GÜRÜZ, TÜRKİYE’NİN NİSAN AYI YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATI 211,5 MİLYON DOLAR

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz, Türkiye’nin nisan ayında 211 milyon 494 bin dolar yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştirdiğini açıkladı.

EKONOMİ - 09-05-2024 10:35

GÜRÜZ, TÜRKİYE’NİN NİSAN AYI YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATI 211,5 MİLYON DOLAR
Advert

Yılın dördüncü ayında Türk yaş meyve sebze sektörünün Kuveyt, Gürcistan ve Irak pazarlarında ihracat hacminde 9 katı geçen oranlarda artışlar yakaladığını belirten Başkan Ferhat Gürüz, Kanada pazarının narenciye ihracatında dikkat çekici bir gelişim gösterdiğini vurguladı.

“Birlik olarak sektör ihracatına yüzde 43 oranında destek verdik”
Milli ekonomiye net döviz girdisi sağlayan, hasat sürecinden paketlemeye, nakliye aşamasından ihracata kadar olan süreçte milyonlarca insana istihdam yaratan yaş meyve sebze sektörünün stratejik önem taşıdığını vurgulayan Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ferhat Gürüz, “Kaliteli Türk Malı” algısını daha da güçlendirmek ve pazar çeşitliliğini artırmak için uluslararası pazarlarda büyük gayret içinde çalışmalar sürdürdüklerini ifade etti. Başkan Ferhat Gürüz, Türk yaş meyve sebze sektörünün lideri konumundaki Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin nisan ayında 90 milyon 577 bin dolar ihracata imza atarak ülke geneli ihracata yüzde 43 oranında destek verdiğini belirtti.

“En çok domates, biber ve limon ihraç ettik”
Türkiye genelinde sektörün nisan ayında 279 bin 88 ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendirdiğini dile getiren Başkan Ferhat Gürüz, en çok domates, biber ve limon ihraç ettiklerini söyledi. Başkan Ferhat Gürüz, “Nisan ayında en çok ihraç ettiğimiz ürün listesinde 52 milyon 242 bin dolar değer ile domates birinci, 31 milyon 783 bin dolar değer ile biber ikinci, 26 milyon 62 bin dolar değer ile limon üçüncü sırada yer aldı. Söz konusu dönemde ihracat hacminde en güçlü artışları sağladığımız ürünler, kayısı, şeftali ve nar oldu. Kayısıda yüzde 899 artışla 2 milyon 762 bin dolar, şeftalide yüzde 353 artışla 12 milyon 107 bin dolar, narda yüzde 121 artışla 2 milyon 570 bin dolar değere ulaştık.” dedi.

“En fazla ihracat yaptığımız ülkeler Rusya, Romanya ve Ukrayna”
Türk yaş meyve sebze sektörünün nisan ayı ihracatını ülkelere göre değerlendiren Başkan Ferhat Gürüz, şunları söyledi: “Yılın dördüncü ayında en fazla ihracat yaptığımız ülke 45 milyon 64 bin dolar değer ile Rusya oldu. Bu ülkeyi 36 milyon 524 bin dolar değer ile Romanya ikinci sırada, 24 milyon 955 bin dolar değer ile Ukrayna üçüncü sırada izledi. Söz konusu dönemde ihracat hacminde en dikkat çekici artışları Kuveyt, Irak ve Gürcistan pazarlarında yakaladık. Kuveyt’e yüzde 910 artışla 1 milyon 333 bin dolar, Irak’a yüzde 129 artışla 19 milyon 636 bin dolar, Gürcistan’a yüzde 113 artışla 6 milyon 353 bin dolar ihracat gerçekleştirdik.”

Narenciye ihracatında Kanada ile köprüler güçleniyor
Türk yaş meyve sebze sektörünün pazar çeşitliliğini artırmaya yönelik hedef ülkeler arasında bulunan Kanada’da daha etkin olmak adına önemli hamleler yaptıklarını dile getiren Başkan Ferhat Gürüz, bu çalışmaların narenciye ihracatına çok olumlu yansıdığını söyledi. Nisan ayında Kanada’ya yapılan narenciye ihracatını 438 kat artırma başarısı gösterdiklerine dikkat çeken Başkan Ferhat Gürüz, “Geçen ay sektörümüz Kanada’ya 404 ton ürün ihraç ederek ülkemize 358 bin dolar döviz kazandırdı. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43 bin 814 oranında artış sağladık.” diye konuştu. 
Sektör ihracatında nisan ayında greyfurt ve portakal ihracatında yükselişin devam ettiğini aktaran Başkan Ferhat Gürüz, narenciye ürün grubunda sezon ihracatında yaklaşık yüzde 25 oranında bir artışın söz konusu olduğunu aktardı.

“Kanada pazarında Türk yaş meyve sebzesini tanıttık”
Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak Kanada’daki ivmelenmeyi daha da hızlandırmak için nisan ayında bu ülkenin metropol şehirlerden Vancouver’a çıkarma yaptıklarını bildiren Başkan Ferhat Gürüz, “23-25 Nisan tarihleri arasında Türkiye Yaş Meyve Sebze Sektör Kurulu Birlikleri’nin katılımıyla CPMA Yaş Meyve Sebze Kongre ve Ticaret Fuarı'nda tanıtımlar yaptık. Standımızı ziyaret eden ülkemizin Ottawa Büyükelçisi Esra Demir ve Ottawa Ticaret Başmüşaviri Mehmet Hakan Akgün ile Kanada pazarında daha etkin olmak için istişarelerde bulunduk.” dedi.

Advert
DİĞER HABERLER
HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ KRİZDEN ÇIKIŞ İÇİN AFRİKA’DA YATIRIM ARAYIŞINDA

HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ KRİZDEN ÇIKIŞ İÇİN AFRİKA’DA YATIRIM ARAYIŞINDA

16-05-2024 - EKONOMİ

MESİAD Başkanı Gündoğdu, Kamu Tasarrufu İçin Yeni Tedbirler Alınmalı

MESİAD Başkanı Gündoğdu, Kamu Tasarrufu İçin Yeni Tedbirler Alınmalı

15-05-2024 - EKONOMİ