KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 27-01-2021 17:55   Güncelleme : 27-01-2021 18:18

ŞİNASİ DEVELİ MERSİN KENT ÖDÜLÜ SAHİBİNE VERİLDİ

Şinasi Develi Mersin Kent Ödülü’, Mersin Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende yazar Turan Ali Çağlar’a Başkan Vahap Seçer ödülü takdim etti.

ŞİNASİ DEVELİ MERSİN KENT ÖDÜLÜ SAHİBİNE VERİLDİ

Mersin'de Sivil İnsiyatif tarafından düzenlenen, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin de katkılarıyla bu yıl ilki düzenlenen Şinasi Develi Mersin Kent Ödülü’ yarışmasında, yazar Turan Ali Çağlar’ın ‘Mersin ve Tarsus Halk Kültürü’ adlı kitabı ödüle layık görüldü.

Başkan Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından basımı yapılan “Mersin’in Belleği Şinasi Develi” kitabı da eserin sahibi olan yazar ve kent araştırmacısı Semihi Vural’a takdim etti.

Mersinli avukat ve yazar Şinasi Develi’nin anısını yaşatmak, kente yaptığı katkıların bilirliğini artırmak ve Mersin ile ilgili yapılacak yeni çalışmaları teşvik etmek amacıyla hayata geçirilen Şinasi Develi Mersin Kent Ödülü sahibini buldu. Mersinli yazar Turan Ali Çağlar “Mersin ve Tarsus Halk Kültürü” kitabıyla ödülün sahibi oldu. Ödül, Şinasi Develi’nin ölümünün birinci yıldönümü nedeniyle 27 Ocak 2021 tarihinde Mersin Kültür Merkezi’nde gerçekleşen törenle sahibine takdim edildi. Törene Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak Mersin Baro Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, STK Temsilcileri, Şinasi Develi Mersin Kent Edebiyat Ödülü Yürütme Kurulu üyeleri ve Şinasi Develi’nin oğlu Etem Develi de katıldı.

Yazar Çağlar’a ödülünü takdim eden Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin’in değerlerinin gün ışığına çıkarılması için oluşumunu başlattıkları Mersin’e Değer Katanlar Kurulu (MEDEKA) ve Mersin’in yakın tarihinde çok önemli bir yeri olan Akkahve’nin de yeniden hayata geçirileceğini duyurdu. Seçer, büyük tarihi ve kültürel mirasa sahip Yumuktepe için hazırladıkları projeler hakkında bilgi verdi.

“Mersin’deki değerleri gün yüzüne çıkarmamız, tanıtmamız gerekiyor”

Başkan Seçer,  bir kentin değerli bir kent olabilmesi için öncelikle içindeki değerlerin açığa çıkması gerektiğini vurgulayarak, “O potansiyeli gün yüzüne çıkartmamız, yaşadığımız topluma, ülkeye, dünyaya tanıtmamız gerekiyor. Mersin bünyesinde çok değerler beslenmiş hala besleniyor, tarihi ve kültürel derinliği, zenginliği olan bir kent. Bugün burada olmamızın temel sebeplerinden bir tanesi Mersin’in bu değerlerini gün yüzüne çıkarmak, tanıtmak. Onların değerini bugün yaşadığımız dönemde hem kentimizde, hem ülkemizde hem de dünyada yaşayan insanlara aktarabilmek. Şinasi Develi Mersin’in bir değeri. Bir hukukçu, bir kent yöneticisi. Hümanist ilişkileri son derece değerli. Çünkü birikimli, erdemli bir insan. Bu çok önemli. Çünkü biz belirli makamları işgal edebiliyoruz.  Belirli imkanlara sahip olabiliyoruz ama insan olmak çok önemli bir özellik. Şinasi Develi bir yıl önce hayatını kaybetti. Ama hemen bir yıl içerisinde bu kentin hemşehrileri, onun için bir araya geldik” dedi.

“MEDEKA’yı oluşturduk”

Şinasi Develi özelinde aslında kente de bir mesaj vermiş olduklarının altını çizen Başkan Seçer, Mersin’in değerlerini açığa çıkarmak için işbirliği yapmak istediklerini, bu amaçla da çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Seçer, şöyle devam etti:

“Belediye olarak aslında bu bizim görevimiz. Bu görevi biz memnuniyetle yapmak istedik. Bu konuda arkadaşlarımızla bir değerlendirme yaptık. Dedik ki, Mersin’e değer katanları oluşturacağımız bir kurumla açığa çıkaralım. Kurumsal hüviyet içerisinde sistematik bir şekilde biz bu çalışmaları yapalım. Bugüne kadar belki bu başlatılmamıştı bu kentte ama bunu başlatan biz olalım diye, bir öncülük yapalım diye MEDEKA’yı oluşturduk. Zaman içerisinde kentimizin entelektüelleri, akademisyenleri, sanatçıları, sporcuları kente dair ne varsa bütün aktörler, belediyemizin yapacağı bu çalışmalarda eşgüdüm halinde, bundan sonraki Mersin’in sanatına, kültürüne ve hayatın her alanına dair yapılacak çalışmalarda bir işbirliği için aranacaklar ve bu çalışmaları da başlatmış bulunuyoruz. 13 alt komiteden oluşturacağımız MEDEKA’nın turizm ve arkeoloji komitesinde arkadaşlarımız ilk toplantısını yaptılar. Umut ediyorum kısa süre içerisinde önemli bir mesafe alacağız. Kentin değerlerinin gün ışığına çıkarılmasıyla ilgili önemli çalışmalar başlattık”

Törende konuşma yapan ödülün kurucu üyelerinden Hafize Bilgenoğlu, başvuruda bulunan birçok farklı yapıt arasından, Turan Ali Çağlar’ın ‘Mersin ve Tarsus Halk Kültürü’ kitabını ödüle layık görülme gerekçelerini sıraladı. Bilgenoğlu, Turan Ali Çağlar’ın ‘Mersin ve Tarsus Halk Kültürü’ kitabıyla geçmişle gelecek arasında bir köprü kurulmasına yardım ettiğini, aynı zamanda insanları toplumsal saplantılardan kurtararak benlik ve güven duygularını arttırdığını ifade etti. Ödül sonuçlarının açıklanmasıyla beraber kitabın bir kaynak olarak ele alınması gerektiğini söyleyen Bilgenoğlu, bu vesile ile çalışmanın Mersin’in tanıtımına da katkıda bulunmasını umut ettiklerini belirtti.

Birincisi verilen Şinasi Develi Mersin Kent Ödülü ile Mersin’e dair inceleme, araştırma çalışmalar yapılması, sanat eserleri üretilmesi, kentin tanıtımı ve bilinirliğine katkı sağlanması, araştırmacıların ve sanatçıların dikkatini “Mersin Kenti” üzerine çekilmesi amaçlanıyor. Tüm disiplinlere açık olan ödülün bir sonraki yıl da Mersin’e dair bir çalışma ile buluşması planlanıyor.

Şinasi Develi Mersin Kent Ödülü

Şinasi Develi Mersin Kent Ödülü, 2020 yılında Kültürhane çatısı altında yapılan Şinasi Develi’yi Anma Toplantısında katılımcılar tarafından ortaya atılan bir fikrin yaşama geçirilmesiyle oluşturuldu. Bağımsız bir fikir platformu olarak çalışmalarını yürüten ve kendiliğinden doğan bu girişim Şinasi Develi Mersin Kent Ödülü ile gerçekçi, bağımsız ve ilkeli bir tutumla, ülkemizde ve Mersin’de insanları, Mersin kentini ilgilendiren her türlü konuda araştırma ve çalışmalar yaparak bilimsel, kültürel ve sanatsal eserler üretmek, projeler geliştirmek, kent insanının sosyal ve kültürel yaşamlarının iyileştirilmesine teşvik etmeyi amaçlıyor. Ödüle dair daha ayrıntılı bilgiye http://www.sinasideveli.com/sinasi-develi-mersin-kent-odulleri/ adresinden ulaşabilirsiniz.

MERSİN KENT

 

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala