YAŞAM
Giriş Tarihi : 08-03-2023 00:28   Güncelleme : 11-03-2023 12:49

GİŞKAD Depremin İlk Gününden Beri Depremzedelerin Yanı Başında

Girişimci İş Kadınları Derneği (GİŞKAD) Üyeleri, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen deprem felaketi sonrası deprem bölgesinde ve Mersin'e gelen depremzedelerin yaralarını sarmak için her türlü yardım desteğini sürdürüyor.

GİŞKAD Depremin İlk Gününden Beri Depremzedelerin Yanı Başında

GİŞKAD Yönetim Kurulu Başkanı Mürvet Beydağı,” GİŞKAD olarak biz depremin ilk gününden beri hiç durmadık, sahaya indik. GİŞKAD Üyelerimizle birlikte ve bireysel olarak depremzede bölgesindeki depremzede vatandaşlara topladığımız yardımları TIR’lar aracı ile koordineli biçimde ulaştırdık.

Mersin’e gelen depremzede vatandaşların yardımına koştuk.

Deprem bölgesinden Mersin’e gelerek otellere yerleştirilen depremzede vatandaşların yaralarını sarmak için seferber olduk. Bu yazlık otellere gelen depremzede vatandaşlarımızın kadın erkek çocuk ayırdımı yapmadan günlük yaşamındaki temel gereksinimlerini karşılayacak destek ve yardımlarda bulundu.

GİŞKAD olarak 6 Şubat depreminden bugüne kadar yaptıklarıyla ilgili gazetemize açıklamada bulunan GİŞKAD Yönetim Kurulu Başkanı Mürvet Beydağı, “Ülkemizin yaşadığı bu deprem felaketinde vatandaşlarımızın yardımına koşmak insani bir görevi yerine getiren GİŞKAD Ailem ile gurur duyuyorum” dedi.

Hiçbir hazırlığı olmadan depremzedeler kapılarını açan otellerin eksikliklerini GİŞKAD olarak tespit ederek depremzede vatandaşlarımızın öncelikli temel ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik yardımlarda bulunduklarını ifade eden Başkan Beydağı, “Dört otele yerleştirilen depremzede vatandaşlarımıza GİŞKAD olarak nasıl bir yardımda bulunabiliriz dedik. Önce onların ihtiyaçlarını belirledik. Onlarla birebir yanında olduk. Psiko-sosyal destek verdik. Sonrasında onlara sarıldık. Onların ihtiyacı olan öncelikle barınma, beslenme ve sevgi.” olduğuna vurgu yaptı.

Öncelikli olarak kadın, çocuk ayrımı yapmadan insani değerlerimizle yardıma koştuk. GİŞKAD olarak çocuklara yetiştik, kadınlara yetiştik. Kıyafetlerini, ayakkabılarını, terliklerini, ayakkabı numaralarını tespit ederek götürdük. Giysileri beden ölçülerine göre temin ettik” sözleriyle kişiye odaklı ihtiyaçlarının giderilmesine dikkat ettiklerini dile getirirken yazlık otellerin bulunduğu yerlerdeki muhtarlarla koordineli biçimde çalıştıklarını belirtti.

GİŞKAD olarak Mersin Kadın Kooperatifi ve Mersin Kent Konseyi işbirliği ile depremzede  kadınlar için iç çamaşırı üretimine başlanacağını ifade eden Beydağı,  üretilecek iç çamaşırlar için malzeme desteğinde bulunacaklarını söyledi.

Başkan Beydağı, ülkemizin yaralarını sarmak için Japonya’dan gelen bir grup doktora TÜRKONFED, ÇUKUROVADİFED ve  GİŞKAD üyemizle birlikte doktor gurubunun  karşılanmasında barınmasında deprem bölgesi Osmaniye’ye gidişlerinde yanlarında bulunduklarını ifade etti.

GİŞKAD olarak Mersin Belediyesi Afet Yönetimindeki GİŞKAD Üyesi Büyükşehir Başkan Vekili Gülcan Kış ile koordineli Adıyaman’daki hastaneye gönderebildiğimiz kadar battaniye, çarşaf ve hijyen maddesi desteği sağladıklarını dile getirerek Adıyaman’daki çocuklara bebek mamaları, çocuk bezleri yollandığını ifade etti. “GİŞKAD Üyeleriyle, GİŞKAD Dostlarıyla kalplerimizle seferber olduk” dedi.

GİŞKAD üyemiz  Antakya’dan kentimize gelen gelen depremzede vatandaşlara evinin kapısını ücretsiz açtığını, (bu evde 14 kişi yaşıyor) bu boş evin  üyeleri ile birlikte beyaz eşyaları, mobilyaları, yatakları, yorganları, yastıkları, kadar bir evde gerekli olan her eşyanın yanı sıra  temizlik maddelerinden hijyen maddelerine gıda yardımında bulunulduğunu

ifade ederken Beydağı, Önemli olan bu yardımların sürdürülebilir olması gereğinin altını çizdi.

Antakya’dan gelen ailelerin bireyleri yaşadıkları kentte iyi bir kasap, iyi bir fırıncı, usta bir oto tamircisi olduklarını öğrendiklerini ifade eden Beydağı, bu insanların evleri, iş yerlerinin yıkıldığını burada kentimizde bu insanlarımız işe yerleştirmek öncelikleri olduğunu söyledi.

