GÜNCEL
Giriş Tarihi : 26-02-2025 17:08   Güncelleme : 26-02-2025 17:08

MERSİN’DE YAŞANAN ZİRAİ DON FELAKETİ İÇİN ACİL ÖNLEMLER ÇAĞRISI

TMMMOB Mersin Ziraat Mühendisleri Odası, Mersin'de yaşanan "don" felaketiyle zarara uğrayan üreticiler için acil önlemler alınması çağrısı yaptı.

MERSİN’DE YAŞANAN ZİRAİ DON FELAKETİ  İÇİN  ACİL ÖNLEMLER ÇAĞRISI

Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde yaptığı basın açıklamasında TMMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Prof. Dr. Okan Özkaya, "Son günlerde Mersin ve çevresinde etkili olan aşırı soğuk hava ve zirai don, tarım sektörünü ağır şekilde etkilemiş, üreticilerimizin büyük zararlar yaşamasına neden olmuştur. Özellikle Anamur, Bozyazı, Aydıncık, Silifke, Erdemli, Tarsus, Akdeniz, Toroslar ilçelerinde ve Çukurova’nın birçok noktasında, hava sıcaklıklarının son 5 gündür üst üste -4 ile -8 oC’lere kadar düşmesi tarımsal üretimde büyük hasarlara yol açmıştır.

Sahada bulunan ziraat mühendisi arkadaşlarımız tarafından bizlere iletilen bilgilere göre, özellikle örtü altı sebzeler, kışlık sebzeler, erkenci sert çekirdekli türler, turunçgiller, tropik meyve türleri, tarla bitkileri ve yem bitkileri ürerim alanlarında ciddi zararlar olduğu bildirilmektedir. Ancak bu zararların tam olarak belirlenmesi için belirli bir zamana ihtiyaç duyulmaktadır.

Bitkilerin fizyolojik tepkilerinin gözlemlenmesi ve üreticilerden gelen detaylı geri bildirimlerin değerlendirilmesiyle birlikte, hasarın tam boyutu daha net anlaşılacaktır. Bu nedenle, hızlı bir şekilde hasar tespit komisyonlarının oluşturulması ve sahada detaylı çalışmaların en kısa sürede yapılması büyük önem taşımaktadır.

Yetkililere Çağrımız:

1. Acil Hasar Tespit Çalışmaları Yapılmalı: Tarım ve Orman Bakanlığı Mersin İl Müdürlüğü önderliğinde Ziraat Odaları, Ziraat Mühendisleri Odası ve ilgili diğer kuruluşlarla beraber oluşturulacak komisyonlar aracılığıyla hızlı ve etkin bir şekilde hasar tespit çalışmaları yapılmalı, çiftçilerin uğradığı zararlar raporlanarak acil eylem planı oluşturulmalıdır.

2. Üreticilere, Zirai İlaç Bayilerine Maddi Destek ve Borç Erteleme Sağlanmalı: Mersin ilinde bulunan tüm çiftçilerimizin ve Zirai İlaç Bayisi meslektaşlarımızın Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatiflerine ve diğer bankalara olan kredi borçları faizsiz olarak ertelenmeli, yeni düşük faizli kredi imkanları sağlanmalıdır.

3. Afet Bölgesi İlan Edilmeli: Yaşanan kayıpların büyüklüğü göz önüne alınarak, Mersin ve çevresindeki zarar gören bölgelerin afet bölgesi ilan edilmesi gerekmektedir.

4. Tarım Sigortaları Teşvik Edilmeli ve Destekler Artırılmalı: Üreticilerimizin sigorta kapsamındaki zararlarının hızlı bir şekilde karşılanması için TARSİM devreye girmeli, gelecek yıllarda sigorta kapsamının genişletilmesi için çalışmalar yapılmalıdır.

5. Üreticilerimize Doğrudan Destek ve Hibeler Sağlanmalı: Çiftçilerin yeniden üretime devam edebilmesi için doğrudan nakdi destek ve sübvansiyon sağlanmalıdır. Bu kapaamda Bitki Koruma Ürünleri satışı yapan meslektaşlarımızın da kredi ve borçlarının ötelenmesi için gerekli düzenlemelerin oluşturulması gerekmektedir.

Mersin tarımı, ülkemiz için stratejik bir üretim alanıdır. Çiftçilerimiz, büyük özverilerle üretimi sürdürmeye çalışmaktadır. Bu tür doğal afetler karşısında üreticilerimizi yalnız bırakmamak, tarımsal sürdürülebilirlik ve gıda güvenliğimiz açısından büyük önem taşımaktadır.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi olarak, konunun takipçisi olacağımızı ve üreticilerimizin ve onlara her aşamada katkı sağlayan Ziraat Mühendisi meslektaşlarımızın yanında durmaya devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Bu büyük felaketten etkilenen tüm üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimizi sunarız." ifadelerine yer verdi.

MERSİN KENT HABER

EditörEditör