YAŞAM
Giriş Tarihi : 21-11-2022 18:33

ÇOCUK HAKLARI SORUNLARINA SİYASET ÜSTÜ ANLAYIŞLA BAKILMALI

Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle basın açıklaması yaptı. Açıklamada, çocukların daha sağlıklı ve gelişimlerine uygun bir yaşam sürdürmeleri için; çocuk hakları sorunlarına siyaset üstü bir anlayışla bakılması ve çocuğun üstün yararının gözetilmesi gerektiği vurgulandı.

ÇOCUK HAKLARI SORUNLARINA SİYASET ÜSTÜ ANLAYIŞLA BAKILMALI

Mersin Barosu Başkanı Av. Gazi Özdemir, yönetim kurulu üyeleri, Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi yürütme kurulu üyeleri ve avukatların katılımıyla Mersin Barosu avukatlar odasında yapılan basın açıklamasında konuşma yapan, Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Av. Ezgi Şimşek, “Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nca 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilmesiyle; 20 Kasım, Dünya Çocuk Hakları Günü olarak ilan edilmiştir. Bugün, Sözleşmenin kabul edilişinin 33. yılını kutluyoruz. Türkiye’nin 1990 yılında imzaladığı ve 1995 yılında yürürlüğe giren sözleşme; neredeyse tüm dünya ülkelerinin kabul ettiği en geniş katılımlı sözleşme niteliğindedir. Bu sözleşme ile hüküm ve koruma altına alınmak istenen çocuk haklarına bir bütün halde bakıldığında, maalesef taraf ülkelerce yeterince riayet edilemediği, hak ihlallerinin tüm dünyada olduğu gibi ne yazık ki Türkiye’de de artarak devam ettiğini görmekteyiz “ ifadesini kullandı.

 

“ÇOCUK ANNE-BABA SORUNSALI İLE ÇOCUKLARIMIZ TEMEL HAKLARINDAN MAHRUM BIRAKILIYOR”

 

Çocuk evliliklerine değinen Şimşek, “Zorla evlendirilen çocuklar, bir nevi 'çocuk anne-babalar' sorunsalı maalesef toplumumuzun yadsınamaz gerçeklerinden biridir. Doğrudan evlilik yoluyla istismar edilen bu çocuklarımız; birçok temel hakkından mahrum bırakılmaktadır. Yoksulluk, yanlış geleneksel bakış açısı, iç ve dış göç, eğitimsizlik ve denetim eksikliği gibi sebeplerden türeyen bu köklü sorunun da elbirliği ile bir an önce çözüme kavuşturulması gerekmektedir.

 

Cezaevlerinde ebeveynleriyle kalan çocukların da en temel ve asgari hakları olan; eğitim, beslenme, sağlık hakları maalesef ihlal edilebilmekte, kimi yerlerde ayrı yatakları dahi bulunmamakta, oyuncak ve sair gıdaya ulaşmakta sıkıntı yaşayabilmektedirler. Yine bilhassa ekonomik sıkıntılar ve ebeveynlerin bilinçsiz hareket etmesi nedeniyle; tek gayesi oyun oynayarak sağlıklı bir biçimde gelişimini tamamlamak olması gereken çağlarda, çocukların eğitim ve öğretimden kopartılarak çalıştırılması nedeniyle, iyice artan çocuk işçiliği en önde gelen sorunlarımızdan bir diğeridir” şeklinde konuştu.

 

“ÇOCUĞUN ÜSTÜN YARARI GÖZETİLMELİ”

 

Çocukların daha sağlıklı ve gelişimlerine uygun bir yaşam sürdürmeleri için gerçek/tüzel kişilerin her birinin siyaset üstü bir anlayışla meseleye bakmaları ve çocukların maruz kalmış oldukları sorunlara çocukların üstün yararını gözeterek kalıcı çözümler üretmeye çalışmaları gerektiğini vurgulayan Av. Ezgi Şimşek, “Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak; çocukların uğradığı her türlü ihlal, şiddet, ihmal ve istismarın takipçisi olarak tüm devlet organları, siyasi erk ve sivil toplum kuruluşları ve inisiyatiflere, çocuk hak ihlalleri karşısında yükümlülüklerini defaatle hatırlatıyor, çocuk katılımlı politikaların geliştirilmesi noktasında yapılacak çalışmalarla; çocuklarımızın bedensel, ruhsal gelişimlerini sağlıklı şekilde tamamladıkları, çocukluklarını doya doya yaşayabildikleri ve elbette üstün yararlarının esas alındığı bir ülke ve dünya temennisiyle; BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin kabulünün 33. yılında bütün dünya çocuklarının hak gününü kutluyor, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Mersin Barosu olarak çocukların uğradığı her türlü hak ihlalleriyle sonuna kadar mücadele etmeye ve bu konularda açılmış ve açılacak davaların takipçisi olmaya devam edeceğimizi, her daim yanlarında olduğumuzu tekrardan vurguluyoruz” diye konuştu.

EditörEditör