KÖYLÜLER BARAJA, BARAJ KIZILIRMAK’A BAKIYOR

Yozgat milletvekilleri ve yöre halkının talebiyle Ecevit Hükümeti 1978 yılında kurar Uzunlu barajını. Uzunlu Barajı Yozgat ili Boğazlıyan kazası, Uzunlu beldesi sınırları içindedir. Kurulur kurulmaz bent ve çeşitli yollarla 50 köye bağlanır.

RÖPORTAJ - 17-12-2019 10:08

KÖYLÜLER BARAJA, BARAJ KIZILIRMAK’A BAKIYOR
Advert

Yozgat milletvekilleri ve yöre halkının talebiyle Ecevit Hükümeti 1978 yılında kurar Uzunlu barajını. Uzunlu Barajı Yozgat ili Boğazlıyan kazası, Uzunlu beldesi sınırları içindedir. Kurulur kurulmaz bent ve çeşitli yollarla 50 köye bağlanır. Köylüler bayram eder. Artık değişik türde tarım ürünü elde edebilecek, besi hayvanlarına bol su verebilecektirler. En fazla göç alan yerlerden biri olan bölgede göç durur, hatta eskiden göç edenler de memleketlerine dönerek tarımcılığa başlar. Hükümet memnun, köylü memnun, milletvekilleri memnun, bol bol su içen memnun, su içen yaban hayvanları memnun. Yöreye bir bayram havası egemen olur. Bir kaç yıl sonra ise bu bayram havası yerini hüzüne bırakır. Çünkü barajda su seviyesi gün geçtikçe düşmektedir. Tarım uzmanı Hasan Aslan Nurdoğdu’nun deyimiyle barajda bir damla su kalır. 25 mt.lik su seviyesi sıfıra düşer. Daha önce Sulama Birliğine bağlı olan, sonra Devlet Su İşlerine devredilen barajın durumu hakkında bu kurumlardan da bir açıklama yapılmaz. Söylentiler başlar. Kimisi barajda deliklerin açıldığını, kimisi kuraklıktan olduğunu, kimisi de şeytanın işi olduğunu söyler.

DEVLET ACİLEN ÇÖZÜM BULMALI

Barajı gezdikten sonra Uzunlu beldesindeki üreticilerle görüştük. Mehmet Karacabeyi “Baraj suyu düşünce ekimler de yüzde 60 düştü. Bizim bölgede genellikle pancar ekilir, pancar da su ister. Suyu bulmak için yerin 7 kat altından su çıkarmak gerekiyor. Bu iş için de elektrik lazım. Bu elektrik parasını verebilecek köylü sayısı çok az. Bu nedenle pancar ekimi durdu, birçokları da göç etti”. Bülent Pakel “ Kimse bize bir açıklama yapmıyor. Barajın suyu niye düştü, çaresi yok mu? 50 köy mağdur durumda” dedi.

ÇARE DE VAR DERMAN DA VAR

Yıllardan beri bu barajın ıslahı konusunda çaba sarf eden tarım uzmanı Hasan Aslan Nurdoğdu “Köylüler baraja, baraj ise Kızılırmak’a bakıyor. Devlet ise seyrediyor. Delikler var ama ‘delikler kapandı’ dediler. Kuraklığın da etkisi olabilir. Çünkü yılda 350 kg. yağmur alıyor. Bu barajın hemen 20 km ötesinden Kızılırmak akıyor. Bu ırmağın üzerinde Yamula barajı kurulmuş. Bu baraj Kızılırmak dışında bölgedeki diğer suları da topluyor. Yani baraj her mevsim doludur. Dolu olduğu için sular akar gider Karadeniz’e dökülür. Su akar biz bakarız. Çeşitli kurumlara dilekçeler verdim, bazı yetkililerle bizzat görüştüm. Yamula barajından Uzunlu barajına boru döşeyelim fazla suları buraya aktaralım. Çözüm budur, kolaydır ve basittir. Bunu hemen yapalım 1978 yılında 50 köyümüz nasıl bayram ettiyse o bayram havasını tekrar yaşatalım. Bunu hem bölgedeki üreticimiz için hem de ülke tarımı için yapalım” dedi.

Yusuf Çelik

Mersin

Advert
DİĞER HABERLER
Türkiye’de Yabancı Müzik Alışkanlıkları Açıklandı

Türkiye’de Yabancı Müzik Alışkanlıkları Açıklandı

30-01-2024 - RÖPORTAJ

MAXUS, Doğan Trend ve Derya Grup Güvencesiyle Mersin’de…

MAXUS, Doğan Trend ve Derya Grup Güvencesiyle Mersin’de…

04-10-2023 - RÖPORTAJ