KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 21-03-2023 20:32   Güncelleme : 21-03-2023 21:22

Bülent Akbaş Arşivinden Eski Mersin

Fotoğraf sanatçısı Bülent Akbaş, "Eski Mersin Fotoğraf Sergisi İçel Sanat Kulübü'nde sanat severlerle buluştu.

Bülent Akbaş Arşivinden Eski Mersin

İçel Sanat Kulübü (İSK)  M. İlhan A Uğural Salonu'nda  Eski Mersin konulu fotoğrafların yer aldığı sergide sanatseverler  eski Mesrlin sokkaklarında caddelerinde notaljik bir yolculuğa çıktı.

İSK, Fotoğraf sanatçısı Bülent Akbaş'ın arivinde yer alan eski Mersin fotoğraflarından oluşan 40 eseriin yer aldığı sergi Atatürk'ün Mersin'e ilk gelişinin 100. yıldönümü 17 Mart 2023'te sanat severlerle buluşturdu.

Yoğun dolu yaşandığı Mersin akşamında İSK Başkanı Fatih Alkar, fptpğraf sanatçısı Bülent Akbaş, kulüp üyeleri ve sanat dostları olumsuz havaya rağmen katıldı.

Sergilenen fotoğraflar, eski Mersin'in , kentin sosyo-ekonomik yapısı, ticaret merkezleri, esnafları ve evlerden yansıyan kültürel doku ile şirin bir liman kentinin geçmişine bir yolculuk. Betonlaşmış, kimliğine sinsice dönüştürülüşüne sanatsan bir karşı duruş  sergileniyor.

Fotoğraf sanatçısı Akbaş, Bu sergide Mersin'in geçmişini fotoğraflarla  ortaya koymak istediğini ifade ettiği açıklamasında Mersin'deki binaların. evlerin 1900- 1950 arasında çekilen fotoğrafları olduğunu ifade etti. "1980'den beri Mersin'in eski fotoğtaflarını aradım, buldum, araştırdım, bir araya getirerek böyle arşiv oluşturdum" sözleriyle eski Mersin arişivini oluşturduğunu dile getirdi.

Akbaş, geçmişten bugüne kadar Mersin'i yönetenlerin Mersin'e düşman gibi davranarak geçmişini yok etmeye çalışmaları, kent insanlarının kentlerine sahip çıkmamalarına, kayıtsız kalmalarına tepki gösterdi. "Mersin'i Mersinliler yıktı" sözleriyle dikkat çeken Akbaş, 1960'tan itibaren Mersin'i Mersinlilerin yönetmediğini ifade ederek "Yıkılan Mersin'i  Mersin'de neyi yıktıklarını bu sergide görsünler istedim" dedi.

 Akbaş, 40 yıldır bu arişivi oluşturmak için çaba sarfettiğini belirtti. Mersin'in tarihi, tarihi sokakları, tarihi konaklar, Uray Caddesi, eski liman, eski iskelelere ait binlerce fotoğraf biriktiğini ifade eden  Akbaş, uzun süredir Mersi tarihi, antik kentler, Roma, Kilikya dönemine ait tarihi eserleri ölümsüzleştirdi. Yurt dışı gezilerinde, yurtdışı çalışmalarında yaşadığı ülkelerin de tarihi, coğrafi, doğal ve  kültürel özellikleri de arşivinde yer almakta.  

Eski Mersin Fotoğraf Sergisi'nde Akbaş, kendi fotoğraflarından bazıları da yer almakta. Bir hafta açık kalacak sergiyi sanat severler ve fotoğraf meraklıları kaçırmasın.

Salih Pala

MERSİN KENT HABER

EditörEditör