EKONOMİ
Giriş Tarihi : 20-01-2023 08:13   Güncelleme : 20-01-2023 08:13

AYDD Başkanı Ferudun Gündüz Aile Şirketlerini Uyarıyor

Akdeniz Yönetim Danışmanları Derneği (AYDD) Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Gündüz, Türkiye’de kurulan aile şirketlerini ömrünün bazı riskler nedeniyle daha da kısalacağı açıklamasında bulundu.

AYDD Başkanı Ferudun Gündüz Aile Şirketlerini Uyarıyor

“Küresel riskler nedeniyle işletme ömürleri daha da kısalacak sözüyle aile şirketlerin geleceğinden duyulan endişe yi dile getiren AYDD Başkanı Gündüz, "Bu kötü tablo ile mücadele ancak şirketlerin kurumsallaşma ipine sarılması ve bu sayede daha sonraki nesillere devri ile sağlanabilir” dedi.

AYDD Başkanı Gündüz, Türkiye’deki aile şirketlerinin yüzde 96’sı yönetim problemleri nedeniyle ilk 10 yılı girmeden kapandığını, ülkemizde aile şirketlerinin ortalama ömrü 32 yıl olduğunu açıkladı.

 Gündüz, aile anayasası ivedilikle hazırlanması gerektiğinin altını çizerek " Değişen ekonomik modellere uyum sağlamak için ilk ve ikinci kuşağın birbirleriyle uyumlu ve barışık çalışması gerekiyor" ifadesinde bulundu.

Derinleşen ekonomik krizin 2023 yılında  iş dünyasını olumsuz etkilemeyi sürdüreceğine belirten Gündüz,  küresel risklerin büyüdüğü bir dönemde kurumsallaşma öncelikli olması gerektiğini, aile şirketlerini uyardı.

YDD Başaknı Gündüz, aile şirketlerinde yaşanacak ciddi iflasların önüne geçilmesinin yolu kurumsallaşma olduğunu  bu sayede daha sonraki nesillere  ulaşılması sağlanabileceğini, ortak akıl ve sağlanacak konsensüs ile aile anayasası yazılması şartına dikkat çekti.

Aile şirketlerini nasıl kurulmalıdır sorusuna yanıt arayan  Ferudun Gündüz, “Ülkemizde özel ihtisas alanları dışında herkes istediği alanda iş kurma özgürlüğüne sahip. Peki kurucu kişi bu işi yapmaya ehil mi? Bu konuda hazırlanan iş planı var mı? Finans yapısı uygun mu? Bu noktalara bakılmadığı için ülkemizde kurulan işletmelerin büyük bir bölümü 10’uncu yılını göremiyor. Özellikle aile şirketlerinin kuruluşlarında iş planı zorunluluğun getirilmesinde fayda görüyoruz. Bu konular iş insanlarının tekeline bırakılmayacak kadar stratejik hale gelmiştir. Ülkemizin bir şirket çöplüğü haline dönmesine ihtisaslaşarak engel olabiliriz. İş planları illerdeki ticaret ve sanayi odaları bünyesinde kurulabilecek Girişimcilik Danışma Kurullarınca incelenebilir. Bu konuda mevzuatta yasal bir değişiklik yapmadan önce oda meclislerinin karar alması ile birlikte taslak bir pilot bir çalışma yapılabilir” açıklamasında bulundu.

Korsan danışmanlık şirketler yanlış yönlendirmelerle önemli sıkıntılar yarattına dikkat çeken k AYDD Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Gündüz, “Her bir şirketin nasıl ki Mali Müşaviri, Gümrük Müşaviri ve Avukatı varsa aynı şekilde profesyonel bir Yönetim Danışmanının da olması gerekir. 11. Kalkınma Planın da Türkiye’deki Yönetim Danışmanları Derneklerince dile getirilen önerilerin de bir an önce yasalaşması gerektiğini belirtiyoruz. Akredite edilen Sertifikalı Yönetim Danışmanlarının belirlenecek sayıda ve belirli bir kota dahilinde belirli sayıda ve ölçekteki şirkete hizmet vermesi belirlenmelidir. Sektörün disipline edilmesi, uzmanlık alanlarının net belirlenmesi ve Yönetim Danışmanlığı mesleğinin uygulamalarında ara ve Final Raporlarının belirli standartlara bağlanması da sağlanmalıdır.”

MERSİN KENT HABER

EditörEditör