EKONOMİ
Giriş Tarihi : 26-11-2022 15:48   Güncelleme : 26-11-2022 18:26

Mersin İstişare Kulübü Türkiye'de ve Mersin'de Tarım Gündemiyle Buluştu

Mersin İstişare Kulübü, 2022 Kasım ayı buluşmasında Dünya'da stratejik özelliği ile insan yaşamında olmazsa olmazı olan "tarım", konunun uzmanı Prof. Dr. Erkan Aktaş'ın "Türkiye'de ve Mersin'de Tarım" sunumu gerçekleştirildi.

Mersin İstişare Kulübü Türkiye'de ve Mersin'de Tarım Gündemiyle Buluştu

Mersin İstişare Kulübü'nün MADO'da gerçekleştirdiği  Kasım Buluşması'nda Türkiye tarımında yapısal sorunlar,Tarım Alanında Kurulan Kooperatifler, Tarımsal Destekler ve Politikalar, Mersin'in Türkiye Tarımındaki Yeri,Yeşil Dönüşüm ve Tarım konuları ile ilgili Prof. Dr. Erkan Aktaş tarafından sunumu gerçekleştirdi. Mersin İstişare Kulübü üyelerinin katkılarıyla interaktif biçimde  değerlendirildi.

Mersin İstişare Kulübü'nün Kasım ayı buluşmasına Mersin İstişare Kulübü Başkanı ve AYDD Yönetim Kurulu Başkanlığının yanı sıra  Diyarbakır Vakfı Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanlığını da yürüten  Yönetim Danışmanı Gümrük Müşaviri Ferudun Gündüz, Mersin Üniversitesi IIBF İktisat Bolümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Aktaş , Mersin Tarım ve Orman İl Müdürü Arif Abalı, Mersin Büyükşehir Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Abdullah Selçuk Şahutoğlu, Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tarık Ciğer, Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz,  Merin Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Birdir, Prof. Dr. Yusuf Zeren, Toros Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Köksal Hazır, Mepiad Başkanı Özcan Demir'in yanı sıra kulüp üyeleri katıldı.

Mersin İstişare Kulübü üyeleri sabah kahvaltıda buluşmasının ardından 2022 Kasım Ayı buluşmasını konferans salonunda gerçekleştirdi.

Mersin İstişare Kulübü Başkanı Ferudun Gündüz, bugüne kadar gerçekleştirdikleri buluşmaları hatırlatarak başladığı konuşmasıda beşincisi gerçekleştirilen Mersin İstişare  buluşmanın konusunun hem ülke hem de dünya için hayati önem taşıdığını, stratejik yapısıyla da ülke ve dünya gündeminde "tarım" öncelikle yer aldığına dikkat çekti. Bugünkü buluşmada Mersin ve ülkemiz için bu hayati "tarım" gündemini  konunun uzmanı olan Prof. Dr. Erkan Aktaş'ın sunumuyla değerlendireceklerini ifade etti. Başarılı bir sunum olması dileğinde bulunan Gündüz, toplantının interaktif biçimde olacağını belirtti.

"Türkiye'de ve Mersin'de Tarım" sunumunda Prof. Dr. Aktaş, öncelikle Mersin'in  dünya tarihinde en eski tahıl üretiminin yapıldığının yer olduğunun belgelendirildiği  dikkat çekerek "On bin yıldır Mersin topraklarında tarım yapılıyor" dedi. Konu ile ilgili yaptığı araştırmalar ile akademik tezleri ışığında interaktif olarak gerçekleştirdiği sunumunda Aktaş, Türkiye ve Mersin'in tarımdaki yerini istatistik bilgiler verdi. Mersin'in ülke tarımındaki yerini ifade ederken pekçok tarım ürünlerinin üretiminde Mersin,Türkiye'de ilk sırada yer aldığına işaret etti. Aktaş tarımda 10 tarım ürününde Mersin'in birinci sırada olması kentin tarım sektöründeki önemli yerinin yadsınamayacağını dile getirdi. Mersin'de sarmısak hariç her türlü tarım ürününün yetiştirildiğini ifade eden Aktaş,"Mersin tarımsal ürün yetiştiriciliğinde baş rol oynuyor" söyledi. 

Aktaş, Küçük tarım alanlarında nasıl taım ve üretim yapılmalı ? Mersin'de tarım potansiyelinin zenginliği, Ülke genelinde üreticilerin tarımdan kopuş ve nedenleri, tarımsal alanların sulama kaynaklarının yetersizlikler, Tarımda ürün yelpazesi, ve ürün çeçitliliği, alternatif tarım ürünleri, soya üretimi,Türkiye'nin Şeker üretimindeki yeterli olduğu, muz üretimindeki plansızlık, muz üretimindeki  kalitesizlik nedenleri ve muz fiyatlardaki düşüş nedenleri, Dünya'da buğday üretimi ve ülkemizdeki tahıl durumu, Yeterinden fazla kurulan  un fabrikaları, Tarımda ihracaat ve ithalat durumu veriler,  hammadde  de dışa bağımlılık, gibi tarımın temel  konularını ele alarak  değerlendirdi.

 Aktaş, "Stratejik ürünlerde üretim yaparak  dışa bağımlılıktan kurtulmalıyız" dedi.

Tarımda ürünlerin işlenmesi ülke ekonomisine katma değer kazandıracağına dikkat çekerken  Aktaş, ABD'ide tarımın ülke ekonomisindeki  payı   % 1' olmasına rağmen  rağmen dünyaya en çok tarım ürünü ihracaatı yaptığını ifade etti.

Aktaş, Kooperatifçilikle ilgili ilginç açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de dünya ortalamaları üstünde kooperatifler kurulduğunu, bunun yanı sırada yüzlerce "birlik" yer aldığını, amatör idarecilerle kooperatifçilikte başarılı olunamadığını, kooperatiflerin gelişememesi ve verimliliğinin artmamasının nedeni olarak  dayanışma ve birlikte başarma kültürünün gelişmemesinden, var olan yönetimleri çoğulcu katılımla destek vererek başarıya giden yolun birlik ve beraberlik duygusuyla ortak ilkelerle çaba gösterimesi gereğine dikkat çekti. Kooperatiflerin malesef kaderine terk edilerek, başkan ve yönetim kurulundan başarı beklenilemez yargısında bulundu.

 Kadın Kooperatiflerinin başarısının ardında ise kamu kurum ve kuruluşlarının desteklerinden kaynaklandığı tespitinde bulunan Aktaş, "Kooperatif bilincinin toplumun tüm kesimlerine kazandrmalıyız" ifadesinde bulundu.

Mersin İstişare Kulübü  üyelerinin sorularını yanıtlayan Aktaş, tarım alanındaki Mersin'in özel konumu ile tarım sektörünün yanında lojistik, trurizm  alanında da önemli bir yere sahip olduğunu, havalanının hayata eçmesinin ardından Mersin'in süs bitki yetiştiriciliğinde de kent ekonomisine katkısının çok büyük olacağını söyledi.

Sunumda Mersin Tarım ve Orman. İl Müdürü Arif Abalı, Mersin il genelinde tarımla ilgili açıklama ve bilgilendirimleriyle Mersin'in tarım alanlarında ürün çeşitliği ve zenginliği, son zamanlarda alınan tedbir ve yeni projelerle tarım alanlarına, üreticilerine destek ve katkılarının artarak hizmet verdiklerini,  bir Mersili olarak tarımda Mersin'i üretimiyle Türkiye'nin ilk sırasına taşıdıklarını ifade ederek toplantıya katkda bulundu. Tarımla ilgili Mersin'de yapılan çalışmalar ve projelerle ilgili açıklamalarda bulundu. 

Mersin İstişare Kulübü Kasım Ayı Buluşmalarına katılan akademisyenler de Mersin ve Türkiye'de tarım ile ilgili görüş ve önerilerini dile getirirken tarımın ülke ekonomisinde ve tarımsal üretimin hayati önemine dikkat çekitiler, üretimin artırılmasıyla ilgili önerilerini paylaştı.

 Kulüp üyelerinin tarımla ilgili düşünceleri,değerlendirmeleri ve önerileri ile Kasım ayı buluşması sona erdi.

Salih Pala

MERSİN KENT HABER

 

 

 

 

EditörEditör