GÜNDEM
Giriş Tarihi : 12-11-2022 18:18   Güncelleme : 13-11-2022 11:50

MERSİN, NARENCİYE FESTİVALİ'NE KOŞTU

"Mersin Narenciyedir, Narenciye Hayattır" sloganı ile düzenlenen 8. Narenciye Festivali, Mersinlileri buluşturarak, Mersin'de "Narenciye Bayramı" yaşanıyor.

MERSİN, NARENCİYE FESTİVALİ'NE KOŞTU

Bu yıl 8.si düzenlenen Mersin Narenciye Festivali, Mersinlilerin ve çevre illerden gelen konukların katılımıyla Mersin tarihi günlerden birini yaşadı. Festival alanı doldu taştı. 

Adnan Menderes Bulvarı Kültür Park'taki festivalin açılış törenine Vali Ali Hamza Pehlivan, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Ticaret Borsası ve Narenciye Festivali İcra Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, siyasiler, STK temsilcileri ile binlerce vatandaş katıldı.

  Mersin'in narenciye üretimi konusundaki potansiyeline dikkat çeken Vali Pehlivan, "Narenciye hem ilimiz hem ülkemiz hem de bütün dünya için önemli bir ürün deseni. Narenciye C vitamini, lif ve birçok mineralin deposu olarak tanımlanıyor. Narenciye vitamin, Mersin de narenciye deposudur. Dünyanın ve ülkemizin tüketimine, burada üretilen ürünlerin çok önemli bir katkısı var. Dünyada 140'ın üzerinde ülkede narenciye üretiliyor ve bunun 5.4 tonu ülkemizde, bu rakamın 4'te 1'i de ilimizde üretiliyor. Narenciyenin ve turunçgilin başkentiyiz. Özellikle limonda Türkiye geneli üretim 1 buçuk milyon ton, ilimizin üretimi ise 860 bin ton. Yani yüzde 55'ine karşılık geliyor. Festivaller kaynaşma, bir araya gelme ve adeta soluklanma vesileleridir. Bu festivalde de 300'e yakın stant, 30'a yakın figürle buralar şenlenmiş durumda. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

  Narenciye Festivali'nin toplumdaki huzur ve barışı sağlayan önemli bir etkinliğin olduğunu vurgulayan, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise "Mersin'in en ekonomik değerine sahip tarım ürününü tema aldığımız, sadece ekonomik değil, toplumsal problemlerimizi de çözmemize yardımcı olan çok önemli bir sektörü, narenciye sektörünü tema aldık. Hem kentimizin hem ülkemizin en büyük sorunu olan işsizlik sorununa da önemli katkı yapan bir sektör. Bunları geliştirmek ve tahkim etmek, hem ekonomik hem de toplumsal olarak Mersinimize katkı sunacak. Bu festivaller de hem Mersinimizin tanıtımına hem de bu güzel insanların bir araya gelmesine önemli katkı sunuyor. Mersin Türkiye demektir, Türkiye'nin özeti demektir" diye konuştu.

  "EMEK, EKİP RUHU, DAYANIŞMA, HAYAL GÜCÜ, SANAT VE ENERJİ VAR"

Mersin Ticaret Borsası ve Narenciye Festivali İcra Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir ise festivalin Türkiye'de ilk ve tek olma özelliği taşıdığını vurgulayarak şunları kaydetti: "Mersin ile özdeşleşmiş, ortak paydamız olan narenciye etrafında, kentimizin tüm dinamikleri olarak el ele verdik, tek vücut olduk. Festivalimiz böylesine güçlü birlik ve beraberlik ile Mersinimizin neler başarabileceğinin en somut, en güzel örneğidir. İlmek ilmek işlediğimiz figürlerimiz ile tam bir görsel şölen sunuyoruz. Oluşturduğumuz bu narenciye dünyasında emek, ekip ruhu, dayanışma, hayal gücü, sanat ve enerji var. Ülkemizde yapılan birçok meyve festivali var. Mersin Narenciye Festivali'ni diğerlerinden ayıran bir farklılığı var. Bu farklılık, narenciye ürünlerinin bizzat kendisinin süsleme aracı olarak kullanılmasıdır. Süslemelerde kullanılan 100 bin kilogram, 500 bin adet narenciye var. Günde ortalama 70 kişi ile 10 bin saati aşan iş gücü var. Bu özelliği ile festivalimiz, Türkiye'nin ilk, tek ve en görkemli festivalidir. Buradaki ürünleri festival sonunda halkımıza dağıtacağız."

  Konuşmaların ardından festivalin startı resmen verilirken, narenciye çeşmesinden portakal suyu içen ve halka ikram eden protokol üyeleri, daha sonra alandaki stantları gezerek vatandaşlarla sohbet etti. 7'den 77'ye binlerce Mersinlinin yer aldığı festival alanında renkli görüntüler oluştu.

İLK 3 SAATTE 50 BİN KİŞİ AĞIRLANDI   Mersin'in en büyük festivali olan ve bu yıl 8'incisi düzenlenen Narenciye Festivali tüm hızıyla sürerken, festivalin ilk saatlerinde yaklaşık 50 bin kişi ağırlandı.   Adnan Menderes Bulvarı Galatasaray Meydanı çevresindeki 70 bin dönüme kurulan festival alanına çocukları ile birlikte gelen aileler, çalan müzikler eşliğinde dans etti. Katılımcılar, zumba dans gösterisi, tahta bacak show ve Kibrit Kutusu konseri ile eğlendi. Açılan stantlarda yöresel ürünler ve el emeği göz nuru çalışmalar da görücüye çıktı.   Festival alanı ilk 3 saat içinde yaklaşık 50 bin kişiyi ağırlarken; greyfurt, portakal ve limonla süslenen kuş, tren, ahtapot, ejderha, balina, denizaltı ve helikopter figürleri de Mersinlilerin festival alanındaki fotoğraf stüdyosu haline geldi. Vatandaşlar figürlerin önünde fotoğraf çektirmek için adeta birbirleriyle yarıştı.

MERSİN KENT HABER

EditörEditör