KORONAVIRÜS ve SOKAK SATICILARI

Dünya evde kalırken, sokak satıcıları hayatta kalmak için savaşıyor

DÜNYA - 30-04-2020 13:37

KORONAVIRÜS ve SOKAK SATICILARI
Advert

Çiçek demetleri, 12 Nisan 2020'de İstanbul'da Kadıköy'de sokak satıcıları tarafından yolda görülebilir. 

Tipik bir günde, İstanbul'un sokakları küçük ölçekli ticaretin sesleriyle uğultuyor: başlarında dengeli ekmek halkaları tepsileri olan satıcılar veya mevsim meyveleri ve sebzeleri ile yığılmış el arabaları, mallarını dokundukları sırada yoldan geçenlere çağırıyor şehrin kalabalıkları. Bununla birlikte, koronavirüs pandemisi Mart ortalarında Türkiye'yi vurduğundan, bir zamanlar canlı olan sokaklar büyük ölçüde sessizleşti ve kentsel dokunun önemli bir bölümünü oluşturan insanları tehlikeli bir konumda bıraktı.

“Sokak satıcıları ertesi gün için para kazanmak için çalışıyorlar, sonraki gün için değil. Ancak bu günlerde sokaklara çıkamıyorlar ve eğer öyleyse orada herhangi bir müşteri bulamıyorlar. ”Diyor, şehirlerde sokak ekonomisi konularında çalışan yeni kurulan belediye organının başkanı Dr. Osman Sirkeci Türk şehri İzmir. Türkiye'deki sokak satıcılarının sadece% 10 ila% 15'inin asgari bir yaşam bile sağlayabileceğini tahmin ediyor.

Dünyanın dört bir yanındaki sokak satıcıları, koronavirüs tarafından işlenen ekonomik kargaşaya ve potansiyel olarak hastalığın kendisine karşı en savunmasız olanlar arasında. Birçoğu , genellikle yoksul olan, iş güvenliği ve sağlık hizmetlerinden yoksun olan, evden çalışarak “sosyal olarak uzaklaşamayan” ve hükümet desteğine erişemeyen , gayri resmi olarak istihdam edilen iki milyar güçlü küresel iş gücünün bir parçasıdır . Sokak satıcıları ve savunucuları tarafından giderek artan sayıda inisiyatif, bu işçilerin gelirlerinin bir kısmını geri kazanmalarına yardımcı olurken aynı zamanda faaliyet gösterdikleri şehirleri de destekliyor.

“Sokak satıcıları, ister Bay Ridge, Brooklyn'deki helal gıda arabaları, ister Corona veya Jackson Heights'ta (Queens'te) yüzlerce farklı mutfak, mahallenin çeşitliliğini yansıtan, ihtiyaç duydukları şeyleri sağlamada çok önemlidir” diyor Mohamed Attia, New York'taki Sokak Satıcısı Projesi genel müdürü. “Güvenlik özelliği de var: sokak satıcıları şehrin göz ve kulakları, geceleri kaldırımlarımızı aydınlatıyor ve kendilerini güvende hissettiriyor”.

Street Vendor Project, 2.000 üyesine, Queens'deki LaGuardia Community College dışında helal gıda arabası işleten Mısır İskenderiye'den bir satıcı olan Mamdouh Elgammal gibi insanlara küçük acil yardım ödemeleri sağlamak için bir kalabalık finansman kampanyası başlattı . son 20 yıldır.

“Orada iyi işler yapıyorum, ancak müşterilerimin çoğu öğrenci, bu yüzden okullar kapandığında sokakta kimse yoktu. 5 Mart'tan beri çalışmadım ”diyor dört kişilik ailesi için tek finansal sağlayıcı olan Elgammal. “Neredeyse ayın sonunda, bu yüzden kira için para olmadan ikinci ay olacak” diyor. “Dürüst olmak gerekirse, bence sadece birkaç hafta daha böyle devam edebilirim. Müşterilerimin beni aramasını sağladım, sandviçlerimi özlediklerini söylüyorlar, ama şu anda dışarı çıkamıyorlar ”.

İcra Direktörü Attia, Street Vendor Project'in kalabalık finansman kampanyasının bir ayın altında 70.000 dolardan fazla para topladığını belirterek, “New Yorklular birbirlerini arıyor ve sokak satıcılarının kentsel kültürümüzün değerini anlıyor” diyor.

Grup ayrıca, pandemi tarafından evden ayrılan kişilere yiyecek dağıtmak için New York'un 20.000 sokak satıcısından bazılarını belediye sözleşmelerine dahil etmeye çalışıyor. Nationwide Cateringers Association'ın gıda kamyonu operatörlerini ve diğer mobil satıcıları, NHS'deki sağlık personeli de dahil olmak üzere temel çalışanları besleyen konserlere bağladığı İngiltere'de de benzer bir çaba sürüyor . In Barcelona , göçmen seyyar satıcılar birliği üyeleri muhtaç ailelere yiyecek sunmak için bir gıda bankası tarafından istihdam edilmektedir.

Bu tür girişimler, sokak satıcılarının dünya çapında oynadığı en önemli rollerden birini vurgulamaktadır.

“Gayri resmi araştırma, kayıt dışı ekonominin özellikle düşük gelirli topluluklarda gıda güvenliği için kesinlikle kritik olduğunu gösteriyor,” diyor Gayri Resmi İstihdamdaki Kadınlar için Küresel Araştırmalar Direktörü Caroline Skinner : Küreselleşme ve Örgütlenme (WIEGO). Sokak ve pazar satıcıları süpermarketsiz alanlara ulaşır, restoran yemeklerine düşük maliyetli alternatifler sunar, genellikle düzenli müşterilere kredi verir ve daha küçük, daha uygun miktarlarda satar. Bir salgın sırasında bile, Skinner “su kaynakları ve dezenfektanı olduğu sürece süpermarketler kadar güvenli bir şekilde ticaret yapabilirler” diyor.

Birçok ulusal ve yerel hükümet aslında mobil gıda tedarikçilerini, özellikle taze ürünler ve diğer zımba teli satanları temel işçiler olarak sınıflandırmıştır. Ancak yine de potansiyel müşteriler tarafından önemli ölçüde azaltılmış yaya trafiğini içeren bir dizi engelle karşı karşıya; gıdanın yetiştirildiği kırsal alanlar ile satıldığı şehirler arasındaki seyahat kısıtlamaları; ve daha iyi durumda olan tüketicilerin istiflenmesi nedeniyle stokları için artan fiyatlar.

Üyelik temelli sokak satıcılarının küresel ittifakı StreetNet International'ın uluslararası koordinatörü Oksana Abboud, “Hükümetler kayıtdışı ekonominin, iş gücünün% 80 ila% 90'ını oluşturduğu ülkelerde bile nasıl çalıştığını anlamıyor” diyor. organizasyonlar. “Bu yüzden üyelerimizi herkesin tamamen kapatmak yerine en azından çok temel bir gelir elde etmesini sağlamak için sokak pazarlarında vardiyalarda çalışmak gibi pratik, aşağıdan yukarıya çözümler önermeye teşvik ediyoruz”.

Salgının ilk aşamalarında, birçok satıcı satışa maskeleri ve el dezenfektanı ile sokaklara hızlıca ulaştı. Portland, Oregon ve Washington, DC dahil olmak üzere bazı şehirlerde, koronavirüsle ilgili bilgi ve malzemeleri yetersiz hizmet alan topluluklara almak için halk sağlığı çabalarına daha resmi olarak dahil edilmektedirler.

Başka yerlerde, sokak satıcıları yerel taksiler ve çekçek sürücüleri ile müşteri tabanlarını eve teslim yemekler ile genişletmek için ortaklık yapıyorlar. Bu eşleşmelerden bazıları organik olarak gerçekleşiyor. Tayland'daki Bangkok Old Town'da, satıcılar , şimdi yok olan misafirlerine tavsiye ettikleri sokak satıcılarını tanıtmak için Locall.bkk çevrimiçi platformunu başlatan Once Again Hostel çalışanlarından bir destek aldı .

“Bu satıcılar her zaman dijital platformlarla nasıl çalışacaklarını bilmiyorlar, bu yüzden bu onları daha fazla insana tanıtmak için iyi bir yol oldu. Siparişlerin hacmi, başladığımızdan beri her hafta iki katına çıktı. ”Diyor. Jitpiyatham, “Yerel sosyal girişimlerle çok çalıştık, bu sadece bir pop-up değil” diyor. “Bu, toplulukla olan ilişkimizin bir parçası, herkesin birlikte çalışmasına yardımcı olacak bir araç”.

Yaratıcılıklarına rağmen, bu girişimlerin birkaçı sokak satıcılarının gelir kaybını tamamen telafi edebilir, bu nedenle çoğu savunuculuk grubu hükümetleri pandemi sırasında bir tür acil nakit desteği sağlamaya ve yardım programlarının tüm çalışanları kapsayıcı olmasını sağlamaya zorluyor, şimdi ve gelecekte.

“Koronavirüs karanlığının ortasında, bu kadar dramatik bir şekilde yükselttiği fay hatlarını ele almak için bazı gerçek fırsatlar var,” diyor sokak satıcıları gibi gayri resmi işçilerin taban ağlarına ulaşan hükümetlerin önemini vurgulayan WIEGO'lu Skinner. sosyal koruma sistemleri ve uzmanlıklarına dokunun.

Dr. Sirkeci'nin, İzmir'deki Türkiye'de yapması gereken şey bu, neredeyse elbette, şehirdeki farklı sokak satıcıları derneklerini günlük sorunları hakkında konuşmak ve olası çözümleri tartışmak için bir araya getiriyor.

“Sokak satıcıları her zaman yeni bir duruma uyum sağlamaya hazırlar” diyor. “Değişmek için aylara ihtiyaç duyan büyük bir şirket gibi değil. Her seferinde hazırlar. ”

Jennifer Hattam

www.citymetric

İstanbul'da yaşayan serbest bir gazeteci 

Advert
DİĞER HABERLER
YEŞİL AKLAMA 'teyit'

YEŞİL AKLAMA 'teyit'

17-04-2024 - DÜNYA

Çipli Kimlik Kartları Hem Ehliyet Hem de Pasaport Olabilir

Çipli Kimlik Kartları Hem Ehliyet Hem de Pasaport Olabilir

13-04-2024 - DÜNYA