GÜNCEL
Giriş Tarihi : 20-11-2020 20:11   Güncelleme : 20-11-2020 20:11

Çocuklar, Siz Büyükler Dünyayı Çok Yıprattınız

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları gününde çocukların sesi olan Mersin Kent Konseyi Çocuk Meclisi Başkanı Siham Kakeh, “Biz çocuklara sevgiyle yaklaşın. Siz sevgiyle yaklaştıkça, biz sevgi büyütürüz. Dünyaya sığmayacak kadar büyütürüz, sığdıramadığımızı da evrene yollarız. Bizi istismar ve ihmallerden koruyun. Siz büyükler dünyayı çok yıprattınız” dedi.

Çocuklar, Siz Büyükler Dünyayı Çok Yıprattınız

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları günü dolayısıyla Mersin Çocuk Hakları Derneği ve Mersin Kent Konseyi Çocuk Meclisi basın açıklaması gerçekleştirdi. Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı Kent Konseyi Toplantı Salonunda yapılan toplantıda konuşan Mersin Kent Konseyi Çocuk Meclisi Başkanı Siham Kakeh, “Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle burada toplanmış bulunuyoruz. Böyle bir toplantıda siz büyüklerime karşı konuşmak, basında ve televizyonlarda yer almak fırsatı bulduğum için mutluyum. Çocukların sesi olduğum için mutluyum. Biz çocuklar biliyoruz ki; bu yaşlardayken ne kadar iyi eğitim alırsak gelecekte ülkemize ve insanlığa o kadar iyi hizmetlerde bulunuruz. Bu yaşlarda aile içinde, okulda, sokakta ve yaşamın diğer alanlarında güven içinde yaşarsak, gelecekte ülkemizi, kentimizi, evimizi de güvenli kılmayı başlıca görev sayarız. Savaşmayın! Siz savaştıkça çocuklar ölüyor. Savaşta kaybedenlerin hep çocuklar olduğunu biliyoruz” dedi.

“SİZ BÜYÜKLER DÜNYAYI ÇOK YIPRATTINIZ”

“Biz çocuklara sevgiyle yaklaşın!” diyen Kaheh, “Siz sevgiyle yaklaştıkça, biz sevgi büyütürüz.  Dünyaya sığmayacak kadar büyütürüz, sığdıramadığımızı da evrene yollarız. Sağlıklı yetişmemiz için sağlık hizmetlerine erişimimizi kolaylaştırın. Bizi istismar ve ihmallerden koruyun. Çocuk haklarını eksiksiz olarak bizlere öğretin. Biz bunları öğrendikçe gelecekte demokratik değerleri önemser, hak hukuk ve adaleti sahipleniriz. Bu dünya sadece biz insanların değildir. Çocuk yaşlarımızda olsak da biliyoruz ki, bu dünyada, insanlar kadar diğer canlıların da hakkı vardır. Siz büyükler dünyayı çok yıprattınız. Yıpranmamış bir dünyayı çocuklarımız ve torunlarımız da görebilsin istiyoruz. Bize devredeceğiniz dünyayı gelecek kuşaklara aynı şekilde devretmeye söz veriyoruz. Bir de kavga etmeyin lütfen” diye konuştu.

“BU SÖZLEŞME 1995 YILINDA TÜRKİYE’DE DE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ”

Mersin Çocuk Hakları Derneği Başkanı Sabahat Aslan ise konuşmasına, “Çocuklar bizim geleceğimiz” diyerek başladı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 20 Kasım 1989'da kabul edilen Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni Türkiye 1990 yılında imzaladığını kaydeden Aslan, “Bu sözleşme 1995 yılında Türkiye’de de yürürlüğe girdi. Bu sözleşme dünya çocukları arasında din, dil, ırk, renk, cinsiyet, sosyal  ve ekonomik olarak her türlü ayrımcılığın önlenmesini, her çocuğun yaşama ve gelişmesini, çocuğun öncelikli yararı ve korunmasını ve sağlıklı sosyal ortamlara katılmasını çocuk hakkı olduğunu, Çocuk sağlığını ve eğitimini tehlikeye sokacak fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişmesini engelleyecek hiç bir işe zorlanmayacağını ifade etmektedir” dedi.

“ÇOCUK İSTİSMARLARI ÜLKEMİZİN GÜNDEMİNE OTURMUŞTUR”

Aslan, sözlerine şöyle devam etti: “Dünyada ve ülkemizde uygulanan neoliberal politikaların sonucunda artan işsizliğin, yoksulluğun, eğitimsizliğin, gelir dağılımındaki adaletsizliğin ve dengesizliğin, göçün, yasal düzenlemelerin yetersizliği, hızlı nüfus artışı ve sosyal devletin tasfiye edilmesi, çocuk haklarının ihlal edilmesine neden olmaktadır. Günümüzde ekonomik krizin, açlığın, eğitimsizliğin, şiddetin, savaşların her türlü ihmalin ve istismarın bedelini çok ağır bir şekilde çocuklar ödemektedirler. Tüm dünyada çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlalleri ne yazık ki devam ediyor. Milyonlarca çocuk yoksulluk yüzünden ihmal edilmekte ve istismara uğramaktadır. Ülkemizde de çocuklar, dünyadaki tüm çocuklarla birlikte aynı sorunlarla, her türlü hak ihlalleriyle ve suistimallerle karşı karşıya kalmaktadırlar. Maalesef son zamanlarda çocuk istismarları ülkemizin gündemine oturmuştur. Çocuklarda erken yaş evliiliklerin sayısı artmış olup, bu durumdan kız çocukları olumsuz etkilenmiştir ve  kız çocukları eğitim hakkından yeterince faydalanamamaktadır. Laik ve demokratik eğitim sisteminden yavaş yavaş vazgeçilme çalışmaları hızlandırılmıştır. Eğitim sisteminin bir karmaşa sistemine dönüşmesi yüzünden çocukların eğitim hakkı gasp edilmektedir.”

“ÇOCUKLARI KORUMAK İÇİN HERKESİ GÖREVE DAVET EDİYORUZ”

Türkiye’de milyonlarca çocuğun ağır işlerde ve sokaklarda çalışmak zorunda bırakıldığını ileri süren Aslan, “Çoğu kentlerde hava ve gıda kirliliği yüzünden çocuklar sağlıksız ortamlarda yaşamak zorunda bırakılmıştır. Kentlerin sağlıksız planlanmaları nedeniyle çocukların sosyal yaşamdan izole edilmesine neden olmaktadır. Ülkemizde maalesef Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Çocuk Koruma Kanununu yeterince uygulanmamaktadır. Ülkemizi yönetenler çocukları özel olarak korumak, güvenceye almak, eğitim olanaklarından yararlanmalarını, fırsat eşitliği sağlamak, temel eğitimleri ücretsiz olarak karşılamak, fiziksel, duygusal ve ruhsal sağlıklarını korumak, ekonomik amaçlı etkinliklerde her türlü sömürüye karşı korunmaları doğrultusunda gerekli her türlü önlemi almak zorundadır. Çocuklarımızın, çocukluklarını yaşamadan, her türlü sosyal hak ve güvenceden yoksun bir şekilde yaşamalarını engellemek için dernek olarak etkin mücadelemiz devam etmektedir, bu anlamda güvenli, mutlu bir gelecek için çocukları korumak için herkesi göreve davet ediyoruz” diye konuşmasını tamamladı.

Haber-Gencay OLCAN

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala