Digiworks Team sahibi Haci Yusuf ALAGÖZ ile metaverse üzerine sohbetimiz.

Mersin iş adamlarından digiworks team sahibi Haci Yusuf bey ile metaverse üzerine sohbet ettik. Sınırlı zamanına rağmen bizimle çok açık şekilde sohbet edip içtenlikle muhabbet ettiler. Sporcu kimliğini ise saklamayan(saklayamayan) kendileri . Yazılımcı profilinden biraz farklı görünüşe sahip olsa bile, özellikle konu yazılım olduğunda tamamen ciddileşen ve bilgisi ile güven bir profil çizdi bizim için. İşte sohbetimizden kısa bir derleme.

RÖPORTAJ - 19-07-2022 22:00

Digiworks Team sahibi Haci Yusuf ALAGÖZ ile metaverse üzerine sohbetimiz.
Advert

Mersin iş adamlarından digiworks team sahibi Haci Yusuf bey ile metaverse üzerine sohbet ettik. Sınırlı zamanına rağmen bizimle çok açık şekilde sohbet edip içtenlikle muhabbet ettiler. Sporcu kimliğini ise saklamayan(saklayamayan) kendileri . Yazılımcı profilinden biraz farklı görünüşe sahip olsa bile, özellikle konu yazılım olduğunda tamamen ciddileşen ve bilgisi ile güven bir profil çizdi bizim için. İşte sohbetimizden kısa bir derleme.

- Yusuf bey metaverse yatırımınız ve projeniz hakkında son dönemde iş camiası hakkınızdan söz eder oldu. Nedir bu metaverse

-- Klasik bir cevap olacak ama en açık şekli ile sanal Dünya oluyor. Veyahut sanal evren diye biliriz.

- Zaten internet ortamı sanal Dünya değil mi veya metaverse bundan farklı mı?

-- Aslına bakarsanız çok farklı. Daha çok giyilebilinir teknoloji kullanılarak ( gerçeklik gözlükleri başta olmak üzere ) size 3d bir Dünya'ya giriş sağlıyor. Şuan çok başında olmamız nedeni ile göstere bileceğim pek örnek olmasa bile , özellikle metaverse 2027 yılı itibarı ile tüm Dünya'yı kasıp kavurup etkisi altına alacak. İnternet Dünya'sı web 3.0 ile tanışacak ve tüm alışkanlıklarımız değişime girecek. Akıllı telefonların hayatımıza girmesinden çok daha büyük etkiler bekliyoruz.

- Peki Türkiye'de büyük şirketler bu alana yatırım yapıyor mu? Yeterli mi?

-- Aslına kaynak olarak bakarsak , çok mütevazi bir şirketiz ama biz bu işi biliyoruz. Özellikle çok daha küçük yatırımlar ile , çok daha büyük sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyoruz. Bunda ana eksen ekibim ve tabi ki benim yıllardır edindiğim deneyim.

- Peki siz tam olarak nasıl bir proje yürüteceksiniz ? Şirkete zararı dokunmadan bize nasıl bir bilgi verebilirsiniz?

-- 600 bin 702 parselden oluşan 3 boyutlu bir Metaverse platformu sağlayacağız. Muhtemelen Ethereum ağı üzerinden çalışan Decentraland kullanıcıları NFT şeklinde mülk ve arazi alacak. Kendilerine ait avatarları olacak. Bu avatar sizin Metaverse yüzünüz olacak. Özellikle zaman içinde , gerçek Dünya'da nasıl ki değerlenen bir arazi durumu oluyor , aynı şekilde sizin platformdan aldığınız arazi veya mülkün yükseliş göstermesi söz konusu. Bir taraftan eğlenirken , bir taraftan çok küçük yatırımlar ile büyük kazançlar elde edebileceksiniz.

- Parsel kısmını anlayamadım , çok büyük bir Dünya değil sanki veya yanılıyor muyum?

-- Bu alanda bir kaç oyun var ve şöyle diyeyim en büyüğü 100 bin parsel bile değil. Bizim sağladığımız parsel çok ciddi bir parsel.

- Anladım , peki para yatırmadan giremez miyim?

