KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 14-06-2022 16:38   Güncelleme : 14-06-2022 16:38

SAİT FAİK EVİ'NDE MAVİ MASA BULUŞMASI

Adaları ve Boğazları ile Marmara Kültürleri Ağı'nın ilk Mavi Masa Buluşması olan "Sait Faik, ben Deniz ve sen" 11 Haziran 2022 Cumartesi günü Sait Faik Müze Evi'nin bahçesinde gerçekleşti.

SAİT FAİK EVİ'NDE MAVİ MASA BULUŞMASI

Sabah çocuk atölyeleriyle başlayan etkinlik öğleden sonra sunuşlarla devam etti. Marmara'yı temsil eden mavi masaların etrafında Sait Faik'in denizini, adasını, balığını ve balıkçılarını konuşmak için #BenimMarmaram diyen herkes bir araya geldi.
 
Şubat 2022'den beri çalışmalarına devam eden Marmara Kültürleri Ağı ilk fiziksel etkinliğini 11 Haziran Cumartesi gerçekleştirdi. Burgazada'da başlayan etkinlikler yaz boyunca Marmara Adaları'nda ve Çanakkale'de devam edecek.
 
11.00-13.00 saatleri arasında gerçekleşen çocuk atölyelerine 5-11 yaş aralığında yirmiye yakın çocuk katıldı. Burgazada'da yaşayan Hollandalı sanatçı Koenraad Marinus van Lier çocuklarla bir mozaik atölyesi düzenledi. Atık seramik, taş ve cam parçalarını doğadan toplayan sanatçı hazırladığı çizim üzerinde çocuklarla beraber bu parçaları bir araya getirerek balık figürünü tamamladı.
 
Sevgi Çekiç'in verdiği baskı atölyesindeyse çocuklar üzerinde farklı figürler olan ahşap baskıları kullanarak kendilerine kumaş çantalar tasarladılar. Ümit Uçay tarafından düzenlenen seramik atölyesinin küçük katılımcıları kendi tasarladıkları ya da kalıpları kullanarak seramik hamurundan kestikleri figürleri atölye sonrasında kurumak üzere evlerine götürdüler. Bir diğer atölye olan kitap kurdu kukla atölyesindeyse çocuklar Zeynep Soref'le birlikte kendi kuklalarını ürettiler.
 
Ümit Uçay'ın etkinliğin anı defterine düştüğü nottan bir alıntı:
“Üzerimizde Sevgili Sait Faik'in gözleri, miniklerimin güzel yürekleri, deniz, balıklar ve saf yağmur damlaları eşliğinde mis gibi bir gün…”
 
Öğleden sonra 15.30'da başlayan sunuşlar Cem Erciyes moderatörlüğünde yürütüldü. Katılımcılar önce Tilbe Saran'dan “Kaşıkadası'nda” okumasını dinlediler. Sait Faik'in bir gece vakti Burgaz'dan Kaşıkadası'na gidişini anlattığı bu öykünün seslendirilmesiyle etkinliğin ikinci kısmı başladı. Ardından Marmara Yaşasın İnisiyatifi'nden İlksen Dinçer Baş “Sait Faik Eserlerinde Çevresel Hafızanın İşlevi” başlıklı sunuşunu gerçekleştirdi. Öncesindeyse 26-29 Mayıs tarihleri arasında Marmara Yaşasın olarak yaptıkları Marmara Kervanı deneyimini dinleyicilere aktardı. Sait Faik'in doğa algısını birkaç eseri üzerinden seçkilerle aktaran İlksen Dinçer Baş yazarın kendi deyişiyle bizi götürmek istediği “yeni, mesut, iyi ve güzel bir dünyanın” işaretlerini kitaplarından örneklerle dile getirdi. Medarı Maişet Motoru'nda anlatılan balık avı ve Alemdağ'da Var Bir Yılan kitaplarından seçtiği kısımları okuyarak yazarın eserlerindeki çevresel hafızanın çevre eylemcilerinin bakış açısını ve mücadele ruhunu nasıl beslediğini paylaştı.
 
Son sunuş Sait Faik Müzesi küratörü Sevengül Sönmez tarafından gerçekleştirildi. Müzenin dönüşüm hikayesine de bir parça değinen Sönmez bu sunuş için araştırdığı deniz ve edebiyat ilişkisini anlatan bazı kaynakları paylaştı. Halikarnas Balıkçısı, Rıfat Ilgaz, Behçet Necatigil, Buket Uzuner, Zaven Biberyan, Enis Batur, Ferit Edgü, Nazlı Eray ve Ahmet Büke gibi isimlerin eserlerinde karşılaştığımız deniz anlatısına örnekler verdi.
 
Etkinliğin sonunda müzenin dönüşümüne dair gelen sorular üzerinden diğer yazarların evlerinin mevcut durumu tartışıldı. Sait Faik gibi pek çok önemli yazarın Adalar'da ve İstanbul'da bulunan evlerinin oldukça bakımsız olduğu ve bir an önce müdahale edilmesi gerektiği vurgulandı.
 
Etkinlik sonunda yapılan ankette katılımcılar Mavi Masa Buluşması'nın üzerlerindeki etkisini “kapsayıcı, paylaşımcı, ilham verici, düşündürücü, hatırlatıcı, ümit verici, keyifli, ferah, sakin” gibi kelimelerle ifade ettiler. Marmara Kültürleri Ağı'nın Mavi Masa Buluşmaları yaz boyunca Marmara Adaları'nda ve Çanakkale'de gerçekleşecek

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala