EKONOMİ
Giriş Tarihi : 27-10-2022 16:57   Güncelleme : 27-10-2022 23:57

GİŞKAD, Kadınların Ekonomideki Yeri ve Girişimcilik Fırsatları Paneli Düzenledi

Girişimci İş Kadınları Derneği (GİŞKAD), TÜRKONFED ve ÇukurovaSİFED işbirliğiyle "Kadınların Ekonomideki Yeri ve Girişimcilik Fırsatları" paneli düzenledi.

GİŞKAD, Kadınların Ekonomideki Yeri ve Girişimcilik Fırsatları Paneli Düzenledi

GİŞKAD ev sahipliğinde  TÜRKONFED ve ÇukurovaSİFED işbirliği, Mersin Kent Konseyi, KOSKEB, Mersinden Kadın Kooperatifi, MTSO ve MTOSB'nin destekleriyle düzenlenen  "Kadınların Ekonomideki Yeri ve Girişimcilik Fırsatları" paneline  GİŞKAD Yönetim Kurulu Başkanı Mürvet Beydağı, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Gülcan Kış, KKTC Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli,  TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Reyhan Aktar, ÇukurovaSİFED Başkanı Hüseyin Kış, MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, MTOSB Başkanı Sabri Tekli, TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta, Mersinden Kadın Koperatifleri Yönetim Kurulu Başkanı Meral Seçer, MESİAD Başkanı Hasan Engin, MERYAD başkanı Coşkun Doğmuş, TURAB Başkanı Fahri Kuş, KOSKEB Adana İl Müdürü Mehmet Eren, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, Toros Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Köksal Hazır, GİŞKAD Kurucu Başkanı Cavidan Demirağ, Mersin Kent Konseyi Başkanı Ayferi Tuğcu'nun yanı sıra GİŞKAD Üyeleri, Kadın STK Temsilcileriyle kadın girişimciler katıldı.

Panelin moderatörlüğünü Mersin Kent Konseyi Başkanı Ayferi Tuğcu yaptı.  Ekonomist Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, Reyhan Aktar, Meral Seçer ve Mehmet Eren  "Kadınların Ekonomideki Yeri ve Girişimcilik Fırsatları" panelinin konuşmacıları olarak açıklamalarda bulundu.

GİŞKAD Başkanı Mürvet Beydağı, konuklarına "hoş geldiniz" sözleriyle başladığı panelin açılış konuşmasında; "Ülke nüfusunun önemli bir kesimini oluşturan kadınlarımızın ekonomik kalkınmadaki etkisi göz ardı edilmeyecek kadar çoktur. O yüzden kadınlarımızı il kez  iş hayatına ne kadar kısa zamanda  dahil edersek ve biz bunun sürdürülebilirliğini sağlarsak ülkemizin gelişimine de o kadar çok katkı sağlamış oluruz. Bu bağlamda iki aşamadan oluşan bir durum tesbiti yapmayı hedeflediğimiz bu panelimizle sonuçları elde edeceğimizi düşündüğümüz çalıştay programımızla bizler çok heyecanlıyız. Bu önemli çalıştaya  en iyi şekilde katkı sunacağına inandığımız panelistlerimiz,Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, Reyhan Aktar, Meral Seçer ve Mehmet Eren'e ve moderatörlüğünü üstlenen Ayferi Tuğcu'ya ve bir birinden değerli çalıştay katılımcılarımız, bizleri destekleyen ÜRKONFED, ÇukurovaSİFED, KOSKEB, Mersin Kent Konseyi,Mersinden Kadın Kooperatifi, MTOSB,MTSO ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum." dedi.

ÇukurovaSİFED Başkanı Hüseyin Kış, Aslında bugün Bodrum'da düzenlenmekte olan TÜRKONFED toplantısına katılmam gerekirken Kadınlara verdiğim önemden dolayı burdayım." sözüyle başladığı konuşmasında bugüne kadar yaptığı başarılı çalışmalarından dolayı GİŞKAD'I kutladı. Kış, Kadınların global dünyada önemli bir yer olduğuna işaret ederek Bölgemiz kadınlarının diğer bölgelere nazaran giriçimci yönleriyle ön sıralarda yer aldığını dile getirerek Sanayici kadınların sayısının artması gerektiğini ifade ederken ekonominin her sektöründe kadınların hak ettiği yeri alması ülke gelişmesi için çok önemli olduğunu vurguladı. Dünyayı değiştiren ve güzelleştirenlerin kadınlar olduğuna işaret eden Kış,"Kadınlara saygılar sunuyorum" sözüyle konuşmasını tamamladı.

