DÜNYA
Giriş Tarihi : 25-10-2022 18:15   Güncelleme : 26-10-2022 18:28

Uluslararası Turunçgil Kongresi Tanıtım Basın Toplantısı Mersin'de Yapıldı

Dört yılda bir dünyanın farklı ülkelerinde yapılan Uluslararası Turunçgil Kongresi'nin 14.cüsü 6-11 Kasım 2022 tarihlerinde Mersin'de yapılıyor.

Uluslararası Turunçgil Kongresi Tanıtım Basın Toplantısı Mersin'de Yapıldı

Uluslararası Turunçgil Kongresi, bilgilendirme toplantısı, Mersin Valisi  Ali Hamza Pehlivan başkanlığında gerçekleştirildi.

BN Termal Hotel'de gerçekleştirilen Uluslararası Turuçgil Konseyi tanıtım toplantısına Vali Ali Hamza Pehlivanın yanı sıra Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, KKTC Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli,MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, MERYAD Başkanı Coşkun Doğmuş, AKİB Temsilcisi Mehmet Karagöz, Kongre Koordinatörü Prof. Dr. Okan Özkaya, Kongre Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz ve  basın mensupları katıldı.

Kaçmaz, Elimizden gelen gatretle Turunçgil sekörüne katkı sağlamaya çalışıyoruz. 1968'de  başlayan, dünyanın farklı kentlerinde bugüne kadar devam etti. 6-11 Kasım 2022 tarihleri arasında Mersin'de yapılacak. Kongre ile bilgi veren Kaçmaz, akademisyenlerin görev alacağını ifade etti. Kaçmaz, "Artan üretim ve ihraçaatla dünyada küresel bir güç olduklarını belirterek, portakal üretiminde 13. limon üretiminde ise dünya 6.sı olduklarını, bu yönüyle ihracaatta da ön sırada yer akdıklarına dikkat çekti.

Uluslararası Turunçgil Kongresi'nde sektör paydaşlarıyla bir araya gelinerek bilim ve ticaret ağlarının güçlendirilmesinin hedeflendiği ve 6-11 Kasım tarihleri arasında sürecek kongrede turunçgil üretiminde ve ihracatında merkez konumunda olan Çukurova'yı öne çıkaracak projeler ile bilimsel ve lojistik çalışmalar  hafta boyunca sergilerle sürecek etkinliklerle ilgili açıklamalarda bulunuldu.

Vali Pehlivan, Turunçgilin üreticilerden sofraya gelene kadar gelen  süreci değerlendirirken, düzenlenen Turunçgil Kongresi'nin sektöre değer katacağını ifade etti. Pehlivan, Turunçgil sektöründe dünyada 8., Avrupa'da 2. sırada olduklarını belirterek, Mersin'in bu üretimdeki payının çok büyük olduğunu söyledi.Kongrenin Turunçgil sektörüne katkısını değerlendirirken Vali Pehlivan, Kongrede 500 yakın bildiri sunulacağını, paydaşlarıya üretimden pazara kadar her sürecin bilimsel olarak değerlendirilmesi yapılacağını dile getirdi.

Vali Pehlivan, "Hep birlikte ev sahipliği yapacağız. Burada değişik ülkelerden gelen katılımcıları hep birlikte ağırlayacağız. Bir yandan bilimsel çalışmalar ortaya koyulurken bir yandan da hem ülkemizin hem de kongreye ev sahipliği yapacak olan Mersin İlimizin belli başlı tarihi, turistik ve doğal güzellikleri gösterilerek tanıtımı yapılacak, kongrenin bu bağlamda tanıtıma katkısı olacak.” dedi.
 
Kongrenin ardından Narenciye Festivalini yapacaklarını hatırlatan Vali Pehlivan,“Kongre 11 Kasımda bitecek. Hemen arkasından da Narenciye Festivali başlayacak. Bir faaliyet diğer faaliyeti de aslında desteklemiş olacak. Bilimsel çalışmalar, uluslararası bir kongre ve devamında da gene halkımızın katılımıyla, geniş katılımlı bir festivalle güzel bir final yapılacağına inanıyoruz" ifadesinde bulundu. Emeği geçenlere teşekkür etti.

MTSO Başkanı Kızıltan, Kongrede turunçgilin her yönünün değerlendirileceğini , katma değer yaratacak çalışmaların kent ve bölge için önemli olduğuna dikkat çekerek narenciye bahçelerinin heba edilmesine karşı önlemler alınmasını istedi.Kongrede önemli sonuçlar alınacağına inandığını belirten Kızıltan, kongrenin Mersin'de düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

NERSİN KENT HABER

 

 

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala