DÜNYA
Giriş Tarihi : 25-05-2023 17:32   Güncelleme : 25-05-2023 17:32

Dragon Dünya Şampiyonası'nı Bluebottle Kazandı

İngiltere adına yarışan kraliyet teknesi efsanevi Bluebottle regattayı birincilikle bitirirken, Türkiye'den Provezza Dragon ikinci, İsviçre'den 1Quick1 üçüncü sırayı aldı.

Dragon Dünya Şampiyonası'nı Bluebottle Kazandı

Kraliyet teknesi Bluebottle, 2023 Dragon Açık Türkiye Şampiyonası'nın birincisi oldu!   Türkiye Yelken Federasyonu, Uluslararası Dragon Birliği (IDA), Türk Dragon Birliği (TDB) ve Bodrum Açıkdeniz Yelken Kulübü (BAYK) tarafından, dünya yelkenciliğinde marka olan Bodrum'da düzenlenecek olan Dragon Dünya Şampiyonası öncesinde gerçekleşen 2023 Dragon Açık Türkiye Şampiyonası bugünkü yarışlarla sona erdi.   Milta Bodrum Marina'nın ev sahipliğinde ve Arar Enerji'nin ana sponsorluğunda yapılan Dragon Açık Türkiye Şampiyonası'na 20-24 Mayıs tarihleri arasında İsvicre (1), Avustralya (2), İngiltere (4), Portekiz (1) ve Türkiye”den (10) toplam 18 ekip katıldı.   Dünya şampiyonlarının yarıştığı ve yapılan altı yarışta her gün sıralamanın değiştiği regattada rekabet nefes kesti. 1948'de Prenses Elizabeth ve Prens Philip'e hediye ettiği 75 yıllık dragon teknesi Bluebottle ikinci gün iki birincilik alarak genel klasmanda şampiyonanın galibi olmayı başardı.   Yarışların son günü olan 24 Mayıs'ta Bodrum Milta Marina”da yapılan törenle kupalar sahiplerini buldu.   18 teknenin katıldığı 2023 Açık Türkiye Şampiyonasının sıralaması şöyle gerçekleşti:   1 İngiltere, BLUEBOTTLE -   Graham BAILEY, Julia BAILEY, Gillian HAMILTON 2 Türkiye, PROVEZZA DRAGON - Andy BEADSWORTH, Simon FRY, Arda BAYKAL 3 İsviçre, 1QUICK1 - Wolf WASCHKUHN, João VIDINHA, Charles NANKIN 4 Portekiz, SATURN- Pedro REBELO ANDRADE, Enes ÇAYLAK, Martin WESTERDAHL 5 Türkiye, PROVEZZA BLUE - Orhan TÜKER, Ersin ÖZKAN, Kıvanç SEVINÇ, Betigul SENGUL 6 İngiltere, Fever -   Klaus DIEDERIGS, Diego NEGRI, Jamie LEA 7 İngiltere, TOWIE - Tim TAVINOR, Noddy NORDEN, Harriet NORDEN 8 Türkiye, BORGA -  Azat BAYKAL, Sercan BÜYÜKSÖYLEMEZ, Emir IŞIKLIGIL 9 Türkiye, ENCHANTé - Erdem AĞAN, Ibrahim BILEN, Ali Cengiz GÜN 10 Türkiye, FELIX CULPA -  Yiğit TABAN, Yiğit EROĞLU, Suleyman CIHAN ERKAN 11 Türkiye, CHAMPAGNE -  Ali DOĞANER, Atiler BAĞCI, Babür TÜZER 12 Avustralya, GORDON -   Richard LYNN, Ethan PVIETO-LOW, Adam Brenz VERCA 13 Türkiye, FRESHGALE -    İbrahim Arkun DEMIRCAN, Ali Engin DEMIRCAN, Kaan GÜNGÖR 14 Türkiye, DERYADIL - Sabri ATA NARIN, Erman KARDEŞLER, Ruknettin EMRE ABLAY 15 Türkiye,    CEREMINO -  Robert CAMPBELL, Penny ANDERSON, Robert APLE 16 Türkiye, ELA -     Can POLAT, Erkan OĞUZ, Cemre İLHAM 17 İngiltere,   Loiuse Racing- Grant GORDON, Luke PATIENCE, James WILLIAMSON, Faye  CHATTELON 18 Avustralya, YEAHNAH -  Jan ECKERT, Trovar MIRSKY, Frederico MELO

 

Dragon Dünya Şampiyonası hakkında   Dragon Dünya Şampiyonası, Dragon tekneleriyle yarışan dünyanın en iyi yelkencilerinin yer aldığı bir yelken yarışmasıdır. Johan Anker tarafından 1929 yılında tasarlanan Dragon teknelerinin yelkencilikte uzun tarihi vardır ve şampiyona bu mirası kutlamaktadır. Şampiyona, yelkencilerin dünya şampiyonunu belirlemek için yarıştığı bir dizi yarıştan oluşur. Yıllar boyunca, 1986'dan 1989'a kadar üst üste dört dünya şampiyonluğu kazanan Poul Richard Hoj-Jensen ve 1993-1999 yılları arasında üç şampiyonluk kazanan Lawrie Smith de dahil olmak üzere birçok efsanevi Dragon yelkencisi adını tarihe yazdırmıştır. Diğer önemli şampiyonlar arasında Jørgen Schönherr, Tommy Mueller ve Pedro Rebelo de Andrade yer alır. Şampiyona Birleşik Krallık, Almanya, İtalya, Danimarka ve Japonya da dahil olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde düzenlenmiştir. En fazla şampiyona 1965 ve 2017 yılları arasında 16 etkinlikle Birleşik Krallık'ta düzenlenmiştir. Şampiyonaya birden fazla kez ev sahipliği yapan diğer ülkeler arasında Almanya (8 etkinlik), Danimarka (6 etkinlik) ve İtalya (5 etkinlik) bulunmaktadır. İki yılda bir farklı bir ülkede düzenlenen Dragon Dünya Şampiyonası'na Bodrum 2023'te ilk kez ev sahipliği yapmaktadır. Etkinlik, Dragon teknelerinin ve yelkencilerinin becerilerinin muhteşem bir gösterisi olmayı vaat etmektedir.  

EditörEditör