Merzsin Ekonomi Zirvesi'ne Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Vali Yardımcısı İrfan Demiröz, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer, Yenişehir Kaymakamı Nevzat Şengök, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, Mersin Ticaret Borsası Başkanı Ömer Abdullah Özdemir, Mersin Ekonomi Platformu Dönem Başkanı Sevet Özkaya, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar, ASKON Mersin İl Başkanı Hasan Arslan, Ulusal Narenciye Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, MESİAD Başkanı Adnan Gündoğdu, TURAB Genel Başkanı Fahri Kuş, MEPİAD Başkanı Özcan Demir, CEYNAK Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı R. Kaya Tepe, GİŞKAD Başkanı Mürvet Beydağı, MEP Paydaşları STK, Mersin İş Dünyasının önemli adları zirvede yer aldı.
icaret Bakanlığı himayesi Mersin Valiliği koordinasyonunda, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Mersin Ekonomi Platformu (MEP) organizasyonunda, Mersin Ticaret Borsası, Mersin Deniz Ticaret Odası, Akdeniz İhracatçı Birlikleri ve Çukurova Kalkınma Ajansı işbirliğinde düzenlenecek Mersin Ekonomi Zirvesi Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi.
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Meclis Başkanı Hamit İzol’un da katıldığı toplantıda başta Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer olmak üzere tüm kurum ve kuruluş yetkilileri kentte yürütülen yatırımlar, ekonomiye yönelik çalışmalar hakkında bilgiler paylaştı.
Mersin’in mevcut durumu masaya yatırılarak kent ekonomisinin röntgeni çekildi. Etkinliğin ikinci aşamasında Mersin’in dört temel ekonomik odak noktası tarım, sanayi, lojistik ve turizm sektörlerinde aramam konferansları düzenlenecek.
İlgili bakanlık temsilcileri, kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerden oluşan ilgili tüm sektör paydaşlarıyla birlikte masaya yatırılacağı sektörel arama konferanslarında sektörlerin mevcut durumu, gelişim süreci, beklentiler, hedefler, muhtelif sorunların çözüm önerileri ve geleceğe yönelik atılacak adımlar belirlenecek. Tüm bu çalışmaların sonunda Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın katılımıyla düzenlenecek Mersin Ekonomi Zirvesi’nde kente yönelik verilecek müjdelerle yol haritası belirlenecek.
Pehlivan: “Zirvenin startını vermiş bulunuyoruz”
Kentte organize edilecek zirveyi her kesimin görüş ve önerilerini paylaşmasına olanak tanıması adına önemsediğine değinen Pehlivan, bu sayede Mersin’in çok daha fazla mesafe alacağına inandığını söyledi. Görüşlerin farklı olabileceğini ama Mersin ortak paydasında birleşmenin sağlanabileceğine inandığını kaydeden Pehlivan şöyle konuştu:
“Bu zirvenin temel amacı bir fotoğraf çekmek, genel durumu ortaya koymak. Organizasyon kapsamındaki arama konferanslarında hem kamu birimlerinden hem de özel sektör temsilcilerinden hem de meslek kuruluşlarından beklentimiz bu. Çalışmalar ortaya koyulduğunda nihayetinde Ticaret Bakanı'mızın teşrifleriyle bir zirve gerçekleştirilecek. Bugün bu zirvenin startını vermiş oluyoruz” dedi. Pehlivan konuşmasını Mersin’de devam eden ve tamamlanan kamu yatırımlarının son durumları hakkında verdiği bilgilerle sürdürdü.
Seçer: “Yatırımlar bir kentin marka kent olmasını sağlar”
Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de açılış konuşmasında kentin kalkınması, ekonomisinin güçlenmesi için birlikte hareket etmenin önemine değinip, Mersin’in faydasına olacak durumlarda olaylara siyasi yaklaşılmaması gerektiğini vurguladı. Ardından belediye olarak yürüttükleri projelerin son durumları hakkında bilgi verip bu projelerin gerçekleşebilmesi için oluşturdukları finansman kaynaklarını açıklayan Seçer, hükümetten beklentilerini dile getirdi. Yatırımı tamamlanan Çukurova Havalimanı gibi büyük projelerin kente katkılarına da değinen Seçer, ana konteyner limanını beklediklerini hatırlatıp, “Yatırımların bir kenti marka kent yapması noktasında önemli katkı sağladığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Çakır: “İş dünyasının beklediği yatırımlar var”
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın mevcut yapısı hakkında bilgi verip ardından kent ekonomisine yönelik rakamları paylaşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, MTSO’nun yurtiçi ve yurtdışında aldığı görevleri, kurumlarla işbirliğinde yürütülen ortak projeleri aktardı. Kent ekonomisinin gelişmesi için tarımdan turizme lojistikten sanayiye kadar her alanda iş dünyasının beklediği yatırımlara da değinen Çakır ardından beklenen yatırımları sıraladı.
Mersin Ekonomi Platformu’nun kuruluşu ve hedefleri hakkında bilgiler paylaşan MEP Başkanı Servet Özkaya ise tarihi ilerleyen günlerde belirlenecek zirveye ilişkin bilgilendirme yaptı. Toplantı, Oda ve Borsaların, kamu ve özel kuruluşların kendi faaliyet kollarında yaptıkları bilgilendirmelerle son buldu.
Özdemir, Merzsin Gıda Sektöründe Gelişme Potansiyeli Çok Yüksek
Mersin Ticare Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Abdullah Özdemir, "Ben, Mersin'in tarım ve gıda sektöründe çok daha fazla gelişme potansiyeli bulunduğu kanısındayım. Bu doğrultuda, hep hayalim olan Hollanda örneğinin iyi analiz edilmesi ve önümüzdeki dönem için gelişim modeli olarak ele alınması gerektiğini düşünüyorum. Hollanda, Amerika ve Brezilya’nın ardından en fazla tarımsal ihracat yapan üçüncü ülkedir.
Mersin’i limanı, havaalanı, serbest bölgesi, gümrüklü antrepoları, organize sanayi bölgeleri ve lojistik imkanları ile küçük bir Hollanda olarak görebiliriz.
Hollanda örneğindeki gibi tarım ve gıda ihracatında dört temel noktaya odaklanmalıyız.
1- Halihazırda ürettiğimiz mevcut ürünlerin tercihen katma değer katılarak ihraç edilmesi.
2- Dünya ticaretinde talep gören ürünler ile ürün desenimizi genişleterek, bu ürünlerin ihraç edilmesi ve pazar çeşitliliğinin artırılması.
Örneğin coğrafyamıza uygun ve birim ihracat değeri yüksek tropikal ve subtropikal ürünler ilimiz için oldukça uygundur. (avokado, mango, ananas, kivi, ahududu vb. sadece bu 5 üründe 20 milyar doları aşkın pazar bulunuyor.)
3- İthalat ile getirilen ürünlerin işlenerek ve katma değer katılarak ihraç edilmesi.
4- Coğrafi avantajımızı kullanarak, yine ithalat yoluyla getirilen ürünlerin transit olarak ihraç edilmesi.
Bu doğrultuda;
1- Devletimiz, tarım ve gıda politikalarını Hollanda modelini temel alarak yeniden şekillendirmeli.
2- Mersin pilot bölge ilan edilerek bu politikaların uygulamasına başlanmalı.
3- İlimizde tarım ve gıda sektöründe yapılacak ve gerekli koşulları sağlayan her türlü yatırım belirli bir süre için 5’inci bölge kapsamında değerlendirilmeli.
4- Wageningen Üniversitesi örneğinde olduğu gibi ilimize bir tarım-gıda üniversitesi ve araştırma merkezi kazandırılması için çalışmalara bugünden başlanmalı.
Hedefimiz, geleceğin sektörü olan tarım ve gıda sektöründe daha aktif bir rol üstlenmektir.
Özkaya, Hayalimiz Güçlü Bir Mersin Lobisi
Mersin Ekonomi Platformu (MEP) Dönem Başkanı Servet Özkaya ise güçlü bir Mersin lobisi hayaliyle, kentte ekonomi odaklı faaliyet gösteren STK’lar tarafından kurulan platformun önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini aktardı. Yerel ve merkezi yönetimlerle ilişkileri güçlendirerek, Mersin’in yatırım imkânlarından daha fazla pay almasını amaçladıklarını dile getiren Özkaya, “Mersin’in bölgesinde etkin ve uluslararası düzeyde tanınırlığının artmasına katkıda bulunmayı istiyoruz. MEZ kapsamında yapılacak arama konferanslarının sonucunda, zirvemizi verilecek müjdelerle taçlandıracağız” dedi.