Mersin'e Resmi Belgelere Göre 164 Bin 845 Depremzede Geldi

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremde etkilen vatandaşlarımızdan Mersin'e gelen 164 bin 845 depremzede geldiğini açıkladı.

GÜNDEM - 03-03-2023 12:51

Mersin'e Resmi Belgelere Göre 164 Bin 845 Depremzede Geldi
Advert

Vali Pehlivan, Mersin Valiliği'nde gerçekleştirilen basın toplantısına kurum müdürleri ve basın mensupları katıldı

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin'de Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen asrın feleketi deprem , yapılan yardım ve destekler, depremde yaralanan vatandaşların Mersin'deki hastanelerdeki tedavilari, depremzedelerin Mersin'de barınmaları, yapılan ve yapılmakata olan yardımlarla yaraların sarılması. kente gçöle gelen depremzede çocukların okul nakilleri, kentte yaşayan depremzede vatandaşların sayısı, kentteki barınma sorunları, kiralardaki artış, kentdeki binaların hasar tesbitleri, , okulların durumu ilgili açıklamalarda bulundu. 

Vali Pehliyan 6 Şubat'ta büyük bir deprem felaketi yaşandığını, deprem felaketinde pekçok can kaybının yaşandığını ifade ederek başladığı konuşmasında depremde yaşamını kaybedenlere Allah'tan rahmet didiledi, yaralı depremzede vatandaşlarımıza acil şilarlar dileğinde bulundu.

6 Şubatt'a meydana gelen depremin ardından İçişleri Bakanlığı tarafından Hatay Kırıkan İlçesine koordinatör vali olarak görevlendirildiğini belirten Vali Pehlivan, 29 Şubat'a bu görevin tamamlandığını dilegetirdi. Koordinatör vali olarak görev yaptığım Kırıkhan'da AFAD koordineli  tüm kurum kuruluş beleditelerle birlikte arama kurtarma çalışmalarını çabuk hareket ederek elbirliğiyle vatandaşların yaralarını sarmaya çalıştıklarını, ülke olarak tüm vatandaşların destek ve yardımlarıyla dayanışmanın en güzel örneğinin veridiğini ifade etti. Mersin ile Hatay arasında bir gönül bağı olduğuna işlaret eden Vali Pehlivan, deprem bölgesine en yakın il olan Mersin, depremde yaralı kurtarılan vatandaşlarımıza en hızlı biçimde  kent hastanelerine sevklerinin sağlanarak tedavilerine başlandığını belirtti.

Deprem bölgesinden  Mersin'e pekçok depremzede vatandaşın geldiğini, onlara sağlık hizmetlerinin dışında barınma yemek dışında temel ihtiyaçlarının karşılanarak yaralarını sarmak için elbirliğiyle Mersinilerin sahığ çıktığını, bu depremzedelere yardım ve desteklerin sürdürülmesi gerektiğine işaret etti. Mersin Valiliği olarak kurum, kuruluş ve belediyelerle birlikte koordineli biçimde çalışıldığının altını çizen Vali Pehlivan "Vatandaşlarımıza dar zamanda 7/24  yanlarında olmamız çok önemli" dedi.

Depremin ilk gününde  1806 araç,  3323  görevli personelim deprem bölgelerine intikal ettiğini depremzede vatandaşların yardımına koştuğunu, ifade eden Pehlivan, depremde yaralanan  23 bin 394 vatandaşın Mersin'deki hastanelerde tedavilerinin sürdüğünü, 21 bin 8002ü tedavileri yapılarak  taburcu edildiğni, bu nun dışında yoğun bakımda 149 depremzedenin tedavi gördüğünü 388 yaralı depremzedenin özel durumlarından dolayı Ankara'ya sevk edildiğini açıkladı.

Mersin'e depremzede olarak gelen vatandaşların  2 bin 693'ü  kamu kurum kuruluşlarında, 4 bin 140'ı okul pansiyonlarında, 3 bin 62'si  Büyükşehir Beleiyesi'nin tesis ettiği yerlerde, 550'si Akdeniz'de, 689'u Yenişehir'de, 55'i Erdemli'de 42'si Toroslar'da,  34'ü Anamur'da, 824'ü Tarsus'ta barındırıldığını ifade eden Vali Pehlivan,  belediyelerin toplam 5 bin 256' depremzedeye barınma sağladığını, KYK Yurtlarında 10.bin 290, özel yurtlarda bin 221,  otellerde 43 bin 840 bugün itabariyle barındırıldığını toplam olarak 62 bin 184  depremzedenin Mersin'de bulunduğunu söyledi. Evlerde misafir edilen depremzede vatandaşın sayısının da 97 bin 405 olduğunu belirten Vali Pehlivan, Mersin'de toplam olarak resmi kayıtlara göre  164 bin 845 depremzede yaşadığını ifade etti. Bunun yanı sıra depremden etkilenen vatandaşın imkanları dahilinde yazlıklarda, ev kiralayarak, ya da kendi mülklerinde yaşadığını dile getren Vali Pehlivan,  başuruda bulunmadan kentimize gelenlerin sayısının resmi kayıtlara girmediği  için tam olarak sayılarının tesbit edilemediğini söyledi.. 

Mersin'deki okullara  depremzede  18 bin 801 öğrenci nakli yapıldı.

453 okulda hasar tespit çalışması yapıldı. 59 okul boşaltıldı. Orta ve daha üst hasarlı  16 okulun yıkım kararı verildi. Bu okulların yerine hızla prefabrik okullar inşaa edilecek.

Vali Pehlivan, depremzede olarak gelen vatandaşlara psikologlar tarafından  psiko-sosyal  destek sağlandığına  dikkat çekti. 

Pehivan, Afet bölgelerine Mersin'den  bugüne kadar 581 TIR yardım yapıldı.

Pehivan Mersin'deki hasarlı binalarla verdiği bilgiye göre; Kahramanmaraş merkezli depremde, Mersin de sarsıntılardan etkilendi.  3 bin 95 binada hasar tespiti yapıldı. 21 orta hasarlı,244 az hasarlı 2 bin 820 binanın hasarsız olduğunu ifade etti.

Mersin'de deprem sonrası kamu kurum ve kurluşların, belediyelerin  tesbitlerde bulunarak  yerinde dönüşüm, kentsel dönüşüm çalışmalarının başalaması gereğine dikkat çeken Vali, 99 öncesi yapılan binaların gözden geçirilmesi, vatandaşların da binalarıyla ilgili tespitler için başvuruda bulunması gerektiğini ifade etti.

Deprem sonrası kente gelen depremzede vatandaşların barınma sorununları çözümünde herkesin destek ve yardımına ihtiyaç duyulduğunun altını çizerken, fahiş kira artışları, fahiş konut fiyatları için ilgili kurumlar ve Valilik olarak gerekli tedbirlerin alındığını, bu konuyla ilgili Başsavcılık tarafından adli işlemlere başlanacağını belirtti.

Vali Pehlivan, Afet AcilDurum Çalışmaları kontrol altında devam etmektedir. Kamu kurum ve Kuruluşları, Belediyeler, hepimiz depremzede vatandaşların yaralarını sarmaya destek vermeye devam edeceğiz" dedi.

Advert
DİĞER HABERLER
 TMMOB İMO Mersin: Şantiyelerde, Mühendislere Yönelik Şiddet Son Bulsun!

TMMOB İMO Mersin: Şantiyelerde, Mühendislere Yönelik Şiddet Son Bulsun!

27-03-2024 - GÜNDEM

81 BARO: ÇOCUĞUN CİNSEL İSTİSMARINA HEP BİRLİKTE DUR DİYELİM

81 BARO: ÇOCUĞUN CİNSEL İSTİSMARINA HEP BİRLİKTE DUR DİYELİM

22-03-2024 - GÜNDEM