşim Yıldız Kalaycıoğlu ve Zafer Malkoç katıldı. Sanatçılar, ilki düzenlenen bu etkinliğe davet edilmekten ve doğanın ortasında sanat üretmekten mutlu olduklarını belirterek çalıştayın sanatçıların desteklenmesi ve çağdaş sanatın uluslararası alana taşınması açısından önemli olduğunu vurguladı.

EditörEditör