Ramazan Ayı ve Oruç (Kamuoyu Araştırması)

NG Araştırma,  "Ramazan ve Oruç"  ile ilgili 22-27 Mart 2023 tarihleri arasında, Türkiye genelinde 1577 kişinin katılımı ile bir kamuoyu araştırması yaptı.

GÜNDEM - 29-03-2023 23:22

Ramazan Ayı ve Oruç (Kamuoyu Araştırması)
Advert

Ramazan Ayı ve Oruç

Ramazan ayı, sadece dini açıdan değil aynı zamanda kültürümüzde oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu ay içerisinde maddi ve manevi güzellikler bir arada yaşanır; sevgi, hoşgörü ve dayanışma gibi olumlu hissiyatlar ön plana çıkar. Peki, Ramazan ayı ülkemizde nasıl geçiyor? Mutfak harcamalarımız nasıl etkileniyor? İftara misafir davet etmeyi düşünüyor muyuz?

NG Araştırma olarak bu soruların cevaplarını öğrenmek için 22-27 Mart 2023 tarihleri arasında, Türkiye genelinde 15 yaş ve üstü, oruç tutacağını belirten, 1577 kişinin katılımı ile bir kamuoyu araştırması yaptık

Ramazan ayında mutfak harcamalarımız nasıl etkileniyor?

Ramazan ayında, oruçlu olan kişilerin tükettiği öğün sayısı iftar ve sahur olmak üzere 2 öğünde sınırlı kalıyor. Bu durum mutfak harcamalarımıza nasıl yansıyor?

Her 10 kişiden 6’sı Ramazan ayında mutfak harcamalarının arttığını belirtirken, 3’ü ise harcamalarında bir değişiklik olmadığını belirtiyor.  

İftara misafir çağırmayı düşünüyor musun?

Ramazan ayı aynı zamanda paylaşma ayı. Bu nedenle iftar denildiğinde aklımıza misafir de geliyor. Peki, iftara davet etmeyi düşünüyor muyuz?

Katılımcıların %82’si iftara misafir çağıracağını, %18’i ise çağırmayacağını belirtti.

İftara misafir çağırmayacak kişilere nedenlerini sorduk. %40’ı misafir ağırlayacak ekonomik durumu olmadığından, %25’i davet etmeyi düşündüğü kişilerle aynı yerde yaşamadığından, %14’ü ise artık eski adetlerin kalmadığını düşündüğünden misafir çağırmayacak.

Dışarıda bir mekanda iftar yapacak mıyız?

Katılımcılara dışarda bir mekanda iftar yapıp yapmayacaklarını sorduk. Katılımcıların %44’ü dışarıda iftar yapacağını belirtirken, %56’sı ise dışarıda iftar düşünmüyor.

Dışarıda iftar yapmam diyenlerin nedenleri şu şekilde sıralandı:

Dışarıda iftar yapmayı tercih edenlerin nedenleri ise şu şekilde sıralandı:

 

Oruç tutmanın iş hayatına etkileri!

Katılımcılarımızın yarısı, aktif olarak bir işte çalıştıklarını belirttiler. Biz de şu an aktif olarak çalışan kişilere, oruçlu olmanın iş hayatına etkisini sorduk.

Katılımcıların %21’i oruçlu çalışmanın, verimi düşüreceğini belirtirken, %32’si ise oruçlu olmanın çalışma verimine herhangi bir etkisi olacağını düşünmüyor.

Her 3 kişiden 1’i Ramazan ayına özel çalışma saatlerinde esnemeler yapıldığını belirtti.  

İftar çadırına gitmeyi düşünüyor muyuz?

Ramazan ayının birlik beraberlik ayı olması nedeniyle yardım amaçlı bir çok iftar çadırı kuruluyor.

Her 10 kişiden 7’si iftar çadırlarına gitmeyi düşünmüyor. 3’ü ise gitmeyi planlıyor.  

Ramazan pidesi fiyatlarından memnun muyuz?

Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez ürünlerinden bir Ramazan pidesi. Türkiye Fırıncılar Federasyonu tarafından 300 gram pidenin fiyatı 10 TL olarak açıklandı. Katılımcıların fiyat hakkındaki düşünceleri ise bir hayli olumsuz.

