KENT
Giriş Tarihi : 16-01-2023 19:11   Güncelleme : 18-01-2023 00:31

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Mersin'de İklim İlgili Açıklamalarda Bulundu

Yenişehir'de "İklim Değişiyor Biz Ne Yapabiliriz" Çalıştayı ve Paneli'ne CHP Genel Başkan Yardımcısı Balıkesir milletvekili Ahmet Akın, CHP'in "iklim" ile ilgili hazırlamış olduğu çalışmaları açıkladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Mersin'de İklim İlgili Açıklamalarda Bulundu

Yenişehir Belediyesi tarafından düzenlenen "İklim Değişiyor Biz Ne Yapabiliriz" Çalıştayı ve Paneli'ne katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Balıkesir milletvekili Ahmet Akın,"Hızlı bir dönüşümle var olan yenilenebilir enerji kaynaklarımızla vatandaşlarımız ucuz enerjiye ulaşacak" dedi.

Yenişehir Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen "İklim Değişiyor Biz Ne Yapabiliriz" Çalıştayı ve Paneli'ne CHP Genel Başkan Yardımcısı Balıkesir milletvekili Ahmet Akın, Yenişehir Belediye başkanı Abdullah Özyiğit, CHP Mersin milletvekilleri Cengiz Gökçel, Alpay Antmen, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, İKK Mersin Kurulu Sekreteri ve Makine Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı İbrahim Yücesoy, MERYAP Yönetim Kurulu Başkanı Nesim Ekinci,  Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Necmi Birim, Büyükşehir Başkan Danışmanı İbrahim Evrim'in yanı sıra akademisyenler, CHP yöneticileri, partililer, STK Temsilcileriyle yurttaşlar katıldı.

Panel  "iklim" ile ilgili slayt gösterimiyle başladı.

"İklim Değişiyor Biz Ne Yapabiliriz" Çalıştayı ve Paneli'nde konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Balıkesir milletvekili Ahmet Akın,CHP olarak yaşanan iklim krizi için önemli çalışmalar başladığını ifade etti. Akın, Türkiye ve dünyada iklim değişikliğini kontrol altına alınmasının hayati önem taşıdığına dikkat çekerek iklim krizinin hızla büyüdüğünü, bu nedenle herkesin fedakarlıkta bulnması gerektiğini belirtti.

Akın, herkesin kendisine "ben ne yapabilirim" sorusunu yönetmesini isteyerek, "Vizyon sahibi olmalıyız" dedi. Yaşanan iklim krizini aşmak için  CHP olarak plan ve proğramlar hazırladıklarını dile getiren Akın, iyi ve yaşanabiliri bir dünyada yaşamak  İnsan ve doğanın hakkı olduğunu, bunu yapabilmek için de "yeşil dönüşüm"  dünyayı geleceğe taşıyacağını söyledi.

Karbon salınımın en önemli nedeninin  enerji kaynakları olduğuna işaret eden Akın, "yeşil dönüşüm" bu kötü gidişatın tek alternatif olarak göründüğünün altını çizerek,"Yüzümüzü güneşe sırtımızı rüzgara dönmeliyiz" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Akın, CHP  olarak 2020-2050 yılları için  enerji politikalarını belirlediklerini, bu politikaları bir kitapta topladıklarını ifade ederek izlenecek yol haritası ile ilgili bilgiler verdi.

İktidar olmaları halinde Akın, Enerji Kooperatifleri kurulacağını, iGüneş Enerji Santrallerinin Dönüşümü ile ilgili açıklamalarda bulunurken vatandaşın kendi enerjisini üretebilmesi için önündeki engelleri de kaldıracaklarını söyledi. Akın, "Türkiye'nin geleceği temiz olacak. Yol haritamızı iklim  odaklı hazırladık.Hızlı bir dönüşümle Vatandaşlarımız ucuz enerjiye ulaşacak" dedi.

Karbon salınımının önüne geçilmesi için 2020-2050 yıllarını kapsayan 16 proje hazırladıklarını ifade eden Akın,"yeşil hidrojen" çalışmalarına başladıklarını açıkladı.

Yeneşehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Yenişehir'de yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelen firma ve kuruluşlara teşekkür plaketi verdi.

Moderatörlüğünü Yenişehir Belediye Başkanı Özyiğit'in yaptığı panelde Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.Zeynep Zaimoğlu ve Yunus Arıkan konuşmacı olarak yer aldı.

Başkan Özyiğit, “Temiz enerjili ve yeşil binalar Yenişehir’de yapılmaya başlandı.”

