GÜNDEM
Giriş Tarihi : 14-11-2019 22:19   Güncelleme : 14-11-2019 23:16

Mersin'de İKZ9 Zirvesi Gerçekleştirildi

Mersin'de 9. İnsan Yönetimi ve Dijital Dönüşüm Zirvesi,Mersin Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, Girişimci İnsan Kaynakları Derneği koordinasyonunda hazırlanan, dünya markalarını, profesyonel yöneticileri ve iş dünyasını bir araya getirdi.

Mersin'de İKZ9 Zirvesi Gerçekleştirildi

Divan Oteli’nde düzenlenen zirveye Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, dünyaca ünlü markaların yöneticileri, sivil toplum kuruluşları, dernek ve oda temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler ve iş dünyasından isimler katıldı. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yeni logosu hakkındaki eleştirilere yanıt veren Seçer, “Mersin’i daha modern ve çağdaş bir logo ile temsil ettirebilir miyiz diye simgesel bir anlayışla kullandığımız bir logo hazırlığı. Mersin’de kızılca kıyamet koptu. Değişim öyle bir şey ki, hele önyargılı bir toplumsa, Einstein’ın dediği gibi atomun çekirdeğini parçalayabiliyorsunuz ama bu önyargıları ortadan kaldıramıyorsunuz. Biz değişim istiyoruz” dedi.

“10 bin insan kaynağını en akılcı şekilde yönetmek zorundayım”

Başkan Seçer, belediye başkanları için insan yönetimi konusunun çok önemli olduğundan söz ederek, “Mersin Büyükşehir Belediyemiz’in ve bağlı kuruluşlarının, iştiraklerinin toplam çalışan sayısı 10 bin. Bu 10 bin insan kaynağını en akılcı şekilde yönetmek zorundayım. Benim Mersin’e hizmet edebilmem için 2 önemli kaynağa ihtiyacım var. Bir insan kaynağı, iki finansal kaynak. Bunları sağladığım takdirde Mersin’e çok büyük hizmetler kazandırabiliriz. Ama bu iki ayaktan bir tanesinin sakat olması durumunda da işimiz zorlaşır. Yönetime gelir gelmez de ilk üzerinde durduğumuz konuların başında bu iki temel konu geliyor” dedi.

Seçer’den logo tartışmalarına cevap: “Biz değişim istiyoruz”

Seçer, zirvede, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yeni logosu ile ilgili yapılan eleştirilere de yanıt vererek, “Mersin’i daha modern ve çağdaş bir logo ile temsil ettirebilir miyiz diye simgesel bir anlayışla kullandığımız bir logo hazırlığı. Kızılca kıyamet koptu Mersin’de. Değişim öyle bir şey ki, hele önyargılı bir toplumsa, Einstein’ın dediği gibi atomun çekirdeğini parçalayabiliyorsunuz ama bu önyargıları ortadan kaldıramıyorsunuz. Biz değişim istiyoruz. Bunu belirtmeye çalışıyoruz. Her anlamda değişim. Bakın Endüstri 4.0’ı konuşuyoruz. Bundan 5 yıl önce bu kadar gündemde değildi. Bu kavramı belki  daha yeni duyanlar var içimizde. Düne ait ne varsa, dünde kaldı. Artık yeni şeyler söylemek lazım. Her alanda da bunu yapmak lazım” diye konuştu.

 

“Kalifiye eleman yok, işsizlik sorunu hat safhada”

Belediye Başkanı olarak görevinin sadece sokakları temizletip, ağaçları budatmak olmadığından, bunların yanı sıra Mersin’i marka bir kent yapmak olduğundan söz eden Seçer, şunları söyledi:

“Kalifiye eleman yok, işsizlik sorunu hat safhada. Şimdi beraberce benim makama gidelim. Gelen her 10 yurttaşımın 9’u benden çocuğuna iş istiyor. Maalesef evdeki en sorunlu, en az liyakatli, en az yetişmiş, hatta meslek sahibi olmamış çocuğuna iş istiyor. İşte sıkıntı burada. Her 3 gencimizden 1’i kayıp nesil. Liyakatli, kendini iyi yetiştirmiş bir bireyin iş bulma sorunu yok. Bunları çözmemiz lazım. Bunları çözdüğümüz takdirde Türkiye’yi her anlamda belli noktalara getiririz. Türkiye’de sanayi var, sanayi ürünü var, ihracat var. Peki ileri teknoloji, yüksek teknoloji ürünlerinin ihracattaki payı % 3, % 3.5 seviyelerinde. Sıkıntı burada. Kaliteli iş gücü, kaliteli üretim, kaliteli ihracat, kaliteli hizmet. Her şeyin kalitelisi. Sokakları temizlemek, sinekleri öldürmek, ağaçları budamak değil mesele. Türkiye’ye buradan bir enerji göndermek, canına can, kanına kan katmak, Mersin’i alıp götürmek, dünyada marka kent yapmak. Bütün derdimizin bu olması lazım.”

“5 yıl sonrayı düşünerek eleman almıyoruz”

Siyasetçilerin seçilir seçilmez 5 yıl sonrayı düşünmeye başladıklarını ve “yeniden nasıl seçilirim” kaygısının doğru olmadığını vurgulayan Seçer, “Siyasetçinin genetiğinde vardır, bir siyasetçi, seçilir seçilmez 5 yıl sonrayı düşünür. Nasıl seçileceğinin derdine düşer. Derdimiz bu olduğu için, Türkiye’de sistem oturmamış olduğu için, bu sıkıntıları yaşıyor. Gelişmiş batı toplumlarında böyle değil. 1-2 dönem yapar görevini, bir başkası bayrağı alır götürür. Ama bizde böyle değil. İşte o zaman kalite dip yapıyor. Eğer yönettiğiniz kurumu, torpile dayalı personelle doldurursanız, sonuç bu olur. Biz böyle yapmıyoruz, yapmayacağız. Bundan emin olabilirsiniz. Mersin halkı, 5 yıl sonra yine bizi seçecek. Bundan da eminiz, onlar da doğruyu görecek. Çünkü dünyada doğruyu görmeyen toplumlar maalesef bitmeye mahkumdur. Bu günleri de hep beraber aşacağız, hiçbir endişemiz yok. Çalışacağız, çalışacağız, çalışacağız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından İK'nın Enleri Ödülleri sahiplerine verildi. Başkan Seçer,Akyürek Tecnologi Adına Gül Akyürek'e ve ARBEL A.Ş.adına Mahmut Arslan'a ödüllerini verdi.

Moderatör Dr. Umut Köksal'ın yönettiği ilk oturumda  Softtech CEO'su Muarat Ertem,Arçelik Pazarlama Direktörü Mehmet Tüfekçi,Multinet Genel Müdür Yardımcısı  Özgür Yeşilyurt  Dijital Dönüşümle ilgili düşüncelerini,deneyimlerini anlattı.

İKZ9 Zirvesi yarın da devam edecek.

MERSİN KENT HABER

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala