100. YIL İKLİM VE ÇEVRE BİLİM MERKEZİ AÇILDI

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet verecek olan ‘Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nin açılışını geleceğin bilim insanları çocuklar ile birlikte yaptı.

EĞİTİM - 01-11-2023 11:22

100. YIL İKLİM VE ÇEVRE BİLİM MERKEZİ AÇILDI
Advert

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan merkez, Cumhuriyet’in 100. yılında gençlere ve çocuklara armağan edildi. Yaptığı çalışmalarla her alanda öncü olan Mersin Büyükşehir Belediyesi, 100. yıla yaraşır pek çok hizmeti hayata geçirmeye devam edecek.

Türkiye'de ilk ve tek olan Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde; interaktif düzenekler, bilimsel etkinlikler, Türkiye’nin en büyük kapasiteli ve en büyük perde çapına sahip planetaryumunda gösteriler, gözlemevi seansları, iklim ve çevre sergileri gerçekleştirilecek.

Başkan Seçer: “Bu harcamalar sizin paranızla gerçekleştiriliyor”

Konuşmasına hem çocuklar hem veliler hem de tüm eğitim camiası için önemli bir açılışın gerçekleştirildiğini belirterek başlayan Başkan Vahap Seçer, katılımcılara ‘Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nin kuruluş sürecine dair bilgi vererek, emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti. Söz konusu merkezin günün ekonomik şartlarında yapılması halinde toplam maliyetinin yaklaşık 300 milyon lira ödenek gerektireceğini belirten Seçer, “Bu harcamalar sizin paranızla, sizlerin ödediği vergilerden bizlere aktarılan kaynaklarla gerçekleştiriliyor. Bu paralar; çocuklarımıza, gençlerimize, geleceğimizin umudu evlatlarımıza helali hoş olsun” dedi.

 

“Cumhuriyet demek; bilim merkezleri demek”

Cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümünün kutlandığını ve Cumhuriyet’in çok geniş kapsamlı bir kavram olduğunu dile getiren Seçer, “Cumhuriyet bize; hayata, insan yaşamına ve medeniyete dair her şeyi ifade ediyor. Cumhuriyet demek; bilim merkezleri demek. Bilim, okul, eğitim, demokrasi, insan hakları, kadın hakları, birey hakları, ayrımsız bir toplum, vatandaşın devlet karşısında eşit yurttaş anlayışı demek. Cumhuriyet basit bir kavram değil, Cumhuriyet içi dolu dolu, kutsal, bebek gibi, evlat gibi korunacak bir kavram ve bir anlayıştır. Cumhuriyet Bayramı’mız kutlu olsun” diye konuştu. 

 

“Türkiye'nin ve dünyanın saygın bilim insanlarının öğrencilerimize konferans vermesini sağlayacağız”

Seçer, merkezin çocukların eğitimine önemli katkılar sunacağını ve Türkiye'de isminden söz ettirecek bir bilim merkezi olduğunu vurguladı. Merkezin temasının ‘İklim ve Çevre’ olduğunu ve çağın güncel sorunlarının da iklim değişikliği ve çevre kirliliği olduğunu aktaran Seçer, “Buna atıf olarak bu temayı Bilim Merkezi’mize uygun gördük. Bilim Merkezi’mizde interaktif düzenekler var. Çocuklarımızı önümüzdeki süreçte belli bir program dahilinde buraya getirdiğinizde bu interaktif düzeneklerin çocuklarımızın eğitimine ne kadar katkı sunacağını veliler olarak sizler de göreceksiniz. Burada önümüzdeki süreçte bilimsel etkinlikler de yapacağız. Bir bilim fuarı yapmayı planlıyoruz. Türkiye'nin, hatta dünyanın saygın bilim insanlarının öğrencilerimize konferans vermesini sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

 

“Eğitimde fırsat eşitliği adına dezavantajlı mahalle ve köylerden çocuklarımızın buraya gelmesini sağlayacağız”

Perde çapı ve kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük planetaryumunda gerçekleştirilecek gösterileri çocukların ilgi ile takip edeceklerini ifade eden Seçer, “Planetaryumda çocuklarımızın uzayı izleme imkanı olacak. Günlük ortalama olarak 1000 öğrenciyi burada ağırlayabiliriz. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile de görüşmelerimizi yaptık. Düzenli olarak, efektif bir şekilde öğrencilerimizin Bilim Merkezi’nden yararlanmasını sağlayacağız. Özellikle eğitimde fırsat eşitliği adına dezavantajlı mahalle ve köylerden çocuklarımızın buraya gelmelerini sağlamak için Belediyemiz gerekli desteği sağlayacak” dedi.

 

Mersin’in, yeni, daha değerli ve konforlu bir yaşam, daha refah bir toplumda, daha temiz bir çevrede, daha iyi okullarda çocuklarını eğitme arzusuyla Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen yurttaşların oluşturduğu bir kent olduğunun altını çizen Seçer, bu durumun Mersin’in zenginliği olduğunu kaydetti.