Mersin’de ilk kez Yenişehir Belediyesinin yaptığı ve sadece çevre dostu binalara verilen LEED Sertifikalı binadan sonra Mersin’de bu sertifikaya uygun bina yapan şirketlere panel öncesinde tebrik plaketi verildi. Duyarlı şirketlere plaketlerini veren Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, “Yenişehir Belediye Başkanlığı görevine geldikten ve Başkanlar Sözleşmesi sürecine dahil olduktan sonra yeşil bina yapımı konusunda ilk binayı biz gerçekleştirdik. İlk LEED Sertifikalı binayı Yenişehir Belediyesi olarak yaptık. Bölgede yatırım yapan arkadaşlarımıza konuyu anlattık. Temiz enerjili ve

yeşil binalar Yenişehir’de yapılmaya başlandı. Bu plaketleri de bizimle işbirliği yapan firmalara vermek istedik. Kendilerine teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.

“2020 yılında Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi’ni imzaladık.”

Panelin ilk oturumunun moderatörlüğünü de yapan Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Yenişehir Belediyesinin altı temel ilkesinden birinin ekoloji olduğunu hatırlatarak, bu kapsamda 2020 yılında Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi’ni imzaladıklarını söyledi. Başkan Abdullah Özyiğit “2020 yılında Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi’ni imzaladık. Fakat bu imza dostlar alışverişte görsün imzası değildi. Gerçekten işimizi çevreci ve doğru bir anlayışla yapmak istedik. Bunun için yaptığımız ilk binayı LEED Sertifikalı, altın madalyalı ilk binayı Yenişehir’imize, Mersin’imize kazandırdık.” dedi.

Başkan Abdullah Özyiğit Yenişehir ilçesinde yıkılması planlanan binalarda asbest kontrolü yapılmasını sağladıklarını ve yıkımların bu çerçevede yapıldığını dile getirdi. Başkan Özyiğit, “İnşaat yapmak üzere bina yıkanların, o binada asbest olup olmadığı noktasındaki denetimlerini yaptırmalarını sağlıyoruz. Asbest tespit ettiğimiz binaları asbestli bina yıkım koşullarının uygulanması şeklinde gerçekleştirdik. Burada plaket verdiğimiz firmalardan bir tanesi yıkım yaparken bu süreci uyguladı ve 20 ton asbestli malzeme tespiti oldu, o malzeme orada toparlandı uygun imha koşullarının gerçekleşeceği yerlere götürüldü.” şeklinde konuştu.

Yenişehir’de iklim değişikliğinin etkilerine karşı yapay zeka kullanılacak

Başkan Abdullah Özyiğit, Yenişehir Belediyesi olarak teknolojiyi en üst seviyede kullandıklarını ifade ederek hazırlıklarına devam edilen çalışmaları anlattı. Başkan Özyiğit ”Yenişehir ilçesi üç boyutlu dijital ikizi üzerinden gerçekleşen simülasyonla iklim değişikliğinin etkilerinin belirlenmesi, coğrafi bilgi sistemi ve yapay zeka destekli karar destek sistemi konusunda bir projenin hazırlıklarını da yapıyoruz” dedi. Akıllı kaynak verilerini planlama yazılımını da gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Abdullah Özyiğit ”Bu yazılım bizim kaynaklarımızı en verimli biçimde en doğru biçimde kullanmamıza altlık oluşturacak ve bizi yönlendirecek.“ değerlendirmesinde bulundu.

Panelin ilk oturumunda Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği bölümünde görevli Prof.Dr. Zeynep Zaimoğlu “İklim Değişikliği Nedir! Ne Değildir?”, Sürdürülebilirlik İçin Yerel Yönetimler Küresel Savunma Direktörü Yunus Arıkan “İklim Değişikliği ve Uluslararası İnisiyatifler” konularında katılımcılara sunum yaptı. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu moderatörlüğünde yapılan panelin ikinci oturumunda Prof. Dr. Salih Ofluoğlu “Yapılı Çevre Ölçeğinde İklim Değişikliğine Yönelik Yapılabilecekler”, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalında görevli Prof. Dr. Didem Emine Evci Kiraz “Birey Ölçeğinde İklim Değişikliğine Yönelik Yapılabilecekler”, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama bölümünde görevli Prof. Dr. Osman Balaban ise “Kent Ölçeğinde İklim Değişikliğine Yönelik Yapılabilecekler” konularında sunum yaptı. Oturumların sonunda “İklim Değişiyor! Biz ne yapabiliriz?” panel ve çalıştayına katkı sunan uzmanlara plaketleri Mersin Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit tarafından verildi.

Salih Pala

MERSİN KENT HABER

 

 

EditörEditör