KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 15-01-2023 19:40   Güncelleme : 15-01-2023 19:40

MASK-KARA, TAMER LEVENT SAHNESİ ADIYLA AÇILIYOR!

Mask-Kara Tiyatrosu 30. yılına girerken sahnesinin adını usta aktör, tiyatro insanı Tamer Levent’in adını verme kararı aldı.

MASK-KARA, TAMER LEVENT SAHNESİ ADIYLA AÇILIYOR!

30 yılda 70 oyun, yüzlerce gösteri birçok oyuncu, yazar, yönetmen ve akademisyen yetiştiren Mask-Kara Tiyatrosu, Aksaray Pertevniyal Lisesi’nin orada bulunan 210 koltuklu sahnesini TAMER LEVENT SAHNESİ olarak yeniden açacak. 26 Ocak saat 19.00’da açılışı gerçekleşecek Tamer Levent Sahnesi’ne Mask-Kara Tiyatrosu’ndan yolu geçen herkes davetlidir.

Açılış sonrası Şenay Tanrıvermiş’in yazdığı, Mask-Kara Tiyatrosu Kurucularından Gökhan Bulut’un yönetip oynadığı “O Godot Buraya Gelecek” adlı oyunun Gala gösterimi gerçekleşecek.

Mask-Kara Tiyatrosu kurucusu Nazif Uslu duygularını şöyle ifade etti; “Dile kolay tam otuz yıl oldu. Ne acılar, ne mutluluklar yaşandı. Battık, çıktık, yandık. Fakat yine de durmadık. Kendime Konfüçyüs’ün şu sözünü ilke edindim; ‘Düşmek önemli değil. Önemli olan her düştüğünde yeniden ayağa kalkabilmektir.’ Biz de her düştüğümüzde yeniden ayağa kalkmanın yollarını zorladık. Umudumuz hiç yitmedi. Daha yaşanılır bir dünya özlemimiz için kurduğumuz düşlerden asla vazgeçmedik. Düşlerimizi öğrencilerimizle, oyuncularımızla ve tabi ki seyircimizle paylaşmaktan asla vazgeçmedik. Şimdi Mask-Kara Tiyatrosunda sahne almış, emek vermiş, dostluğunu hiçbir zaman esirgememiş bir isme sahnemizin adı veriliyoruz: TAMER LEVENT SAHNESİ

Tamer hoca bizim için sadece bir meslektaşımız değil, o bizim yoldaşımız. Bu nedenle çok mutluyum. 26 Ocak’ta tüm yoldaşlarımızı açılışa bekliyoruz.” dedi.

DAHA YAŞANILIR BİR DÜNYA İÇİN SANATA EVET ve ÇOK YAŞA

TAMER LEVENT!

Mask-Kara Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Nurhan Uslu, sahnelerinin adını neden Mask-Kara Tiyatrosu - Tamer Levent Sahnesi yaptıklarını şu cümlelerle ifade ediyor;

“Usta oyuncu, yönetmen ve yazar Tamer Levent, yaşadığımız coğrafyanın sanat hayatına pek çok değer kattı; yaşattığı “ilk”lerle sanatımızı zenginleştirdi, yeni başlıklar oluşturdu.

Ülkemizin Yaratıcı Drama ile tanışmasına öncülük etti. Ülke tiyatrosunun uluslararası arenada kabul görmesini ve tanınmasını sağladı. Bizi uluslararası meslek örgütleriyle bir araya getirdi. “Devlet Tiyatroları yöneticileri seçimle işbaşına gelmeli” dedi ve bunun benimsenmesi ve uygulanması için büyük çabalar sarf etti ve sonunda bunu başardı. Devlet Tiyatroları’nın ilk ve son kez seçimle göreve gelmiş genel müdürü oldu ve bu sayede ülke tiyatromuza çok önemli bir anlayış ve model sunup, savunduğu modeli uygulatmış oldu... Sıraladığımız “ilk”ler gerçekleştirdiklerinden sadece bir kaçı, devam etmeye kalksak, anlatacaklarımız belki de bir kitap oluşturacak boyutlara ulaşabilir.

Peki Tamer Levent tüm bunları neden yapıyor?

Devlet Tiyatroları’nda ulaşılabilecek en üst düzeye ulaşmış, genel müdür olmuş, yönetmen olarak çok önemli oyun metinlerini, çok önemli sanat insanları ile birlikte sahneye taşımış, bir oyuncu olarak adı ülke sınırlarını aşmış, yanı sıra sinema ve televizyon ekranlarındaki çalışmaları ile tüm ülkeye ulaşmış, tanınmış, sevilmiş “popüler” bir isimdir.

Bir çokları gibi bununla yetinip keyfini süreceği yerde, o neden insanla, toplumla uğraşmayı dert edinmiş?

Çünkü, Tamer Levent insanca yaşanabilecek daha güzel bir dünyanın mümkün olduğunu biliyor ve buna inanıyor. Yaşadığımız olumsuzlukların bir kader olmadığını biliyor. İnsanların daha iyi, daha güzel ve daha mutlu olması gerektiğine inandığı için tüm davranışlarında, düşüncelerinde bunun sanat yoluyla nasıl gerçekleştirileceğinin kurallarını koyuyor ve ipuçları vererek ufkumuzu genişletiyor.

Tamer Levent demek hayata bambaşka gözlerle yeniden bakmak demektir. İnsana, dünyaya ve hayata ilişkin farkındalığımızı ve duyarlığımızı yeniden gözden geçirmek demektir. Hayata sanatın olanaklarıyla dokunmak, etkin ve sorgulayıcı olmak, yepyeni bir gerçekliğin koşullarını yaratmak, başta Yaratıcı Dramanın ve sanatın tüm olanaklarını daha insanca ve demokratik bir yaşam için işlevsel kılmak demektir. Tamer Levent demek, birey olmanın bilincinde olmak demektir.

Hayata ve kendimize daha etik ve estetik değerlerle bakmak için yıllardır “Sanata Evet” diyor ustamız. Tamer Levent’i ve düşüncelerini anlamak için, onun insanlığına, samimiyetine ve yazdıklarına bakmak yeterli aslında.

Daha yaşanılır bir dünya için SANATA EVET demekten asla vazgeçmeyeceğiz.

Tamer Levent’in eylemlerine baktıkça, daha farklı düşünmek ve daha insanca yaşama özlemimiz için bir şeyler yapmak gerekliliğini bir kez daha görmek bizi daha da insanlaştıracaktır. Daha uygar, sanatla dolu, aklın hüküm sürdüğü bir dünyaya taşınmak için Tamer Levent’in cümlelerini bir araya getirerek bir adım atıyoruz. Bu cümleleri insan yaşamlarına taşımak istiyoruz. Tüm bu nedenlerden dolayı Sahnemizin adı Tiyatro, Sanat insanı TAMER LEVENT SAHNESİ adını almış bulunuyor.’’

EditörEditör