Çavak’taki zeytinyağı fabrikasında barındırılan yaklaşık 80 kadar dar gelirli depremzede vatandaşın bulunduğunu öğrendiklerini, giderek neye ihtiyaç duyduklarını belirledik. İhtiyacı olan gıda ve diğer ihtiyaçlarını karşıladık.

Burada aileleriyle birlikte yaşamaya çalışan 20-30 kadar çocuğa giysi desteklerinin yanı sıra boyama kitapları da getirdik.

GİŞKAD Başkanı Beydağı,”GİŞKAD, TÜRKONFED, Çukurova Sifed Federasyonuna bağlıyız. Gerçekten Sivil Toplum örneğini sergiledik. Çukurova SİFED ile birlikte depremzedeler için depremin ilk gününden beri birlikte sahada çalıştık. TÜRKONFED içinde depremzedeler için çalışan çok gizli kahramanlar var. TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta gibi.

Başkan Beydağı, TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı ve GİŞKAD Üyesi Gül Akyürek Balta, depremzede bölgesine yaptığımız temel ihtiyaç olan çadır, giyim, gıda gibi yardımların götürülmesi için TIR’ları buldu ayarladı, lojistik destek sağladığı gibi yardımların ulaşmasında gerekli koordinasyonda da büyük emek verdi. Deprem bölgelerinde güvenli depoları buldu. Yardımları bu depolardan depremzedelere ulaştırılmasını sağladı. Kendisine yürekten teşekkürlerimi borç bilirim sözüyle Akyürek’e teşekkür ederken, TIR’ların mazot, benzin gibi yakıt giderlerini GİŞKAD üyelerince karşılandığını açıkladı..

Kahramanmaraş’ta hastane inşaatı yapan bir doktor arkadaşını depremden sonra Mersin’de misafir ettiklerini söyleyen Beydağı, onlar için ne yapabiliriz onları gerçekten yeniden hayata döndürme düşüncesi içinde projeler üretirken “Deprem bölgesinde ne yapabiliriz. Sizin de deprem bölgesinde bir hastaneniz vardı. O yıkılan hastanelerini ayağa kaldırmak için onları hareketlendirdik, enerji verdik. Kahramanmaraş’a gittiler konteyner kent kurdular. Onlara Çukurova Sifed Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kış, DERYA Grup olarak 5 çamaşır makinası verdi, deterjanlarıyla birlikte o bölgeye gönderdik.

Başkan Beydağı,  ülke insanımız felaket gibi kötü zamanlarda Sivil Toplum Kuruluşlarının gösterdiği  refleks, toplumsal işbirliği, yardımlaşma ve dayanışma kültürüyle  depremzedelerin yardımına koşulduğunu ifade etti.

GİŞKAD olarak üyelerimiz deprem bölgesinden kendilerinden talep edilen, özellikle hasta çocuklar için talep edilen ilaçları bulunup yollanmasına kadar  hassasiyet  gösteren  büyük bir aile olarak. çok güzel dayanışma örneği verdiklerini söyledi

Bundan sonra ne yapabiliriz, neler önceliğimiz olmalı sorularına yanıt arayan Başkan Beydağı, “2023 yılı bizim farkındalık yılımız olsun. Akılla, bilimle en doğru biçimde geleceğimizi planlayalım. Daha önce 99 Depremini de yaşadık. Artık bir ders çıkarmalıyız.

Deprem Bölgesinin kalkınması ve üretime başlaması insan göçünü durdurup yaşadığı topraklarda istihdam yaratılması gereğinin altını çizen Beydağı, öncelikle bu insanların barınması için konteyner kent kurulmalı, bu konteyner kentlerde iş yerleri de açılmalı, eğitime ara verilmeden hemen başlanmalı. Baraka derslikler kurularak başlanabilir. Süreç içinde konteyner okullar inşa edilmeli çağrısında bulundu.

Beydağı, afet bölgesindeki insanların yaşayabilmesi için üretime başlamak, kadın üreticilere destek verilmeli, tarımsal alanlarında vakit geçirilmesin ekim yapılmalı, yerel üreticiler her türlü destek verilmesi, modüler çalışmalara başlanması çağrısında  bulundu.

İlk günden beri depremden etkilenen çocuklara, kadınlara insanlar psikolojik destek verdiklerini belirten Başkan Beydağı, deprem yaralarını sarabilmek için bu psiko-sosyal desteklerin süreceğini ifade etti.

GİŞKAD Başkanı Mürvet Beydağı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili etkinlikler  ileri bir tarihe ertelediklerini dile getirirken “8 Mart'ta  zoom üzerinden Toros Üniversitesi GİŞKAD iş birliğiyle uzman doktorlar tarafından öğrencilere, GİŞKAD Üyelerine sağlık ile ilgili seminer düzenliyoruz” dedi.

Başkan Beydağı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili “Hepimizin bildiği gibi herhangi bir afet ya da olağanüstü durumlarda ilk etkilenen grup kadın oluyor. Kadınların hayatlarını daha nasıl iyileştirebiliriz düşüncesiyle hareket ederek bu iyileşmelerin nasıl kalıcı hale getirebiliriz düşüncesiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. 8 Mart Dünya Kadınlar Günümüz Kutlu Olsun” dileğinde bulundu.

Salih Pala

MERSİN KENT HABER

EditörEditör