GÜNCEL
Giriş Tarihi : 07-07-2022 17:15   Güncelleme : 07-07-2022 17:15

MERSİN BAROSU, SALDIRILARA KARŞI BOYKOTTA: DURUŞMALARA GİRMEYECEKLER

Mersin Barosu yönetimi, İstanbul Barosu üyesi Av. Servet Bakırtaş’ın görevi başında katledilmesi ve savunma mesleğine yönelik şiddetin artmasını protesto etmek amacıyla basın açıklaması yaptı.

MERSİN BAROSU, SALDIRILARA KARŞI BOYKOTTA: DURUŞMALARA GİRMEYECEKLER

 Baro Başkanı Gazi Özdemir açıklamasında, Mersin Barosu yönetim kurulu tarafından, tutuklu ve acil işler dışında 07.07.2022 Perşembe ve 08.07.2022 Cuma günleri duruşmaya girmeme, ayrıca 24 saat süre ile CMK ve adli yardım görevlendirmelerini kapatma kararı aldıklarını ifade ederek, tüm meslektaşlarını boykota davet etti.

Mersin merkez Adliye bahçesinde yapılan basın açıklamasına Mersin Barosu yönetim kurulu üyeleri ile çok sayıda avukat, “Bir yandan ekonomik şiddet, diğer yandan avukata saldırı ve ölüm. Artık yeter” yazılı pankart ve ellerinde “Avukat taraf değil vekildir”, “Avukata saldırı adalete saldırıdır”, “Avukat yaşarsa adalet yaşar”, “Bir gün senin de avukata ihtiyacın olacak” yazılı raketlere katıldı.

“BİLİYORUZ Kİ, BAŞIMIZ SAĞ OLMAYACAK”

Burada basına açıklaması yapan Baro Başkanı Gazi Özdemir, “Biliyoruz ki, başımız sağ olmayacak. Bugün Bakırköy’de bir meslektaşımızı daha alçakça sıkılan kurşunlara kurban verdik. Av. Servet Bakırtaş sadece ve yalnız avukatlık yaptığı için öldürüldü. Avukatı müvekkili ile özdeşleştiren sapkın zihniyet, silahtan aldığı güçle, ölüm kustu. Soruşturmanın ilk saatlerinden edindiğimiz bilgiye göre, yaralama suçu nedeniyle mahkûm olup cezaevinden yeni çıkan ve kendisine karşı açılan tazminat davasının geri çekilmesini isteyen, ancak bu talebi reddedilince tehditlere başlayan katil zanlısının önce meslektaşımızı sonra da dava açan müvekkili öldürdüğü anlaşılmaktadır.

Bu ve benzeri gerekçelerle gerçekleşen avukat ölümleri ya da saldırılar, mesleğimizi yaparken hangi tehditleri taşıdığımızdan ötede, bu tehditleri yaratan toplumsal bakışı da anlatmaktadır. Avukatın rolünü ve yaptığı işi kavramaktan uzak bir zihin yapısının, giderek onu taraf konumuna sürüklemesi, kelimenin tam anlamıyla bir ilkelliktir. Bir mesleğin “ölümü göze alarak” sürdürülmesi, sürdürenler için ne denli onur vesilesi olsa da, o toplumun bir kesimi için utançtır.

“SAVUNMA OLMAZSA, OLMAZ YARGILAMA”

Artık bildiriler yazmak, yaslar tutmaktan bıktık. Sanıkların ağırlaştırılmış müebbet hapislere mahkumiyetleri acımızı hafifletmiyor artık. Her bir avukat ölümünün bir toplumsal ders olmasını bekleyip, bu zavallı yaratıklara bir şeyler anlatmasını beklerken çoğalan ölümler, bizden bir parça daha koparmaya devam ediyor. Oysa biz adaletin tecellisi için yapıyoruz bu mesleği… Savunma olmazsa, olmaz yargılama diyoruz. Öylesine kutsiyet yüklüyoruz ki mesleğimize, şimdi bir özel müdafii olmazsa, bu katil zanlısını da “bir avukat” savunacak. Biliyoruz ki, başımız sağ olmayacak bizim. Dilenen sabırların sırasız avukat ölümlerine yararı olmayacak. Avukat Servet Bakırtaş ile birlikte verdiğimiz can, taşan sabrımızın durdurduğu son yürek olmayacak. Duruncaya kadar hukuk adına, durduruluncaya kadar adalet adına atan Servet Bakırtaş’ın yüreği şimdi bizde atacak. Kamusal hizmet veren bir mesleğin mensupları olarak Av. Servet Bakırtaş’ı düşünce dünyamızda şehit olarak yaşatacağız.

BUGÜNKÜ EYLEM BAŞLANGIÇTIR

Yine de önce ailesine sonra da bütün meslektaşlarımıza, başsağlığı diliyoruz. Meslektaşımıza Allahtan rahmet diliyoruz. 07.07.2022 Perşembe 00:00 dan başlamak üzere, 7 Temmuz Perşembe günü tüm gün 24 saat süre ile cmk ve adli yardım görevlendirmeleri kapatılmıştır. (SSÇ , Mağdur Çocuk ve Aile İçi Şiddet vakaları hariç ) Ayrıca, Perşembe ve Cuma günü duruşmalara girmeme yönünde tüm meslektaşlarımızı dayanışma ruhu ile duruşmaları boykota çağırıyoruz. Bugünkü eyle bir başlangıçtır. eğer avukat ölümler durmazsa, avukata yönelik şiddet durmazsa biz avukatlar mesleğimizden ve meslektaşlarımızdan aldığımız güçle eylemlerimizi artırarak sürdüreceğiz. Destek veren meslektaşlarımıza teşekkür ediyorum. Ayrıca görevi başında şehit edilen Uzm. Dr. Ekrem Karakaya’yı rahmetle anıyor, ailesine ve sağlık camiasına başsağlığı diliyorum” ifadesini kullandı.

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala