YAŞAM
Giriş Tarihi : 06-06-2022 20:21   Güncelleme : 15-06-2022 16:06

Mersin'de Siyasette İstihdamda Kadının Yeri Paneli Düzenlendi

Mersin Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından "1935 ten bugüne siyasette ve istihdamda kadının yeri " konulu paneli düzenlendi.

Mersin'de Siyasette İstihdamda Kadının Yeri Paneli Düzenlendi

CHP PM Üyesi ve CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Mersin / Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesİ  (TÜİOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta ve  Prof. Dr.Zeynep Alemdar'ın panelist olarak katıldığı Mersin Büyükşehir Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü Türk Kadınlar Konseyi Derneği (TKKD) Mersin Şube Başkanı ve Mersin Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Belgin Gürağaç yaptı.

Siyasette ve İstihdamda Kadının Yeri paneline kadınlar büyük ilgi gösterdi. Siyasi parti ve STK Temsilcilerinin yanı sıra Kadın Meclisi paydaşları tam kadro hazır bulundu.

Mersin Kent Konseyi Başkanı Ayferi Tuğcu, panelin açılışında, "Aylin Nazlıaka, Gül Akyürek Balta ve Zeynep Alemdar'ın bizimle buluşmasından büyük mutluluk duyduk.Bu paneli düzenleyen Kadın Meclisi Başkanı Belgin Gürağaç ve yürütme kuruluna, Türk Kadınlar Konseyi Derneği'ne, emeği geçenlere sonsuz teşekkürler ediyoruz.Başarılı bir panel dileğiyle sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum. Hoş geldiniz"  sözleriyle konuşmasını tamamladı.

TKKD Mersin Şube Başkanı ve Kadın Meclisi Başkanı Belgin Gürağaç "Kadın Meclisi Üyeleri ve Değerli Konuklarımız"sözleriyle başladığı konuşmasında, siyasette, istihdamda kadın sorunlarını ve çözüm önerilerini konuşmak için bir araya geldiklerini ifade etti. Kadın Meclisi başkanlığına seçildikten sonta bugüne kadar yaptıkları çalışmalar ile gerçekleştirilen toplantılarla ilgili açıklamalarda bulundu. Yaptıkları çalışmalar sonucu kadının her alanda eksikliği, yoksunluğunu tesbit ettiklerini dile getiren Gürağaç, Kadın Meclisi farklı zamanlarda şiddet, eğitim, göç gibi  sorunları ve çözüm önerilerinin ele alınacağı toplantılar düzenleyeceklerini belirtti.

Gürağaç, "Hep birlikte burada konuları tartışılacağız ve sonuç bildirgesinin de ilgili yerlere göndereceğiz" açıklamasında bulundu.  "Daha Özgür, daha eşit bir Mersin için bir olduk, bir araya geldik" sözlerinin ardından eski Çalışma Bakanı İmren Aykut'un panele gönderdiği mektubunu okudu.

Başkan Gürağaç panelin konuklarını davet ederek panel başladı.

Panelin ilk konuşmasını Mersin / Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesİ  (TÜİOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta yaptı. Panelin moderatörlüpğünü yapan Gürağaç'ın sorularını yanıtlarken,  TÜİOSB'in kuruluş çalışmalarında yaşadıkları sorunları çözerken çok zorlandıklarını bir kadın olarak bu zorlukların üstesinden başarıyla geldiklerini dile getirerek  TÜİOSB'nin kuruluş hikayesini anlattı.

İş yaşamına yurt içi ve yurt dışında almış olduğu eğitimlerle aile şirketinde başladığını ifade eden Akyürek, kadın olmanın zorlukları içinde  zorlukları, engelleri aşa aşa bugüne geldiklerini söyledi.

Akyürek,"Bu iş kadına verilir mi" söylemlerini yaşamın her alanında karşılarına çıktığını ancak  bu zorluklar içinde yoluna devam  ettiğini dile getirdi.

Kadın girişimciliği ve kadın isdihtamı ile ilgili  olarak ezberleri bozduklarını belirten Akyürek, "Önemli olan kadın erkek orantıllarına bakmaması gerktiğine inanıyorum. Hiçbir kadın pozitif bir desteğe ihtiyaç duymaksızın her kadının erkek kadar her işi yapabileceğine inancım tam" dedi.

Çukurova coğrafyasında bir kadının yaşadığı her zorluğu kendisi de bir iş kadını olarak yaşadığını ifade eden Akyürek, başarılı olmak için her çıkan engelle savaşarak zorluklarla başa çıkmayı öğrendiğini söyledi. Akyürek, kadınlara toplumsal yaşamın her alanında ister siyasette, ister iş yaşamında, istihtamda öncelik sağlanması toplumsal bir sorumluluk olduğuna işaret etti.

CHP PM Üyesi ve CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka ,"Direngenlik" ve "Tutku" kavramları üzerindenbaşladığı açıklamalarında  "Kadınlar her alanda eğitimden, siyasete, siyasetten istihdama kadar ,iş yaşamına atılmasına kadar  hep erişime zorlandığını ifade etti. Kadınlar özellikle siyasette daha bir zalimlik yaşadıklarını ifade ederken yaşadığı zorlukları yaşamından kesitlerle dile getirdi.

Çalışma hayatında ciddi  hak ihlallerinin yaşandığını ifade eden Nazlıaka, kadının işe alınırken yaşadıkları kullanılan dil, çok incitici olduğunu söyledi. Yaşanan toplumsal olaylarda kadınların bir "hiç" uğruna da öldürüldüğünü basında çıkan haberlerle göz önüne sererken,  tüm insanları kadına şiddete karşı duyarlı olmaya çağırdı. Gerek yerelde gerekse genelde kadınların ülke siyasetinde hak ettiği yerde temsillerinin kadınlar ve toplum için çok önemli olduğuna dikkat çeken Genel Başkan Nazlıaka," Bütçeler yapılırken kadını itibarsızlaştırmaya yönelik bütçe yapılmamalı" uyarısında bulundu.

Nazlıaka, "Aile Destek Sigortası" projeleriyle ilgili kadınlara bilgi verdi. Kadının iş yaşamına atılması için devlet eliyle teşviklerin şart olduğunu ifade eden Nazlıaka, "Eşit,adil, özgür, demokratik ortam kadını güçlendirilir" dedi.

Prof. Dr. Zeynep Alemdar,Ülkenin her yerinde  toplumsal yaşamda, siyasette, eğitimde, istihdamda kadının ötekileştirilerek değersizleştirme içinde bulunulduğuna dikkat çektiği konuşmasında "Sorunların çözümünde Erkek temsili çözümsüz kılıyor" sözleriyle dikkat çekti.  "Ne zaman % 50 temsil edilir kadınlar temsilde, o zaman çözülür sorunlar" söylemiyle erkek egemen toplumlarda kadın sorunlarının çözümünün zor olduğunu ifade etti. %30 eşik aşılması hedef değil önemli olan %40 temsile ulaşmak olduğunun hedeflendiğini ifade eden Alemdar,"O zaman %40 eşik aşılır. Eşit temsilin adımları atılır" DEDİ.

Alemdar "toplumsal yaşamda  dil değişmeli" sözüyle kanayan yaraya parmak basarak her alanda kadınların karşılaştıkları şiddet, isthdam ve eğitm gibi öncelikli sorunların çözümüne yapılacak adımları dile getirdi. Alemdar, Barış konusunda da "kadın masada varsa savaş çıkmaz" sözüyle barışın anahtarı olduğuna dikkat çekti.

Alemdar "Kadınlar hizmet odaklı, kadınlar toplumsal dönüşümü sağlayan güç, kadınlara özel olanaklar sağlanırsa her zaman toplumsal işbirliğinin güzel örneklerini gösterir" sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Panel, konukların panelistlere yönelttikleri sorulara yanıtlar verilmesiyle sona erdi.

Konuşmaların ardından Mersin Kent Konseyi Başkanı Ayferi Tuğcu ve Kadın Meclisi Başkanı Belgin Gürağaç panelistlere teşekkür ederek çiçek takdim etti.

Salih Pala

MERSİN KENT HABER 

 

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala