YAŞAM
Giriş Tarihi : 02-09-2021 12:06   Güncelleme : 02-09-2021 12:06

UCİM’in “Mavi Kelebekleri” Sahaya Çıkıyor !

UCİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği, Türkiye’de ve dünyada ilk kez Yaratıcı Drama yöntemi ve Lego Education eğitim kitleriyle çocuklar için beden güvenliği eğitimlerine başlıyor!

UCİM’in “Mavi Kelebekleri” Sahaya Çıkıyor !

Çocuk İstismarı ile Mücadelede Kelebek Etkisi Başlıyor!

 

UCİM, T.C. Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından AB desteği ile uygulanan ve Sivil Toplum Destek Programı’nın III. Dönemi’ndeki “Güçlü UCİM, Güçlü Çocuklar” projesi kapsamında, Ankara’da sürdürdüğü üç eğitim kampını tamamladı. “Eğiticİ Eğitimi” olarak nitelendirilen çalışmaya 30 ilden psikologlar, avukatlar, çocuk gelişimciler ve öğretmenler katıldı. Çocuk İstismarının Hukuksal ve Psikolojik boyutunun yanı sıra, “Dijital Dünyada Ebeveyn Olmak”, “Lego Education çözümleri ve Yaratıcı Drama yöntemiyle “Bedensel Söz Hakkım”, “Etkili Sunum/Görüşme ve İletişim Teknikleri”, “Gönüllü Yönetimi” başlıklı eğitimleri tamamlayan UCİM gönüllüleri; aldıkları eğitimleri illerindeki üyelere aktaracaklar. Okullarda ve çeşitli kurumlarda seminerler vererek “çocuk hakları ve çocuk istismarı” konularında toplumsal farkındalığın artmasını sağlayacaklar.

Proje Koordinatörü Yonca Boztunalı; “Güçlü Ucim, Güçlü Çocuklar” projesinin en önemli bölümünü eğitimlerin oluşturduğunu ve UCİM’in eğitici kadrosunun büyüyüp güçlenerek, çocuk istismarı konusunda farklı şehirlerde öğrencilerin ve ailelerin bilinçlenmesi konusunda önemli adımlar atacaklarını belirtti.

Projenin Eğitim Koordinatörü Mehtap Gür ise; “Günümüzde; dijital dünyada ebeveyn olmanın ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Bu konuda akademisyenler ve konunun uzmanları ile dolu dolu içerikler hazırladık ve bilimsel ögelerle bezenmiş etkili içerikler oluşturduk. Arkadaşlarımız bu içerikleri illerindeki okullarda, kurumlarda anne babalara anlatarak sadece sokakta değil sanal dünyada da

çocuklarımızın maruz kaldığı istismara, bağımlılığa ve zorbalıklara karşı bilgi sahibi olacaklar ve nasıl davranacaklarını, hangi önlemleri almaları gerektiğini öğrenecekler. Ayrıca dünyada ilk kez Lego Education eğitim kitleri ve aynı zamanda Yaratıcı Drama Yöntemi ile Beden Güvenliği konusunda çocuklarımızı oyun oynarken bilinçlendireceğiz ve kendilerini nasıl koruyacaklarını, nasıl ifade edebileceklerini anlatacağız. Bu interaktif yöntemlerin atölye çalışmalarında konunun uzman liderleri yönetiminde, psikologlarımız ve eğitimcilerimizle çok titizlikle çalıştık ve ağzımızdan çıkacak her kelimeyi, oynayacağımız her oyunu özenle belirledik. Tüm dünyada örnek alınacak içerikler oluşturduk. Sahada da çocuklarımızla biraraya gelerek onlara kişisel güvenliklerini nasıl sağlayacaklarını oyun oynarken öğreteceğiz.

Eğitimlere Ucim Dernek Başkanı Saadet Özkan, UCİM Dernek Başkan Yardımcısı Yücel Ceylan, Prof. Dr. Belma Tuğrul, çocuk kitapları yazarı, gazeteci Ömür Kurt, farklı uzmanlık alanına sahip UCİM eğitmenleri ve konuk eğitimciler öğretici ve ilham veren katkılarda bulundular. Lego Education Eğitim Uzmanı Sera Yöndem ve Çağdaş Drama Derneği Yaratıcı Drama liderleri ise atölye çalışmalarının her aşamasını detaylı bir şekilde anlatarak UCİM ekibi ile deneyimlerini paylaştılar.

UCİM’in “Güçlü Ucim, Güçlü Çocuklar” projesinde eğitimlerin yanı sıra kısa film ve belgesel çalışmaları, RTÜK ile bir çalıştay yapılması, sosyal medya üzerinden farkındalık çalışmaları gerçekleştirilmesi gibi bir dizi farklı aktiviteler de yer alıyor. UCİM bu projede istismarı önleme amacıyla eğitimlerle tüm illerde anne babaları ve çocukları bilinçlendirme misyonunu gerçekleştirmek üzere önemli, sürdürülebilir adımlar atmayı planlıyor.

MERSİN KENT HABER

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala