Kilimlerin Sessiz Dilinde Yaşam ve Tarih Söyleşisi Düzenlendi

"Kilimlerin Sessiz Dilinde Yaşam ve Tarih" etkinliğinde tarih-kültür araştırmacısı yazar Hilmi Dulkadir, bir söyleşide bulundu.

KÜLTÜR - SANAT - 05-05-2024 16:10

Kilimlerin Sessiz Dilinde Yaşam ve Tarih Söyleşisi Düzenlendi
Advert

İçel Sanat Kulübü'nde düzenlenen etkinlikte araştırmacı yazar Hilmi Dulkadir, ""Kilimlerin Sessiz Dilinde Yaşam ve Tarih" söyleşide bulundu.

Yazar Dulkadir'in kitaplaştırdığı tarihsel kilim öyküsünü  anlattığı söyleşisinde, Kars yöresinde 19. yüzyılın başında gerçekleşen bir yaşam ve tarih kesitinde bir bir köyde kilim dokuyan bir kadının öyküsünde bir tarihsel yolculuğu ve kilimin ilginç öyküsünü anlattı.

İlk dokunan kilim Enver Paşa'ya verilmek üzere dokunmuş. Kilimde o dönemin tarihine ışık tutan bilgiler ve olaylar kilimin desenlerinde yer alıyor. Bu kilimin izini süren Dulkadir, ilginç bir uğraşın ardından son kişinin evinde fotoğraflıyor, kilimin sahibi olan son kişiyle yaşadıklarını anlattı. Kilimi elinde bulunduran bu kişinin de hazin bir serüvenini de nakletti.

Enver Paşa2ya ulaştırılamayan bu kilim, dokunuşu, köyden çıkarılışı,kilimin yaşadığı  gibi pekçok maceranın ardından Ankara Etnografya Müzesin'de yer aldığı süreci yazar tarafından slayt eşliğinde dile getirildi.

Aynı köy, aynı kilim dokuyan kadın, bukez  Atatürk için dokunması istenilen kilim ikinci öykü olarak anlatılırken yazar Dulkadir, o tarih aralığına kaynaklık eden olay ve durumlar bilgilendirilerek kadın tarafından kilime nasıl dokunduğunu anlattı. Ancak bu kilim Ankara'ya ulaşamaz. Akibeti de belirsiz.  Bu yolculukta kilimin başına gelenler ve kilimin akibeti belirsizliğinin hala korunduğunu, kilimin  ilginç öyüsü yer aldı..

İçel Sanat Kulübü Başkannı Fatih Alkar, yazar Hilmi Dulkadir2e teşekkür ettiği konuşmasında, İSK Etkinlikleri ve yakın bir zamanda Divan Oteli'nde gerçekleştirlecek İSK'nün Balo Yemeği ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Salih Pala

MERSİN KENT HABER

Advert
DİĞER HABERLER
ZİÇEV Mersin Sanat Galerisi Açıldı

ZİÇEV Mersin Sanat Galerisi Açıldı

18-05-2024 - KÜLTÜR - SANAT

MERSİNLİ SANATÇILAR MARDİN BİENALİ'NDEN DÖNDÜ

MERSİNLİ SANATÇILAR MARDİN BİENALİ'NDEN DÖNDÜ

15-05-2024 - KÜLTÜR - SANAT