 

Her 10 kişiden yaklaşık 8’i Ramazan pidesinin fiyatının pahalı olduğunu düşünürken, 2’si ise ne pahalı ne de ucuz olarak görüyor. Ucuz olduğunu düşünenler ise yok denecek kadar az.  

Oruçluyken zamanımızı nasıl geçiriyoruz?

Katılımcılara oruçlu olduklarında boş vakitlerini nasıl değerlendirdiklerini sorduk. Sonuçlar şu şekilde sıralandı:,  

Sahur vaktinde gelen davulculara bakış nasıl?

Çok eski bir gelenek olan sahur vakti davulcuları günümüzde nasıl karşılanıyor? Özellikle teknolojinin gelişmesiyle gece uyanıp sahur yapmak artık çok daha kolay. Peki, davulcular hakkında genel düşüncemiz nasıl?

Katılımcıların %70’i gece kendi uyanabilmesine rağmen, Ramazan davulcularının güzel bir gelenek olduğunu ve devam etmesi gerektiğini düşünüyor. %17’si ise günümüzde gerek olmadığını ve kaldırılması gerektiğini düşünüyor. Davul sesi sayesinde sahuru kaçırmadığını belirtenlerin oranı ise yalnızca %11.

Oruç tutmayanları görünce nasıl karşılıyoruz?

İslam dini hoşgörüyü her zaman ön planda tutar. Peki oruçlu olduğumuz zamanlarda, herkese açık alanlarda yemek yiyen veya su içen insanlar gördüğümüzde nasıl karşılıyoruz?

Katılımcıların %51’i bu durumun hoşuna gitmeyeceğini ama tepki de vermeyeceğini belirtti. %35’i önemsemeyeceğini belirtirken %14’lük kesim ise oruç tutanlara karşı daha hassas olunması adına uyaracağını söyledi.

Aile büyüklerini ziyaret etmek öncelikli!

Bayramda neler yapacağımızı bir çoğumuz çok önceden planlıyoruz. Uzun zamandır beklenen bu zamanı nasıl geçireceğiz?  

Katılımcıların %53’ünün bu Ramazan Bayramı için planı aile büyüklerini ziyaret ederek, onlarla vakit geçirmek. Sonuçta bütün sene iş ve okul yoğunluğu yüzünden ailemizi, yakınlarımızı ihmal edebiliyoruz. Bu nedenle dini bayramlar çok güzel bir fırsat olabiliyor. Katılımcıların %3’ü sadece tatile gideceğini belirtse de %13’lük kesim hem tatil yapacağını hem de ailesini ziyaret edeceğini belirtti. %23’lük bir kesim ise kendi evinde zaman geçirip dinleneceğini belirtti. %8’lik bir kesim ise çalışacak.

Bayramların eski havası yok!

Katılımcılara günümüzde dini bayramların kutlanma şekilleri hakkında düşüncelerini sorduğumuzda eskiye büyük bir özlem olduğunu gördük.

Katılımcıların sadece %11’lik kısmı bayramların eskisi gibi kutlandığını belirtti. Ancak %85 gibi çok büyük bir kısım eski bayramlara özlem duyuyor. Bu da eskiye olan özlemimizi özetliyor. Belki teknolojinin iyice hayatımıza girmesi, belki yaşam şartlarının farklılaşması… Bir çok faktör eski bayramlara özlem duymamıza sebep oluyor.

Advert
DİĞER HABERLER
 TMMOB İMO Mersin: Şantiyelerde, Mühendislere Yönelik Şiddet Son Bulsun!

TMMOB İMO Mersin: Şantiyelerde, Mühendislere Yönelik Şiddet Son Bulsun!

27-03-2024 - GÜNDEM

81 BARO: ÇOCUĞUN CİNSEL İSTİSMARINA HEP BİRLİKTE DUR DİYELİM

81 BARO: ÇOCUĞUN CİNSEL İSTİSMARINA HEP BİRLİKTE DUR DİYELİM

22-03-2024 - GÜNDEM