 

“Çocuklarımız 13 ilçemizde, eğitime ulaşabilsinler. Eğitimde fırsat eşitliği yaratalım”

Mersin’in geliştiğine ve güzelleştiğine de dikkat çeken Başkan Seçer, Büyükşehir Belediyesi olarak yaptıkları yatırımlar sayesinde kente bir sinerji kattıklarını söyledi. “Mersin’in dört bir yanı böyle olsun. Tarsus da Anamur da Çamlıyayla da böyle olsun. Çocuklarımız 13 ilçemizde, eğitime ulaşabilsinler. Eğitimde fırsat eşitliği yaratalım” diye konuşan Başkan Seçer, Büyükşehir Belediyesi olarak ‘Öğrenciler YKS ve LGS’ye hazırlanabilsin’ düşüncesi ile şu anda 7 bin öğrenciye kurs ve sınava hazırlık merkezlerinde eğitim verdiklerini kaydetti.

 

“Gelecek günleri bu günlerden çok daha iyi yapacağız”

Başkan Seçer, kurs merkezlerinin sadece kent merkezinde değil ilçelerde de olduğunu belirterek şunları söyledi:

Her yurttaşın devlet imkanlarına ulaşmada hakkı eşittir. Bunu düşünerek bunları yaptık. Mersin’de yapılan her şey değerli, önemli. Mersin gelişen, büyüyen bir kent. Mersin’i bugünkü bulunduğu yerden çok daha iyi noktalara getireceğiz. Bizler çağdaş insanlarız, bizim mürşidimiz belli. Bizler, 100. yılını kutladığımız Cumhuriyet’in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde gideriz. O’nun dediği gibi; ‘Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir’ diyen felsefenin ardından giderleriz. Onun için bilim merkezi açıyoruz. Onun için öğrencilerimize destek veriyoruz, eğitim merkezleri açıyoruz, eğitim yardımları yapıyoruz. Öğrencilerimize üniversitenin kapısında 6 TL’ye 3 çeşit yemek imkânı sağlıyoruz. Onun için sahillerimizde çocuklarımıza Türkiye’nin en güzel okuma salonunu yapıyoruz. Bunları Mustafa Kemal’in peşinden gittiğimiz için yapıyoruz. Onun için kıyılarımızı ranta değil, halka açıyoruz. Gelecek günler bu günlerden çok daha iyi olacak. Şunu unutmayalım; hepimiz biriz, kardeşiz ve hepimizin kimliği Türkiye Cumhuriyeti kimliği. Birlik, beraberlik içerisinde daha da çok çalışarak gelecek günleri bu günlerden çok daha iyi yapacağız. İklim ve Çevre Bilim Merkezimiz Mersinimize, Türkiyemize ve çocuklarımıza hayırlı, uğurlu olsun.”

 

Özyiğit: “Biz yatırımımızı çocuklara yapıyoruz”

‘Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nin sadece Yenişehir’de değil, tüm bölgede ve Türkiye’deki en kıymetli bilim merkezi olduğunu belirten Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ise “Kurtuluşumuz mutlaka eğitimde ve doğru yetiştireceğimiz nesillerdedir. Biz yatırımımızı çocuklara yapıyoruz. Onları 0-3 yaş erken çocukluk eğitiminden alarak doğru bir temelle yükseltiyoruz” sözlerine yer verdi.

 

Zorlu: “Türkiye’nin ilk ve tek iklim ve çevre temalı bilim merkezi”

Açılış töreninde bilgilendirme konuşması yapan Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Dr. Kemal Zorlu, bilim merkezlerinin özellikle çocuklara bilimsel çalışmaların ve gelişmelerin interaktif şekilde aktarıldığı merkezler olduğunu söyledi. Zorlu, “Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi, Türkiye’nin ilk ve tek iklim ve çevre temalı bilim merkezi. Dünyanın da sayılı bilim merkezlerinden bir tanesi” dedi. Bilim Merkezi’nde; iklim ve çevre temalarında özellikle 6-14 yaş grup çocuklar başta olmak üzere tüm vatandaşlara interaktif bilgilendirmeler yapacağını kaydeden Zorlu, “Proje sonuçlandığında toplam 120 adet deney düzeneği olacak. Bugün açılışla birlikte 70 adet deney düzeneğimiz kullanıma açıldı. Bu deney düzenekleri çocuklarımıza; yenilenebilir enerji, su kaynaklarının korunması, atıkların kaynağında ayrıştırılması, enerji üretimi ve iklim değişikliği konularında bilgilendirmeler gerçekleştirecek” diye konuştu.

 

Açılış kurdelesi çocuklarla birlikte kesildi

Merkezin açılışı Başkan Seçer, protokol üyeleri ve çocuklarla birlikte yapıldı ve Seçer kurdeleyi çocuklarla birlikte kesti. Başkan Seçer açılıştan sonra, protokol üyeleri ve çocuklarla birlikte ‘Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ni inceledi. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Dr. Kemal Zorlu ve görevliler tarafından merkez hakkında bilgiler alan Seçer, deney düzeneklerini inceleyip, görevliler eşliğinde deneyleri deneyimledi.

 

Seçer, Türkiye’nin en büyük kapasiteli ve en büyük perde çapına sahip planetaryumunda çocuklarla birlikte uzay temalı film izledi. Ardından gözlemevine çıkan Seçer, burada da 35 santimetre çaplı teleskopla ve güneşi gözlemlemek için özel olarak tasarlanan teleskopla güneşi gözlemledi. Seçer, ayrıca merkezdeki öğrenciler ve velilerle de sohbet etti. İnceleme, fotoğraf çekimi ve sahnedeki gösterilerin izlenmesi ile sona erdi.

 

Çocuklar Büyükşehir sayesinde bilimin ışığında büyüyecek

Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nin açılışına katılan 14 yaşındaki Tuana Çelik, “Bilimle alakalı çok fazla şey yapmışlar. Bilim için çok iyi bir yer. Öğrenciler için de çok katkısı olacağını düşünüyorum. Çevreye, hayvanlara, doğa temizliğine ağırlık verilmiş. Eğitim için her şeye açığız. Başkanımızın eğitime çok katkısı var. Belediye başkanımızın yaptıklarından çok memnunum” dedi. 13 yaşındaki Nedime Tan ise, “Her şey öğrenmemiz için daha uygun, ayrıntılı anlatılıyor. O yüzden bence çok güzel. Türkiye genelindeki iklimler, rüzgâr türleri, dünyanın oluşumunu gördüm. Başkanımızın yaptıklarından çok memnunum” ifadelerini kullandı. 

 

12 yaşındaki Umut Dinç de, “İklim ilgili etkinlikler, deneyler yapıldı. Burayı çok beğendim, bir daha gelmek isterim. Başkanımızın bize yaptıklarından çok memnunum. İleride mühendis olmak ve mühendis olduğumda burada konuşma yapmak istiyorum” dedi. 13 yaşındaki Duru Karaaslan ise, “Uzayla ilgili film izledik. Çok güzeldi. Başkanımız geldi bizimle birlikte gezdi ve izledi. Bundan dolayı çok mutluyum. Belki bilim insanı olabilirim. Vahap Seçer çocuklar için çok güzel şeyler yapıyor” ifadelerine yer verdi.

 

14 yaşındaki Duran Çöl de, “Uzay hakkında birçok şey öğrendik. Neler yapılması gerektiğini öğrendik. Uzaya gitmeden önce birçok şey yapmamız gerekirmiş. Mesela bol bol spor yapmak gerekirmiş, o ortama alışmak için bazı şeyler yapmak gerekirmiş. Burayı çok beğendim. Çocuklar için Vahap Seçer’in yaptıklarından çok memnunum” dedi. 13 yaşındaki Tanem Düzkaya ise, “Bugün uzandım ve planetaryumda uzayla ilgili film izledim. Çok güzel geçti. Merkezi çok güzel buldum. Vahap Başkanımızı çok seviyorum. Çocuklar için hep iyi şeyler yapıyor. Vahap Seçer’den çok memnunum” diye konuştu.

 

İklim ve Çevre Bilim Merkezi Hakkında:

Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi, toplam 5 bin 500 metrekare alana kuruldu. 2 kattan oluşan merkezin kapalı alanı da yaklaşık 3 bin 500 metrekare. Merkezde ziyaretçiler, iklim ve çevre adına; deneysel ve uygulamalı etkinliklerin yanı sıra farklı konu başlıklarını deneyimleme fırsatı bulabilecekler. Merkezin içerisinde toplam 120 interaktif deney düzeneği yer alacak. Bu deney düzenekleri sayesinde çocuklara; yenilenebilir enerji, su kaynaklarının korunması, atıkların kaynağında ayrıştırılması, enerji üretimi ve iklim değişikliği konularında bilgilendirmeler gerçekleştirilecek. Merkezde ayrıca iklim ve çevre sergileri de yapılacak. Atölyeler, planetaryum, fuaye, bekleme alanı, bilimsel gösterilerin yapılacağı konferans salonu yer alan merkezde ayrıca bilim ürünlerinin satılacağı bir mağaza ve misafirlerin dinlenebilecekleri bir kafe de var.

 

Planetaryum; perde çapı ve kapasitesi ile Türkiye’nin en büyüğü

Birinci katta yer alan olan planetaryumda, bilgisayarla yönlendirilen çoklu projeksiyon cihazı ile kubbe şeklinde hazırlanan bir yapının içinde güneşin, yıldızların, gezegenlerin ve diğer gök cisimlerinin 360 derecede görüntüleri yansıtılacak. Bu alanda, uzay boşluğundaki hareketlerin gerçekçi bir şekilde simüle edilebilmesi sağlanacak. 14 metre perde çapı ve 120 yerleşik koltuk kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük planetaryumunda 35 cm çaplı bir yerleşik teleskop da yer alıyor. Ayrıca mobil olarak 1 adet özel güneş teleskobu 2 adet de gece gözlem teleskobu bulunuyor.

Advert
DİĞER HABERLER
ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ

ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ

26-04-2024 - EĞİTİM

Büyükşehir, Öğrencileri Yetenek Sınavına Hazırlıyor

Büyükşehir, Öğrencileri Yetenek Sınavına Hazırlıyor

25-04-2024 - EĞİTİM