KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 03-02-2023 21:10   Güncelleme : 04-02-2023 08:53

Romanlar Bizim Sorunlarımız Küçük Dokunuşlarla Çözülebilir

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan'ın katılımıyla "Roman Diyalog Ağı Projesi" açılışı gerçekleştirildi.

Romanlar Bizim Sorunlarımız Küçük Dokunuşlarla Çözülebilir

Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu'nun Turgutreis Mahallesi'ndeki dernek binasında gerçekleştirilen "T.C. İçişleri Bakanlığı  Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ile Mersin Roman Sivil Toplum Kurumları ve  Kurumları arasındaki "diyalog" projesi açılışına Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Vali Yardımcısı Alp Eren Yılmaz, Akdeniz İlçesi Kaymakamı Zeyit Şener, Akdeniz İlçe Milli Eğitim Müdürü Adem Şimşek, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, ÇUGİDER Başkanı Sibel Gelbul, Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Nurseren Tor, Mersin Barosu önceki Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, İş İnsanı - yazar Mustafa Güler'in yanı sıra Roman yurttaşlar katıldı.

Vali Pehlivan'ı Roman Gençleri Orkestrası tarafından şarkılarla karşılandı. Vali Pehlivan, minik müsisyenleri bir süre dinledi, onlarla sohpet etti.

Vali Pehlivan,  "Bu etkinliğin hayırlara vesile olamsı dileğiyle başladığı konuşmasında Bu projenin İçişleri Bakanlığı'nın Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü'nce desteklenen Mersin'deki Roman sivil toplumu dernekleriyle kamu kurumları arasındaki  diyalog ağı  başlığı altında Roman Kardeşlerimizle işbirliğini ve koordinasyonunu artırmaya yönelik bir projedir. Bu kapsamda çeşitli etkinlikler, eğitim faliyetleri, kültürel faliyetler planlandı, gerçekleştirilecek." dedi. Roman Kardeşlerimizin yaşam standartlarının yükseltilmesine yönelik çalışmalar projeler bugüne kadar uygulandı. Bu çalışmalar artarak devam edecek. 2016-201 yıllarını kapsayan 2016'da bir strateji belgesi yayınlanmıştı. Bu kapsamda değişik çalışmalar yapıldı.Şimdi Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla 2013-2030 strateji belgesi yayınlandı.23-25 yıllarını kapsayan bir de eylem planı hazırlandı. Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla 20 Ocakta Roman Buluşması gerçekleştirildi. Roman vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı,  25 vilayette  valilikler bünyasinde roman vatandaşlarımızdan birer koordinatör bunun öncesinde İçişleri Bakanlığımızın bünyesinde Roman Koordinasyon Merkezi kararı alındı.Yeni oluşturulan birimler vasıtasıyla daha etkin çalışmalar hayata geçirilecek.Roman vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı 12 vilayette barınma ihtiyaçlarının giderilmesi bağlamında  projeler yapılması planlandı. Bugüne kadar ülke genelinde 5 bin konut  inşa edilmek suretiyle Roman kardeşlerimize tahsis edildi.İlimizde ağırlıklı olarak Akdeniz ve Toroslar ilçemizde 40 bin cıvarında Roman kardeşimiz yaşıyor. Roman vatandaşların yararlanması için Yenişehir ve Akdeniz ilçelerinde SODAM var. Mezitli'de de (Sosysl Dayanışma Merkezi) SODAM kurulacak.Roman kardeşlerimizin çocuklarının eğitimine yönelik , yeteneklerinin gelişmesine yönelik desteklerimiz artarak devam edecek. Bu açılışını yaptığımız proje altı ay sürecek. Bundan sonra da farklı projelerle bu tür çalışmalar sürecek. Çalışmaların takipçisi olacağız" sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, Diyalog Ağı projesinin kendileri için  çok kıymetli olduğunu Roman Ulusal Eylem planı ile projemizin hayat bulması,Valimizin katkıları destekleri oldu,paydaşlarımızla bir araya geldik,Romanların birikmiş sorunları var. Romanların eğitimi, istihdamı, kültürel varlığının sürdürülmesi paydaşlarımız ile çözülmesi çok kıymetli. Yoksulluğun getirmiş olduğu madde bağımlılığı gibi sorunlarla çocuklarımız risk altında. Bu kültür merkezlerimizle onların eğitimlerine çalışıyoruz. Romanların sanatsal faliytlerini güçlendirmek kamu kurumları ile birlikte gerçekleştitilmesi çok önemli. Bu çalışmalar için kaynak oluşturularak güçleniriz  Hayatta kalmamız bu destekler ile mümkün olmakta. Romanlar bu ülkenin yapı taşlarıdır. Ülkemizde ciddi bir Roman nüfusu var. Varlığımızı sürdürmek için bu projelerin hayata geçirilmesi gerekli. Bieraberliklerimizin işbirliğimizin güçlenmesi ile olur. . Her alanda katkıda bulunmaya çalışıyoruz.Önemli bir potansiyelimiz var. Bu potansiyelimizi iyi kullanabilirsek çok şeyleri dönüştürebiliriz. Bizim sorunlarımız çözülmeyecek sorunlar değil. Yeter ki küçük dokunuşlarla  giderileceğini düşünüyorum.

Konuşmaların ardından küçük müzisyenler konuklara bir mini konser verdi.

Başkan Daylam, Vali Pehlivan'a destekleri için teşekkür plaketi verdi.

Vali Pehliva dernek binasını gezdi bir süre Roman vatandaşlarla sohpet etti

Salih Pala

MERSİN KENT HABER

EditörEditör