-- ( Gülüyor ) Elbette girip eğlenceye katılabilirsiniz ve hiç bir ücret ödemenize gerek yok. Avatarınızı açabilirsiniz , mekanları gezebilirsiniz veya yeni yüzler ile tanışa bilirsiniz. Zaten platformumuz Dünya geneline açık olduğu için tamamen tanışmalar , eğlenceler kullanıcı bazlı olacak. Fakat örneğin araç satın alamazsınız, eviniz olmaz , ücretli mekanlara girişiniz zor olur. Tabi günlük görevleri yapıp biraz sanal para kazanma durumunuz ayrı bir konu.

- Beni anlayış ile karşılayacağınızı umut ederek yazıyorum. Sanki tamamen para harcanmaya açık bir alan gibi.

-- Lütfen en açık şekilde düşüncelerinizi aktarın. Şöyle diyeyim size ; kısa ve orta vadede biz arazi veya mülk satışından açıkcası gelir elde etmeyi düşünmüyoruz. Daha çok reklam gelirlerimizin ve iş ortaklarımızın gelirleri ile yürüyeceğimize inanıyoruz. Ama şöyle düşünün , sizin bir haber siteniz var ve sizin internet siteniz dışında kendinizi göstereceğiniz bir alan yok. Biz size haberlerinizi yayınlaya bileceğiniz bir alan veriyoruz ve üstelik bir kereye mahsus sadece bir kaç dolar ile. Daha detaylı düşünecelim ; hediyelik eşya dükanınız var diyelim. Bir mağaza alıp/kiralayıp ( Gerçek Dünya'nın sadece 5% fiyatına ) siz ürünlerinizi tüm Dünya'ya buradan satış yapacaksınız. Kullanıcı arttıkça , satışlarda artacak kısaca. Ama ilk zamanlar aldığınız mağaza bir kaç dolar iken sonra o mağazalar çok daha yüksek fiyata çıkacaktır. Kısaca ne kadar trafik ( kullanıcı ) elde edersek fiyatlandırma da buna göre artar. Arz/TALEP MESELESİ.

- Çok hoş gerçekten , Dünya'da bu alan için yatırım yapan büyük firmalar var mı?

-- Bu alanda en büyük yatırımı Meta ( facebook , instagram ) şirketi yapıyor. Örneğin ismini bile Meta yaptı dikkat ederseniz. Onların alacağı pozisyonları biraz biliyoruz ve biz yatırım yaparken onların alacağı pozisyona göre pozisyon alıyoruz.

- Sizden iyi olmasın , bir kaç sevdiğimiz saygın işadamı size proje için melek yatırımcı olmak istediklerini ama geri çevirdiğinizi söylediler. Özellikle bir meseleye veya olaya hayır dediğinizde dönüşünüz yok ve kimseye eyvallahı yok diyorlar. Ne diyeceksiniz konu hakkında?

-- (Tekrar gülüyor ) Ortaklık veya melek yatırımcı konusunda gerçekten tamamen isteksizim. Sadece kendi öz kaynaklarımız ile yol almak istiyoruz. Bu süreçte destek almadan batmak bile söz konusu. Fakat batmak veya çıkmak hayatın gerçekleri. Önemli olan başarı/başarısızlık durumunda bunda sadece senin imzan olması. Biz bu uğurda yol alıyoruz ve güveniyoruz. Açıkcası maddi yatırım olarak özellikle çok sorunlar yaşıyoruz , fakat en azından üstesinden gelmek için daha emin adımlar atıyorum.

- Son bir sorum var, spor aşığı olduğunuzu biliyorum ve görüyorum. Size sporcu mu denmesi lazım yoksa yazılım mühendisi mi?

-- Spor bir yaşam biçimi ve benim için en önemli hobim. Gece hayatı olmayan , çok fazla sosyal ortamlara girmeyen biriyim. Fakat dediğim gibi spor benim için hobi ama yazılım benim işim. O nedenle elbette yazılım.

- Çok teşekkür ederim Haci Yusuf bey , bizi kırmadığınız için . Dileriz projenizin bitiminde tekrar görüşürüz.

-- Rica ederim. Tekrar ağırlamak isterim.

Röp: ismail USTA

Advert
DİĞER HABERLER
Türkiye’de Yabancı Müzik Alışkanlıkları Açıklandı

Türkiye’de Yabancı Müzik Alışkanlıkları Açıklandı

30-01-2024 - RÖPORTAJ

MAXUS, Doğan Trend ve Derya Grup Güvencesiyle Mersin’de…

MAXUS, Doğan Trend ve Derya Grup Güvencesiyle Mersin’de…

04-10-2023 - RÖPORTAJ