MTOSB Başkanı Sabri Tekli, Bugüne kadar pekçok projelere imza attığını hatırlatarak başladığı konuşmasına SAHA Mersin'i EXPO İstanbul'da kurduklarını stantlarla Mersin'i etkili biçimde tantıklarını, bu mecrada savunma sanayine silah üreterek destek veren Mersin Organize Sanayi Bölgesi olarak ciddi bir adımlar attıklarını belirtti. Model Fabrikasından birçok projelerle ilgili bilgiler veren Başkan Tekli, GİŞKAD'ın düzenlemiş olduğu panelin çok verimli olacağına inandığını ifade ederek, "GİŞKAD Yönetimine teşekkür etti. Bursa'da  Türk arabası TOGG'un  banttan iniş törenine katılacağını açıklayan Tekli, kent ve bölge için yapmış olduğu yoğun çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi .MTSO ile birlikte pekçok projeyi gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Tekli, destek ve katkılarından dolayı MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan'a teşekkür etti. 3. ve 4. OSB tamamlandığını 5. ve 6. OSB için kararın çıktığını müjdeleyen Tekli, "Ekonomi canlanırsa bu şehir güzelleşecek.Kadınların ellerinde bu projeler daha bir güzelleşecek. " sözüyle konuşmasını bitirdi.

MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, "iş dünyasında ekonomiye, tarıma, Mersin'in yönetime, katkı koyan tüm kadınlara saygı ve sevgilerini sunuyorum" sözleriyle  başladı. 5 Kasım'da yapılacak MTSO seçimlerini hatırlatan Kızıltan, Pekçok kadın arkadaşının bu seçimlerde yönetime katılmak için mücadelenin içinde olduğunu belirterek, "Çok gurur duydum" ifadesinde bulundu.. Emek veren herkesin başarılı olmasını dileyen Kızıltan, "Kadın arkadaşlarımızın yeri erkeklerle yan yanadır. Kadınların yetenekleri, ilgileri, özgüvenleri, cesaretleri en az erkekler kadardır. Onlar tuttuğunu koparırlar.Bir yerlere geldiyseniz kendi gücünüzle, kendi bilginizle, kendi kültürünüzle, kendi deneyiminizle geldiniz. Kendinize güvenin, eksiğiniz yok fazlanız var. Elele vererek birlikte ülkemizi kalkındıralım. Atatürk, kadının yolunu işaret etmiştir. O yolda birlikte ilerleyelim" çağrısında bulundu.

"Kadınların Ekonomideki Yeri ve Girişimcilik Fırsatları" panelinin Moderatörü Ayferi Tuğcu, panelistlere  yönelttiği sorularla panel başladı. Moderatör Tuğcu, panelistlerin  özgeçmişlerini konuklara anlattı. Panelistlere  yönelttiği  üç soru ile görüş ve düşüncelerini aktarmalarını istedi.

Moderatör Tuğçu, panelin sonunda dinleyicilerin soruları yanıtlanacağını belirtti.

"Kadınların Ekonomideki Yeri ve Girişimcilik Fırsatları" panelinde  konuşmalar kadının ekonomideki yeri, isdihdamları, eğitimleri. girişimci kadınların yaşadığı sorunlar, KOSKEB kredileri, kadının toplumsal yaşamdaki yeri, ekonomideki yeri dünyada ve ülkemizde verimli, etkin üstlendiği rolü, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi kadınların önünde bekleyen engellerin aşılmasında çözüm yolları ve öneriler dile getirildi.

Mersinden Kadın Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanı Meral Seçer, üretici kadınlara verdikleri desteklerle, ürettiklerini  üretici pazarları dışında, katma değer kazandırarak  Ulusal pazarlara girebilmenin yollarını açtıklarını dile getirdi. TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Reyhan Aktar, kadınların ekonomiye katkıda bulunmada  ekeonomik özgürlükleri önündeki engellerin kaldırılmasıyla mümkün olacağına dikkat çekerken, yaşanan zorluklar, önlerindeki sosyo kültürel engellerin kaldırılması, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için önemli adımlar atılmasını istedi. Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu da kadının ekonomideki yeri iyi eğitim almalarına bağlı olduğunu, eğitimde uluslarası standartlara uygun bilimsel eğitimle ulaşılacağına dikkat çekti. Adana KOSKEB İl Müdürü Mehmet Eren, yürüttükleri çalışmalarla daha çok kadın girişimciye KOSKEB destekleri sunduklarını, sürdürülebilir olması için kadın girişimcilere destek vermeyi ilke edindiklerini ifade etti. 

TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta, panel bitiminde söz alarak, TÜİOSB ile ilgili yaptıkları çalışmaları, hedeflerini, kent ve bölge insanına yarattıkları isdihdam ve üretilmesi planlanan katma değerli ürünlerle kadınlara yeni fırsatları konuklarla paylaştı.

Kadınların Ekonomideki Yeri ve Girişimcilik Fırsatları Paneli'nin ardından öğleden sonra Kadın STK Temsilcileri,  akademisyenler ve uzmanların katılımıyla masalar oluşturuldu,  "çalıştay" düzenlendi.

Kadın katılımcıların büyük ilgi gösterdiği panel ve Çalıştay  ile sona erdi. Çalıştay, değerlendirilerek  sonuç bildirgesi, ilerki günlerde kamuoyuna ile paylaşılacak.

"Kadınların Ekonomideki Yeri ve Girişimcilik Fırsatları Paneli" sonunda panelistlere Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Gülcan Kış ve protokol üyeleri tarafından  katılım plaketi verildi.

Salih Pala

MERSİN KENT HABER

 

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala