GÜNCEL
Giriş Tarihi : 11-01-2020 19:28   Güncelleme : 12-01-2020 22:08

Bakan Pakdemirli ,Türkiye'nin Etteki Kurtuluşu Küçükbaştadır

Tarım ve Orman Bakanı Dr.Bekir Pakdemirli ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mersin milletvekili Lütfi Elvan Mersin İli Damızlık koyun keçi yetiştiricileri Birliği kıl çadırlar aydınlanıyor projesi ve sertifika takdimi programına katıldı

Bakan Pakdemirli ,Türkiye'nin Etteki Kurtuluşu Küçükbaştadır

Mersin Yenişehir Atatürk Kültür Merkezin'de düzenlenen Mersin Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin programına katılan Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Elvan'ı  yetiştiriciler, davul zurna eşliğinde alkışlarla karşıladı.

Kıl Cadırlar Aydınlatılıyor proje ve sertifika takdimi törenine Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli,TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Elvan, AK Parti Mersin milletvekilleri Zeynep Gül Yılmaz,Hacı Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, AK Parti İl Başkanı Cesim Ercik,Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak,Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit,Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan,Aydıncık Belediye Başkanı Ferat Aktan,Mersin Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Akdoğan'ın yanı sıra koyun keçi üreticileri Yörükler salonu tıka basa doldurdu.

,Mersin Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Akdoğan,Bakan Pakdemirli ve TBMM Bütçe Komisyonu Başkanı Elvan'a Koyun Keçi Üreticilerine güneş enerjisi paneli desteği,yün kırkma makinası desteği,çoban eğitimleri desteği için teşekkür ettiği konuşmasında, üreticilerin bu destekten büyük yarar sağladığını,bu desteklerin sürmesini istediklerini ifade ederek "Keçiler yükseklerde yetiştirilir,Kıl keçiler daha yükseklerde yetirştirilir,südü de peyniride çok değerlidir. Bu yüzden yetiştirmesi  zordur. Kıl Keçi damızlık desteği istiyoruz" dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli,Karamanlı olduğunu,hayvan yetiştiriciliğinin zorluğunu çok iyi bildiğini,Yörüklerin hayat şartlarını da çok iyi bildiğini ifade ettiği konuşmasında "İçinizden biriyim" dedi.

Pakdemirli, "Bana göre Türkiye 'nin etteki kurtuluşu küçükbaştadır, büyükbaş değil. O yüzden küçükbaşı çok önemsiyoruz.Kıl çadırları aydınlanıyor projesi  kapsamında 300 tane güneş enerjisi sistemi, 200 adet koyun yünü kırkma makinesini  dağıtıyor olacağız" dedi.

Bakan Pakdemirli,Halk elinde hayvan ıslahı ülkesel projesi kapsamında Mersin'de 7 adet alt proje uygulanmakta olduğunu bu projeleriyle ıslahı yapılan İvesi ve Güney Karaman ırklarıyla kıl keçisinin verimlerinde artışlar sağlandığını söyledi. Bakan Pakdemirli, "Sürü yönetimi desteği kapsamında ise 2019 yılında şartlarını yerine getiren 615 üyeye 3,1 milyon lira desteklemesi için inşallah sertifikalarını takdim ediyor olacağız.Hedefimiz, nüfusumuz kadar küçükbaş hayvan varlığına sahip olmak" sözleriyle tamamladı.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan,Şehidlere Allah'tan rahmet dileyerek konuşmasına başladı. Mersin'de geçen hafta yaşanan sel felaketinde yaşamını kaybeden vatandaşlara  da Allah  rahmet dilerken sel felaketiyle zarar gören üreticilerin yaraları   yapılan tespitlerin ardından en kısa zamanda sarılacağını açıkladı. Küçükbaş hayvan yetiştirciliğinin en ideal yerinin Mersin olduğuna işaret eden  Elvan,üreticiye  her türlü kaynak,eğitim desteği verildiğini,desteklerin artarak sürdürüleceğini, "Hayvancılığın geliştirmesine yönelik iradeyi  göstereceğiz" dedi.,Mersin Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nn 6 bin üyesi bulunduğunu ifade eden Elvan,"Üretin,daş üstüne taş koyun." sözleriyle üreticileri teşvik etti.

Toplantıda Mersin Valisi Ali İhsan Su ve Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer yaptıkları konuşmalarında üreticilere verilen desteklerin sürürüleceğini ifade ettiler..Seçer,“Dünyanın neresine gidersek gidelim devlet desteği almayan hiçbir tarımsal faaliyetin başarılı olma şansı yoktur. Üretici gecesini gündüzüne katar, alın teri döker ama devletin desteği olmazsa o alın teri, o emeği zayi olur. Biz yasalardan aldığımız yetkilerle Mersin’de tarıma katkı sunmak için elimizden gelen gayreti, bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da göstereceğiz” dedi.

Salih Pala

MERSİN KENT HABER

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala