Yaşayan efsaneTürk Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, evinde rahatsızlanmasının ardından Medicalpark Hastanesin'e kaldırıldı. Çığ'ın dimağı açık olduğu ifade edildi. İki günün yoğun bakımda kalan Çığ, ( 17 Kasım 2024 Pazar günü) bu akşam 19.00-19.15 sırasında 110 yaşında yaşama veda etti.
Prpf. Dr. Muazzez İlmiye Çığ'ın cenazesi Medicalpark Hastanesi morgundan alınarak Mersin Akbelen Mezarlığı'nda son yolculuğuna uğurlanacağı bilgisini aldık.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, cenaze ile ilgili her türlü tedbirlerin alındığını Çığ'ın Mersin'de son yolculuğuna uğurlanacağı ifade edildi.
Başkan Seçer, (X) sosyal medya hesabından "Türkiye'nin aydınlanma mücadelesinin değerli bilim insanı, arkeolog, dil bilimci, sümerolog ve Cumhuriyet kadını Muazzez İlmiye Çığ’ın, yaşamını sürdürdüğü Mersin’de hayata veda ettiği haberini almanın üzüntüsünü yaşıyorum. Mersin’de defnedilecek olan Çığ’a insanlığa katkıları için şükran borçluyuz. Başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyorum." ifadesinde bulundu.
Muazzez İlmiye Çığ için Kültür Merkezi'nde bir tören düzenleneceği ifade ediliyor. Cenazenin kaldırılmasıyla ilgili yarın sabah bilgi verilecek.
Mersin'de Uzunca süredir yaşamının kalanını geçiren Prof. Dr. Çığ, kaldırıldığı hastanede gözlerini kapadı. Kızları Esin ve Yürmen rahatsızlanan annelerini MedicalparkHastanesi'ne getirdi. Çığ, hastanede doktor, hemşire ve hasta bakıcılarla konuştuğunu, kendisine iğne yapan hemşireye "canının yandığı" söylediğini, kendine verilen çorbayı severek içtiğini kızları ifade etti.
Türkiye'nin ilk arkeologlarından Sümerolog Prof. Dr. Çığ, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi mezunu. 16 kitap kaleme aldı. Yurtdışı ve yurtiçinde pekçok ödül aldı.
Son günlerine kadar evinde, bahçesinde yaşamına günlük yaşamını sürdürüyordu.
Ölüm haberi üzerine Mersin'de büyük bir üzüntü yaşandı.
Mersinli kitapseverlerle bir araya geldiği konuşmasında Sümerolog Prof. Dr. Muazzez İlmiye Çığ, ilerleyen yaşına rağmen çocukluğundan sunduğu kesitlerden dönemlerden anılarından söz ederken Cumhuriyetin nasıl kurulduğunu,4-5 yaşlarından başlayarak anlattı. Bilecik Pazarcık'tan başlayarak,1. İnönü Savaşı yıllarını kapsayan anılarını dile getirirken Eskişehir'e geçişlerini,ardından güvenlik gerekçesiyle Ankara'ya taşınmaları.Halasının bulunduğu Çorum'a eşek sırtında beş gün süren yolculuklarını anlattı.
Babasının öğretmenliğini de anlattığı anılarında ilkokul yıllarında kız öğrencilerin başının açık olduğuna,bugüne gelinen noktada herkesin suçu olduğunu ifade ederken,kazanılan hakların temelini o yıllarda 1. Meşrutiyetin eseri olduğunu ifade etti.
O dönemde yaşamı değerlendirirken çok sıkıntılar çekildiğini paranın olmadığını,her şeyin kıtlığının yaşandığı zor yıllar olduğunu dile getirirken Bursa'ya dönüşleriyle başlayan okul yıllarında babasının öğretmen olarak 40 TL maaş aldığını,evin geçimine yetmediğinden annesinin dikiş dikerek ev bütçesine katkıda buluduğunu anlattı.
Annesinin biriktirdiği parayla babasının çok istediği kemanı kendisine alınmasına bir tütlü anlam veremediğini belirtirken,babasının sanat tutkusunu o zamanlar anlamadığını ifade etti.
O dönemlerin hayat pahalılığına kadar yaşanan ekonomik sıkıntıları herkes gibi kendilerinin de çektiklerini aktardı.
Çocukluk yıllarında ülke olarak zor ve sıkıntılı bir dönem yaşandığını,"bu yıllarda ise her şey var,zenginlik var,her türlü konfor var,suyun çeşmeden akması,elektrik heryerde" sözleriyle ülkenin yaşam kalitesini arttığına dikkat çekti.
Çığ,Avrupanın rönesansı 400 da başardığını ancak ülkemiz bunu 40 yıla sığdırarak başardığını,uygarlık yolunda ilerleyerek büyük devrimler yapıldığına işaret etti.
Atatürk'ün Türkiye için büyük bir lider olmasının yanında büyük bir devrimci olduğunu,kadınlara tanınan hakların kullanılmasında da büyük emeği olduğunu belirtti.Çağdaş bir toplumda kadınların yer almasındaki gayretini Türk kadının çok iyi bildiğini belirten Çığ, Atatürk'e şükran borçları olduğunu ,Cumhuriyetin yılmaz savunucuları olarak bu bilinç ve sorumlulukla gayret gösterilmesini istedi.
Mersin'e taşındığından beri kendini çok mutlu hissettiğini her konuşmasında dile getiren Çığ, Mersin'e gömülmek istediğini ifade ettiğini biliyoruz.
Yarın sabah Cenaze ile ilgili açıklama yapılması bekleniyor.
Salih Pala
MERSİN KENT HABER