Başarılı Sosyal Girişimlerin Ortak Özellikleri

Dr. Öğretim Üyesi Duygu Hıdıroğlu

24-11-2020 11:13

Sosyal girişimci, olağandışı sosyal girişimler ile olumlu sosyal değişim meydana getirmek için girişimcilik becerilerini başarılı biçimde kullanan kişidir. Başarı bir günde elde edilmemektedir. Hele de şu içinde bulunulan pandemi sürecinde girişimcilerin ve sosyal girişimlerin başarılı olması için çokça emek harcamak kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu yüzden en başarılı sosyal girişim örneklerinden faydalanarak; bu girişimlerde en çok bulunan ortak özellikler ışığında yeni başlatılacak sosyal girişimlerin başarıyı yakalama diğerlerine göre ihtimalleri daha yüksektir.

Başarılı Sosyal Girişimler;

- Hemen hemen girişimlerinin her faaliyet alanında sosyal etki sağlamaktadırlar.

Sosyal girişimin iş modelini oluştururken, çalışanlarla iletişim kurarken, tedarik zincirini yönetirken ve son tüketicilerle iletişim halindeyken gerçekleştirilen her faaliyette sosyal bir etki oluşturma çabası vardır. Girişimin örgüt yapısından, insan kaynağına ve tüm örgütsel süreçlerine yansıyan sosyal fayda odağı girişimin bütünsel olarak toplumsal bir ihtiyaca hizmet etme potansiyelini arttırmaktadır. İş modeli sosyal etki odaklı planlandığında ise mükemmel modele ulaşana kadar tüm süreç güçlendirilerek sonunda kusursuz modele rahatlıkla ulaşılabilmektedir. Kusursuz iş modeli sayesinde başarılı sosyal girişimden kar etmeye başlamak ise hayal olmaktan çıkacaktır.

- Diğer başarılı sosyal girişim hikayelerinden beslenmekte ve gerekirse danışmanlık hizmeti almaktadırlar.

Girişimi sürdürülebilir hale getirmek ve piyasada tutundurabilmek için gerekirse daha başarılı sosyal girişimlerden ve büyük firmalardan yararlanmak gerekmektedir. Kurulum aşamasında büyümeye çabalayan her girişim gibi onlarda zamanında sizin içinde bulunulan süreçlerden geçmiş ve birçok zorlukla baş ederek bugün ki başarılarını yakalamışlardır. Onların desteği girişimcilerin önlerinde bir engel olarak değil, tüketici farkındalığı oluşturmak, sorunları çözmek ve başarılı ölçeklendirmeye ulaşmak için bir fırsat olarak düşünülmelidir. Örneğin kitle fonlaması platformları gibi yeni girişimlere finansal kaynak sağlayan kuruluşlar, sosyal girişimcilerin büyümesine ve kendilerini kurmalarına yardımcı olmak için mükemmel kaynaklardır. Bunlardan finansal desteğin yanında danışmanlık desteği ve tecrübe paylaşımı gibi fırsatlarda elde edebilmeniz hiç de zor değildir.

- Birlikte yürüyebileceklerine inandıkları büyük işletmelerle ortak olmaktadırlar.

Büyük işletmeler girişimlerin networklerini geliştirmeleri için onlara avantaj sağlamaktadırlar. Kuruluş aşamasında bir girişim sahip olamayacağı güçlü bağlantılara büyük bir işletme ile ortaklık kurduğunda kolayca sahip olabilecektir. Ayrıca büyük işletmeler tedarik zincirlerine ortak oldukları yeni girişimleri dahil ederek; onlara kendi şirketlerinde uyguladıkları kurumsal sosyal girişimcilik projelerinin ilham kaynağı olmasına öncülük edebilmektedirler.

- Hedefleri doğrultusunda tutkulu ve iş konusunda yeterli bilgi birikimine sahiptirler.

Başarılı sosyal girişimler doğru ve gerçekçi iş modelleri kurarak; belirlenen doğru sosyal hedefler için pes etmeden sabırla mücadele etmekte ve iş modelinin sürdürülebilirliği ile kolayca sosyal etkinin de sürdürülebilirliğini sağlayabilmektedirler.

- Sosyal fayda sağlarken bir işletme olduklarını da asla unutmazlar.

Sosyal fayda hedeflerine sahip girişimlerin de gelir elde etmesi, çalışanlara ödeme yapması ve hizmet sunması gerekmektedir. Dolayısıyla sosyal fikri teoride tasarlamaktan öte pazarda pratik hale getirmenin önemi oldukça büyüktür.

Unutulmamalıdır ki: Sosyal fikirlerin her biri ayrı ayrı büyük öneme sahiptir. Fakat bu fikirler ancak pratiğe döküldüklerinde değer kazanmaktadırlar. Bu yüzden sosyal girişimcilerin bir fikri olduğunda her zaman öncelikle ilk yapması gereken o fikri geliştirip bir şekilde piyasaya sürmek olmalıdır.

 Dr. Öğretim Üyesi Duygu Hıdıroğlu

DİĞER YAZILARI YENİLİKÇİ LİDERLER ve YENİLİĞİN ŞİRKETLERE ENTEGRASYONU 01-01-1970 03:00 GİRİŞİMCİLİKTEN - YEŞİL GİRİŞİMCİLİĞE 01-01-1970 03:00 İŞLETMELERDE SATIŞ GELİŞTİRME SÜREÇLERİ 01-01-1970 03:00