YEMEKLERİN LEZZETİ TAZE BAHARATTA

Baharatlar, yemeklere kattıkları lezzetten dolayı tarih boyunca insanlık için büyük bir önem taşırken, günümüzde birçok tüketici taze baharatı ayırt etmenin yollarını araştırıyor.

RÖPORTAJ - 23-05-2023 23:26

YEMEKLERİN LEZZETİ TAZE BAHARATTA
Advert

Lezzetli yemek için ilk adım kaliteli ve taze baharat kullanmak

Sektörde 5 kuşaktır hizmet veren Hayfene Baharat Yönetici Ortağı Ahmet Kadıoğlu ise lezzetli yemeğin sırrının kulanılan baharatlarda olduğunu öne sürerken, kaliteli ve taze baharatı seçmenin püf noktalarını açıklıyor

Küreselleşmenin ve çok kültürlülüğünün hızlandığı günümüzde farklı coğrafyalara ait tatların dünyanın diğer bölgelerine taşınması daha mümkün hale geliyor. Bunların başında yer alan ve özgün lezzetlere kapı aralayan baharatların ise ticaretteki rolü gün geçtikçe artıyor. Statista’nın açıkladığı verilere göre 2022’yi 79 milyar dolarla kapatan küresel baharat pazarının bu yılı 126 milyar dolarla geride bırakacağı öngörülüyor. Tüketiciler ise taze ve sağlıklı baharatı nasıl bulacaklarına dair arayışa girerken, ülkemizde 5 kuşaktır hizmet veren baharat üreticisi Hayfene Yönetici Ortağı Ahmet Kadıoğlu, taze baharatı bulmanın püf noktalarına ve tüketicilerin değişen alışkanlıklarına ışık tutuyor. 

Doğru baharatı kullanmak sizi dünyaca ünlü bir şef gibi hissettirebilir”

Hayfene Baharat Yönetici Ortağı Ahmet Kadıoğlu, “Baharatlar, yemeklere lezzet veren en önemli unsurdur. Elbette bu tadı bulmak için taze baharat kullanmak önemli bir rol oynuyor ve taze baharatları ayırt etmenin birkaç yolu bulunuyor. Bunların başında baharatın rengi geliyor. Taze baharatlar, daha parlak ve yoğun renklere sahipken, bayatlamış olanlar soluk ve cansız renge döner. Öte yandan taze baharatları kokladığımızda yoğun, keskin ve aromatik bir koku alırız. Aroması güçlü olan baharatlar, yemeklere kendine has bir tat katarken, damaklarda belirgin bir iz bırakır. Tane ve yaprak baharatların tazeliğini de bir miktar baharatı avucunuza koyduktan sonra baş parmağınızla ezip, yine kokusundan saptamak mümkün. Ayrıca, baharatları uygun ısı ve nemin oluşturulduğu ortamda da saklamak da çok önemli” dedi. 

Türkiye’de baharat kullanım alışkanlıkları değişiyor”

Kaliteli baharatı bulma konusunda sorun yaşayan tüketiciler için en güvenli yolun markalı ve paketli ürünleri tercih etmek olduğunu belirten  Ahmet Kadıoğlu, Türkiye’de değişen baharat kullanımı alışkanlıklarına da değinerek, “Geçmişte küçük bir grup hariç, tüketicilerin kullandığı baharatlar sınırlıydı. Bugün ise hem evlerde kullanılan baharat sayısı artarken hem de yenilikçi ürünleri deneme konusunda insanlar daha açık fikirli bir yaklaşımı benimsiyor. Biz de tüketicilerin ilgisine karşılık vermek için değişen alışkanlıkları takip ederek yenilikçi ürünler üretiyoruz. Örneğin ‘Mutfakta kendi lezzet evreninizi yaratın’ sloganına sahip Elementler Serisi, 5 farklı lezzet kombinasyonundan oluşuyor. Ateş baharat karışımı kırmızı etler ve ızgaralar, Su baharat karışımı ise balıklar ve deniz mahsülleri için kullanılıyor.  Öte yandan Hava baharat karışımı  kanatlılar,  Toprak Baharat karışımı ise sebzeler için tercih ediliyor. Son olarak 5. Element olarak adlandırdığımız ve tüm yemekler için kullanılan umami lezzette baharat karışımımız da mevcut. Bu baharatın tüm mutfaklarda yerini alan bir klasik haline geleceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu. 

”Baharat sektörünün dönüşümüne öncülük ediyoruz”

Günümüzde mutfak alışkanlıklarının çok hızlı değiştiğini ve oldukça gelenekçi bir alan olan baharat sektörünün bu değişkenlere cevap verebilmek için kendini dönüştürmek zorunda olduğunu aktaran Hayfene Baharat Yönetici Ortağı Ahmet Kadıoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı: “İnsanlar farklı lezzetlere ulaşmaktan ve mutfakta sergiledikleri hünerlerle takdir edilmekten haz duyuyor. Baharatlar da bir yemeği üst seviyelere taşıyan en önemli unsur olarak karşımıza çıkıyor. Hal böyle olunca biz de yemek yapmaya gönül vermiş kişilerin faydalanması adına baharatların hangi yemekler ile ne şekilde harmanlanabileceğini gösteren içerikler üretmeye karar verdik. Sosyal medyada ürettiğimiz bu içerikler yoğun ilgi gördü. 1886’dan bu yana sektörde faaliyet gösteren bir marka olarak yeni döneme öncülük etmeyi misyon ediniyoruz. Mutfaktaki bu dönüşümde baharatseverlerin ihtiyaçlarını karşılamak ve kendi lezzet evrenlerini oluşturmalarına destek olmaya devam edeceğiz.”

B2PRESS

Advert
DİĞER HABERLER
Türkiye’de Yabancı Müzik Alışkanlıkları Açıklandı

Türkiye’de Yabancı Müzik Alışkanlıkları Açıklandı

30-01-2024 - RÖPORTAJ

MAXUS, Doğan Trend ve Derya Grup Güvencesiyle Mersin’de…

MAXUS, Doğan Trend ve Derya Grup Güvencesiyle Mersin’de…

04-10-2023 - RÖPORTAJ