EKONOMİ
Giriş Tarihi : 10-01-2023 16:05   Güncelleme : 10-01-2023 16:55

CEY HOLDING YÖNETİMİNDEKİ MERSİN SERBEST BÖLGESİ TİCARET HACMİNDE YILLIK 4 MİLYAR DOLAR TİCARİ İŞLEMLE TARİHİ REKOR

MESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, yayınladığı yazılı açıklamada 2022 Yılını değerlendirdi.

CEY HOLDING YÖNETİMİNDEKİ MERSİN SERBEST BÖLGESİ TİCARET HACMİNDE YILLIK 4 MİLYAR DOLAR TİCARİ İŞLEMLE TARİHİ REKOR

MESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, "Mersin Serbest Bölgesinde 2022 faaliyetleri neticesinde yıllık ticaret hacmi 4.012.791.126 US$ olarak gerçekleşmiştir. 2021 yılında gerçekleşen yıllık 3.352.759.812 US$ ticaret hacmine göre %19 oranda artış sağladığı gibi Mersin Serbest Bölgesinin ilk faaliyete geçtiği 1987 yılından bu güne kadar geçen 35 yıllık sürede gerçekleşen yıllık ticaret hacmi seviyelerinde en yüksek rakama 2022 yılında ulaşılmıştır.

Böylece Mersin Serbest Bölgesinin faaliyete başladığı 1988 yılından 2022 yılı sonuna kadar gerçekleşen ticaret hacmi toplamı 75,2 milyar dolara ulaşmıştır.

Mersin Serbest Bölgesi, Türkiye’de faaliyet gösteren 18 Serbest Bölge içerisinde Ege Serbest Bölgesinden sonra en yüksek ticaret hacmine sahip 2. Serbest Bölge olma konumunu sürdürmektedir.

Mersin Serbest Bölgesinde faaliyet gösteren firmalar bünyesinde 2022 yılında 10.464 kişiye doğrudan istihdam sağlanmıştır. 2021 yılı sonu itibarıyla 9.603 kişiye doğrudan sağlanan istihdama göre %9 oranda istihdam artışı gerçekleşmiştir.

Bölgedeki faaliyetler sebebiyle dolaylı istihdam rakam 11.000 kişiye kadar ulaşmaktadır.

Mersin Serbest Bölgesi, sağladığı istihdam sayesinde gerek ilimiz ve gerekse ülkemiz için önemli bir istihdam merkezi konumunda olmayı sürdürmektedir.

Mersin Serbest Bölgesinde 292 yerli ve 101 yabancı sermayeli şirket faaliyeti söz konusu olup toplam firma sayısı 393 ‘e ulaşmıştır.

Bölgede işlem gören malların %81’i Sanayi Ürünleri , %19’u Tarım Ürünleri gruplarındadır.

En yüksek seviyede işlem göre mal grupları ; Kimya Sanayi Ürünleri, Gıda Sanayi Ürünleri, Meyveler, İşlenmiş Petrol Ürünleri, Dokumacılık Mamulleri, Demir-Çelik Sanayi Mamulleri ve Diğer Sanayi Ürünleri olmuştur.

En fazla ticaret yapılan ülkeler arasında ilk sıraları ABD, Irak, Mısır, İtalya, Hollanda, Çin ve Almanya oluşturmuştur.

SERBEST BÖLGE LİMANINDA 1,8 MİLYON TON REKOR ELLEÇLEME TONAJI

Serbest Bölge Limanında yapılan liman altyapı yatırımları ve mekanik araç-gereç satın alımları sonrasında MESBAŞ hizmet kalitesini artırarak 2022 yılı sonunda limanda fiili elleçleme tonajını 1.871.132 ton’a yükselterek yeni bir tonaj rekoru sağlamıştır.

Bu sayede 2021 yılında elleçlenen 1.645.673 ton’a göre %14 artış sağlanmıştır.

1987 yılında Türkiye'nin ilk kurulan ve faaliyete geçen serbest bölgesi olarak ;

 Kendi sınırları içerisinde özel rıhtımlarının bulunması, bu rıhtımlarda süratli hizmet avantajının yanı sıra proje yükleri için özel tarife uygulayabilmesi,

Hemen yanında Doğu Akdeniz'in en büyük ve işlek limanlarından biri olan Mersin Limanı'nın bulunması, Mersin Limanı ile ortak kapısının yer alması ve denizyoluyla mal sevkiyatlarının kolaylaştırılması,

 Denizyolunun yanısıra diğer ulaşım şebekelerine olan bağlantıları ve yakınlığı,

 Orta Doğu ülkeleri ile transit ticaret işlemlerinde fonksiyonel kullanımı ve transit malların geçişine daha çok imkân veren konumda bulunması,

 İhraç kabiliyeti olan ileri bir tarım potansiyelinin bulunduğu yörede bulunması,

 Deneyimli hizmet, dış ticaret, bankacılık ve müşavirlik hizmetlerinin belirli bir kaliteye ulaşmış olması ve hizmet sektöründe Türkiye'nin diğer yörelerine göre daha kalifiye personel sağlanabilmesi,

sayesinde 864 bin metrekare olarak belirlenmiş arazisinde yatırıma ayrılan 636 bin metrekarelik kısmının tamamı yatırımcılara tahsis edilmiş olup Mersin Serbest Bölgesi uzun bir süreden bu yana %100 dolulukla çalışmaktadır.

MERSİN’DE 2. SERBEST BÖLGE KURMA ÇALIŞMALARI

Cey Holding , yönetimini üstlendiği 4 liman, 14 lojistik terminal ve 2 serbest bölge ile intermodal taşımacılık sektörünün önde gelen firmalarından biri olarak yılda yaklaşık 30 milyon ton yük elleçleme ve aynı anda 3 milyon ton depolama kapasitesi ile kaliteden ödün vermeden güvenli ve ihtiyaca özel çözümler bulmaktadır. Bu kapsamda yönetimini üstlendiği MESBAŞ Mersin Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. ‘nin Mersin Serbest Bölgesinde faaliyet gösteren yatırımcılara hizmet kalitesini artırmak ve potansiyel yeni yatırımcılara yatırım alanlarının sunulması amacıyla çalışmalarına ve yatırımlara devam etmektedir.

Mersin Serbest Bölgesinde tüm yatırım alanlarının tahsis edilmiş olması sebebiyle yeni yatırım taleplerinin karşılanabilmesi kapsamında, ülkemizin ve Bölgemizin yatırım, istihdam ve dış ticaret kapasitesinin artırılmasına katkı sunulmak üzere Cey Holding tarafından Mersin’de 2. Serbest Bölge kurulması çalışmalarına başlanılmış bulunulmaktadır.

MERSİN KENT HABER

 

 

EditörEditör