Horoz Şekeri Ödül Getirdi

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da yapılan Uluslararası bir yarışmada şeker kategorisinde Türkiye birincisi olan Yiğit Zeyneloğlu’nu Adana’daki pastanesinde ziyaret ettik.

RÖPORTAJ - 08-12-2017 20:47

Horoz Şekeri Ödül Getirdi
Advert

39 yaşında ve iki çocuk babası olan pasta ustası, ödül getiren çalışmalarını şöyle anlattı. Pasta ustasısınız ama Şeker dalında yarıştınız? Ben ailenin 2.kuşak pastacısıyım. Ustalarım annem ve babamdır. Pastacılıkta kullandığımız şekerleri de zaten kendimiz yapıyorduk. Ama şekere olan ilgimin bir anısı da var. Küçükken babam bizi ailece memleketi olan Sivas’a gezmeye götürmüştü. Bayramdı, işte ilk orada görmüştüm horoz şekerini. Kırmızı renkliydi, saydamdı ve içi boştu. Tadı hiç aklımdan çıkmadı. Daha sonraları eğitim için gittiğim Avrupa ülkelerinde de gördüm o şekeri. Ustalar şekerden sanat eserleri yapıyorlardı, yarışmalara katılıyorlardı. O zaman, bir gün bu yarışmalara ben de katılacağım demiştim.

Daha önce de pasta ve çikolata birinciliğiniz var galiba?

2009 yılında annemle birlikte katıldığımız Ustaların Ustası Pasta Yarışmasında birinci olduk. 2013 yılında da çikolata dalında Türkiye birincisi olarak katıldığım Avrupa elemesinde Doğu Avrupa birincisi oldum. Şimdi de şeker dalında Haziran ayında İtalya’nın Torino kentinde 22 ülkenin katılacağı yarışmaya hazırlanıyorum. Başarılı olursam 2018 yılında Fransa’nın Lyon şehrinde yapılacak dünya şampiyonasına katılma hakkı kazanacağım.

Yarışmalarda hangi temaları işliyorsunuz?

Ülkemize özgü temaları kullanmaya dikkat ediyorum. Efes Harabelerini, Nemrut’taki kral kafası figürlerini kullandım. Malzeme olarak da pancardan elde edilen şekeri kullanıyoruz. Yabancıların bilmediği baharatlar, gül ürünleri, portakal çiçeği, tel kadayıf, Antep fıstığı gibi ürünleri kullanarak bir yandan da tanıtım yapmış oluyoruz.

Pastacılıkta Türkiye’nin durumu nedir?

Osmanlı döneminde bir şehzadenin sünnet töreni için akide şekerinden birebir deve boyutunda heykel yapılmış. Bunu da ne acıdır ki, bir Fransız ustanın yazdığı kitaptan öğrendim. O zaman bu yapılmışsa, şimdi çok daha ileride olmamız gerekirdi. Avrupa bu işi adeta milli bir mesele haline getirmiş. Pastacılık okulları ile çocuğu küçük yaştan eğitmeye başlıyorlar. Dolayısı ile bizim ustamız ile onlarınki arasında 10 yıl deneyim farkı doğuyor. Günde 15 saat çalıştıkları içindir ki, aramızda hız farkı da doğuyor. Yarışma şartları da bu duruma uygun olarak oldukça ağır. Şekerden büyük bir heykel, 10 adet tatlı tabağı ve üç adet dondurmalı pasta hazırlamanız gerekiyor. Hiçbir şeyi dışarıdan hazır getiremezsiniz, her şeyi orada yapacaksınız. Tüm bunlar için verilen süre ise yalnızca 5 saat.

Adana Valiliğinin veya Belediyesinin ödüllerinize yaklaşımı nasıl oldu?

Ben çok yoğun çalıştığım için konuyla ilgili bir girişimde bulunamadım. Medyada yer almak için özel bir çaba da göstermediğim için de belki haberleri olmamıştır.

Yusuf Çelik  - Mersin

Advert
DİĞER HABERLER
Türkiye’de Yabancı Müzik Alışkanlıkları Açıklandı

Türkiye’de Yabancı Müzik Alışkanlıkları Açıklandı

30-01-2024 - RÖPORTAJ

MAXUS, Doğan Trend ve Derya Grup Güvencesiyle Mersin’de…

MAXUS, Doğan Trend ve Derya Grup Güvencesiyle Mersin’de…

04-10-2023 - RÖPORTAJ