YAŞAM
Giriş Tarihi : 26-10-2020 15:05   Güncelleme : 26-10-2020 20:07

Cennette Polipropilen Olur mu?

Mersin Karaduvar'a kurulması planlanan Polipropilen Tesisi, Mersin Kent gündemindeki yerini koruyor.

Cennette Polipropilen Olur mu?

Karaduvar, Akdeniz ilçesine bağlı, Mersin şehir merkeziyle bitişik bir sahil beldesidir. Birinci geçim kaynağı balıkçılık olan bu kasabada 24 adet balık lokantası var, balık satan onlarca dükkân ayrıca da çok güzel bir barınakçı barınağı vardır. Hem taze hem de ekonomik olduğu için Mersin’den ve çevre illerden birçok kişi buraya balık yemeğe gelir.

AK Partili Belediye Başkanı Mustafa Gültak göreve geldiği günden beri burada önemli çalışmalar yaptı. İlk kez ve çok ses getiren bir “Balık Festivali” düzenledi. “Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’le birlikte çalışarak burayı Türkiye’nin en güzel Balıkçı koyu” yapacağını seslendirdi.

Karaduvar’ın ikinci geçim kaynağı da maydanoz, ıspanak, dereotu, roka, nane, tere gibi yeşilliklerin üretimidir. Öyle ki, Türkiye’de ilk defa “Yeşillikçiler Derneği” de burada kurulmuştur.

Bu sakin sahil beldesi son günlerde hayli hararetli tartışmalarla gündeme geldi. Çünkü bu bereketli toprakların üzerine Polipropilen Tesisleri kurulacaktı.

Görüştüğümüz Yeşillikçiler Derneği başkanı Metin Yaşar “Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere, Türkiye’nin yüzde 20 yeşillik ihtiyacını biz karşılıyoruz. Kasaba halkının yarısı balıkçılık, yarısı ise yeşillikle uğraşıyor. Binlerce insan buradan ekmek yiyor. Eğer bu tesis buraya yapılırsa Yeşillik de biter, balıkçılık da. O zaman işsizlik ordusuna binler daha eklenir” dedi.

MERSİN ANKARA’YA ÇIKARMA YAPACAK

İki gün önce Mersin Kent Konseyi, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, Mersin Tabip Odası, Mersin Barosu, birçok kitle örgütü temsilcisi ve çevre mahalle muhtarları Karaduvar Mahalle muhtarlığında bir araya gelerek Polipropilen Tesislerinin Karaduvar’da yapılmaması için neler yapılabilir diye fikir jimnastiği yaptılar. Tesisin bu bölgeye getireceği zararların altını çizerek anlattılar. Şimdiye kadar yaptıklarını ve bundan sonra yapılması gereken önerileri sundular.

Konuşmacılar böyle bir tesisin ülkemiz için gerekli olduğunu,kurulmasına karşı olmadıklarını ancak Karaduvar’da yapılırsa hem Karaduvar,hem de tüm Mersin için büyük felaketlere yol açacağı konusunda anlaştılar.Şimdiye kadar yaptıkları girişimlerde Akdeniz Belediye Başkanı MustafaGültak, Mersin’den milletvekili olup Bakanlık da yapan Lütfü Elvan,Büyükşehir Belediye başkanı Vahap Seçer ve ilçe belediye başkanları,tüm partilerin milletvekilleri, tüm partilerin il ve ilçe başkanları, Mersindekitüm oda ve kitle örgütleri ile görüştüklerini ve tüm bu kurumların yer konusunda aynı fikirde olduklarını belirtmişler. Peki tüm Mersin karşıysa burayı nasıl sanayi bölgesi ilan ettiler, nasıl oldu da ÇED raporu aldılar?

Bu soruların cevabını Mersin Kent Konseyi başkanı Faik Burakgazi’den alıyoruz: “9. ve 10.cu Kalkınma Planlarında yer alan Mersin Ana Konteyner Limanı, 11. Planda revize edilerek Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı ismini aldı. Kent dinamikleri bu değişikliğin İskenderun Limanıyla ilişkili bir plana dayalı olabileceği fikrinde birleştiler. Ve bir sabah uyandık ki, ana konteyner limanı kara bağlantısı olan alan, Cumhurbaşkanlığı kararıyla Özel Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmiş ve bu alan üzerinde özel teşviklerle polipropilen fabrikası yapımı kararı alınmış.

Alınan bu kararın ne anlama geldiğini açıklayalım: Söz konusu alanda ana konteyner limanı yapılsa 2500 - 3000 civarında yurttaşımız istihdam edilebilecekti. Bunun yanında 2 buçuk 3 milyar dolar civarında bir ticaret hacmi yaratılacaktı. İşsizliğin ve ihracatın bu kadar önemli olduğu bu dönemde her iki fırsatı da İskenderun’a kaptırmış olacağız.

Mersin için hayati öneme sahip ana konteyner limanı projesinden vazgeçilmemelidir. Ayrıca, Polipropilen yatırımına karşı olmadığımızın bilinmesini isteriz. Türkiye’nin yıllık polipropilen ihtiyacının bir milyon ton olduğunu ve bu miktarın sadece 275 bin tonunun ülkemizde üretildiğini biliyoruz. İhtiyacı karşılayacak polipropilenin içerde üretilmesi cari açığın azalmasına katkı sağlayacaktır. Bu yatırım illa yapılacaksa; kurulacak bir “Kimya OSB” bünyesinde hayata geçirilmelidir. “Özel Endüstri Bölgesi” ilanı konusunda Sayın Cumhurbaşkanımızın doğru bilgilendirilmediği kanaatini taşıyorum. Yerleşim yerlerine 60 m. mesafede bir petrokimya tesisine Cumhurbaşkanımızın onay vermesi düşünülemez. Sayın Cumhurbaşkanımızın konuyla ilgili olarak bir de bizleri dinlemesini arzu ederim. Bakanımız Lütfü Elvan, Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer, Akdeniz Belediye Başkanımız Mustafa Gültak’ın başını çektiği kalabalık bir heyetle Ankara’ya gidilmesinin çözüme yönelik atılan doğru bir adım olacağını düşünmekteyim”

Polipropilen nerelerde kullanılıyor?

Polipropilen kullandığımız birçok ürünün imalatında kullanılıyor. Başta ambalaj sanayi, tekstil, halatlar, iç çamaşırı, halı, kırtasiye, plastik kap çeşitleri, laboratuvar ekipmanları, hoparlörler, otomotiv parçaları, banyo gereçleri, bahçe mobilyaları, döner filtreler, iplik ve şamandıralar gibi daha yüzlerce üründe kullanılmaktadır. Ülkemizde çok az miktarda üretildiği için ihtiyacımız yurtdışından ithal yoluyla karşılanmaktadır.

Yusuf çelik-mersin

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala