Bu Köyde Sigara Yok, Spor Var / Yusuf Çelik

Yeşil köy, Adana merkeze 65 km uzaklıkta Yumurtalık ilçesine bağlı bir köy. 1700 haneli bu köyün birçok ilginç özelliği var.

RÖPORTAJ - 05-03-2018 10:22

Bu Köyde Sigara Yok, Spor Var / Yusuf Çelik
Advert

Türkiye’nin turfan bölgesinde olduğundan ilk karpuz, ilk salatalık, ilk domates ilk pamuk hasadı burada yapılıyor.

Yüz yıldan beri hiç vukuat olmadığı için 1950’lerde kurulan karakol “Burada nasıl olsa hiç olay olmuyor” denilerek 2010’da kapatılmış. Eskiden çok sayıda sigara tiryakisi varmış, şimdi ise sigara içme oranı sıfır. Köyde birisinden çakmak veya kibrit isteseniz bulamazsınız, çünkü taşımıyorlar. Köyün ortak malı olan yerler, imece usulüyle yapılıyor. Okul tamiratları, konuk evi, kesimevi, spor salonu hepsi köylüler tarafından hem de kadınlı erkekli yapılıyor. Büyük bir spor salonu kurmuşlar. Büyük salonun bir bölümünde son model spor aletleri var, diğer bölümünde ise spor kursları veriliyor. Komşu köyler olan Kaldırım, Zeynepli, Deveciuşağı, Bebeli, Bahçe ve Adalı köylerindeki gençler de bu spor aletlerinden ve Tayland kökenli Muay tay, Tekvando, karate kurslarından faydalanıyor.

Erkekli kızlı karışık olarak spor yapan gençler “Kötü alışkanlıklar edinmemek, hem sağlık açısından, hem de korunma amacıyla spor yaptıklarını” belirttiler. Kurslara gelen 600 öğrenci okullarında da başarılılarmış. Köyde tüm evlerden Ulusal Kanal izlenebiliyor. Öğrencilerin kafa sağlığı nasıl derseniz, soruya verdikleri cevaptan anlaşılıyor: En büyük önder kim? Hep bir ağızdan cevaplıyorlar “Atatürk”.

Yusuf Çelik-Mersin

Advert
DİĞER HABERLER
Türkiye’de Yabancı Müzik Alışkanlıkları Açıklandı

Türkiye’de Yabancı Müzik Alışkanlıkları Açıklandı

30-01-2024 - RÖPORTAJ

MAXUS, Doğan Trend ve Derya Grup Güvencesiyle Mersin’de…

MAXUS, Doğan Trend ve Derya Grup Güvencesiyle Mersin’de…

04-10-2023 - RÖPORTAJ