KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 28-05-2023 11:01   Güncelleme : 28-05-2023 17:02

DAMDAKİ KEMANCI MÜZİKALİ KAPALI GİŞE SAHNELENDİ

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), “Damdaki Kemancı” müzikalini sahneledi.

DAMDAKİ KEMANCI MÜZİKALİ KAPALI GİŞE SAHNELENDİ

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB) Orkestrası ve Koro Sanatçılarının sahne aldığı, Broadway’de en uzun süre sahnelenen 15 eserden biri olan “Damdaki Kemancı” müzikalini Mersinli sanatseverlerle buluştu .

Mersin Kültür Merkezi'nde sahnelenen "Damdaki Kemancı" müzikali cumartesi günü saat 15.00'te sahnelenedi. Mersinli sanat severle müzikale büyük ilgi gösterdi. Başarılı bir performas gösteren sanatçıları, sanatseverle dakikalarca ayakta alkışladı.

Müzikal, “Sütçü Tevye” öykülerinden uyarlandı ve Mersin Kültür Merkezi Opera Sahnesi’nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Şarkı sözlerini Sheldon Harnick yazdı, Joseph Stein tarafından metin yazıldı. Metni Melis Yavuz Türkçe'ye çevirdi..

Orkestra Şefliğini  Aytuğ Ülken, Rejisörlüğünü Volkan Severcan’ın üstlendiği müzikalin koro şefliği Anıl Aydın tarafından yapıldı.

Danslar Serbülent Biçer ve Özgür Adam İnanç tarafından hazırlandı. Yaklaşık üç saat süren müzikalde MDOB orkestrası da sahne aldı. Hatice Kaptı dekor tasarımını, Özlem Topuz kostüm tasarımını, Tarı Deniz ışık tasarımını ve Umut Sinan Özdemir video-projeksiyonunu üstlendi.

Damdaki Kemancı, müziklerini Jerry Bock'un bestelediği, şarkı sözlerini Sheldon Harnick'in yazdığı, konusu 1905 yılında Çarlık Rusyası'nda geçen ve ilk kez 1964 yılında Broadway'de sergilenen müzikal sahne eseridir.

Sholom Aleichem (1859-1916) takma adını kullanan Yahudi asıllı Rus yazar "Solomon Naumovich Rabinovich"'in Yidiş dilinde yazdığı "Sütçü Tevye" öykülerinden Amerikalı oyun yazarı Joseph Stein tarafından senaryosu yazılıp sahneye uyarlanan müzikal, 10 yılı geçkin bir sürede 3000'den fazla kez perdelerini açarak bir rekor kırmıştı (Bu rekor sonradan Grease müzikali tarafından kırıldı). Halâ Broadway'de en uzun süre sahnelenen on beş eser arasındadır.

"Damdaki Kemancı" müzikali 10 dalda aday gösterildiği Tony Ödülleri'nden dokuzunu aldı.

Damdaki Kemancı'nın Öyküsü

Olay ihtilalden hemen önce Çarlık Rusyası'nda Anatevka adlı yoksul bir köyde geçer. Olayın kahramanı sütçü Tevye, iyi kalpli, dürüst ve çalışkan bir insandır. Tevye ve karısı Golde'nin beş kız çocukları vardır. Bu ana babanın en büyük derdi kızlarını yetiştirmek, onlara iyi kocalar bulmaktır. Çok yoksuldurlar. Temiz ve basit bir adam olan Tevye'nin Tanrıya büyük saygısı vardır ama zaman zaman yok yere başına gelenlere de bir türlü anlam veremez. Tanrı onun için çok sevilen ve sayılan, herşeyi bilen, istediğini yapabilen bir amirdir sanki! Ona içini açar, onunla dertleşir, hatta çoğu kez serzenişte bulunur ona... Tevye'yi her türlü zorluklara, haksızlıklara karşı ayakta tutan, geleneklere, törelere olan kesin inancıdır. Oysa büyük kızı toplumun törelerine göre çöpçatanın bulduğu varlıklı kasaba değil, yoksul bir terziye varır. Üstelik ikinci kızı da sevdiği devrimci gencin peşinden Sibirya'ya sürgüne gider. Değişen zamanla birlikte Tevye'nin dayandığı, sığındığı gelenekler de bir bir yok olmaktadır. Kızlarının mutluluğu için bunlara bile katlanır iyi huylu Tevye. Ama en küçük kızının din dışı evlenmesini hoş görmez bir türlü. Dinsel inançları da yıkılacak olursa artık hiçbir dayanağı kalmayacaktır. 'Bu kadar bükülürsem kırılırım sonra' der Tevye ve küçük kızını reddeder. O sıralarda Anatevka'da durum oldukça karışıktır. Çar bütün Yahudilerin Anatevka'dan sürülmesini emretmiştir. Tevye ve küçücük çevresi üzgündür, öfkelidir ama gene de bezgin ve ümitsiz görmeyiz onları. Hayatı olduğu gibi kabul etmeyi öğrenmiş insanlardır onlar çünkü. Paylarına düşen görevleri yaptıkça her şeyin düzeleceğine inanan, yalın ve özentisiz insanlar!

MERSİN KENT HABER

EditörEditör